AVHØR:  Ali Soufan mener vanntortur og avanserte avhørsteknikker bekreftet de al-Qaida-mistenktes syn på Vesten. Dette bildet ble tatt på Guantanamo i februar 2002, og viser militærpoliti som frakter en fange til avhørsrommet. Foto: Reuters/Marc Serota/Scanpix
AVHØR: Ali Soufan mener vanntortur og avanserte avhørsteknikker bekreftet de al-Qaida-mistenktes syn på Vesten. Dette bildet ble tatt på Guantanamo i februar 2002, og viser militærpoliti som frakter en fange til avhørsrommet. Foto: Reuters/Marc Serota/ScanpixVis mer

- Vi gjorde akkurat som al-Qaida ville

Ali Soufan var FBIs hemmelige våpen i kampen mot al-Qaida. Han forteller i et intervju at 11. september-angrepet kunne vært avverget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere FBI-agent Ali Soufan er født i Libanon, amerikansk statsborger og snakker flytende arabisk.

Han avhørte mistenkte etter 11. september på hemmelige steder over hele verden.

Soufan forteller sin historie i boka «Black Banners», som ble utgitt i går. Deler av boka har blitt sensurert, da FBI mener det er klassifisert informasjon. 

- Kunne vært avverget Den tidligere avhørseksperten sier i et intervju med det tyske magasinet Der Spiegel at han tror terrorangrepet kunne vært avverget om det ikke hadde vært for den såkalte «kinesiske muren» mellom CIA og FBI. 

Navnet kom fra isoleringen av etterretningsopplysninger og politietterforskning.

- KUNNE VÆRT AVVERGET:  Den tidligere FBI-agenten mener 11. september kunne vært avverget om CIA og FBI hadde kommunisert bedre. Foto: AP Photo/NYPD/Greg Semendinger/Scanpix
- KUNNE VÆRT AVVERGET: Den tidligere FBI-agenten mener 11. september kunne vært avverget om CIA og FBI hadde kommunisert bedre. Foto: AP Photo/NYPD/Greg Semendinger/Scanpix Vis mer

- Dessverre førte det til manglende kunnskap om 11. september. Vi hadde etterretning om angrepet som ble oversendt til CIA, men det ble ikke fulgt opp, sier Soufan til Der Spiegel. 

Informasjonen skal ha kommet fram i etterforskningn av angrepet på USS «Cole» i oktober 2000. 17 amerikanske soldater omkom da krigsskipet ble utsatt for et terrorangrep da den lå til kai i byen Aden i Jemen.

- Visste at de var i USA Det viste seg at personene som deltok i dette angrepet, overførte penger til to av personene som seinere styrte flight 77 rett inn i Pentagon 11. september 2001. 

- Folk i regjeringen var klar over at disse to befant seg i USA på det tidspunktet. Vi hadde ledetrådene, og CIA kjente til identiteten til de to personene som var i San Diego, men de satte dem ikke på «No-fly»-lista. (Dette er ei liste som det statlige Terrorist Screening Center fører over folk som ikke tillates å gå om bord i kommersielle fly for å reise i eller utenfor USA, red.anm.)

CIA skal heller ikke ha rapportert dem inn til myndighetene for å sørge for at visumet deres ikke ble fornyet, forteller Soufan. Han kritiserer også den amerikanske regjeringen for ikke å forstå sin fiende al-Qaida. 

VANNTORTUR:  Soufan mener bruken av vanntortur virket mot sin hensikt. Han mener det viktigste en avhører kan besitte av egenskaper, er kunnskap og empati. Dette bildet er hentet fra en demonstrasjon i Washington i november 2007. Foto. Reuters/Kevin Lamarque/Scanpix
VANNTORTUR: Soufan mener bruken av vanntortur virket mot sin hensikt. Han mener det viktigste en avhører kan besitte av egenskaper, er kunnskap og empati. Dette bildet er hentet fra en demonstrasjon i Washington i november 2007. Foto. Reuters/Kevin Lamarque/Scanpix Vis mer

- Den 11. september hadde al-Qaida 400 aktive medlemmer. De førte oss inn i en krig som varte lengre enn første og andre verdenskrig. Ikke fordi de er så smarte, men fordi vi ikke forsto vår fiende.

- I stedet brukte vi vanntortur og avanserte avhørsteknikker. Vi gjorde akkurat det al-Qaida ville vi skulle gjøre. Når du gjør dette, hva er det du beviser overfor vedkommende som blir avhørt? Du beviser at alt han tenker om deg, er riktig. Men hvis du kommer inn med en kopp te til ham, så aner han ikke hvordan han skal reagere. 

- Ville drepe meg Selv sier han at han baserte avhørene sine på å få de pågrepne ut av sin komfortsone, og forvirre dem. I et intervju med Lara Logan i «60 minutes» sier han at det er to ting som er sentrale når man avhører mistenkte: kunnskap og empati. 

- Er det vanskelig å ha empati med personer som har drept eller bistått med å drepe tusenvis av mennesker? vil Logan vite.
 
- Absolutt. En fyr sa han ville drepe meg som en sau. Vi hadde frukt stående, og det lå en fruktkniv ved siden av . Jeg ga ham kniven og sa: «Kom igjen, gjør det!» Han sa på meg, og jeg sa: «Det var det jeg trodde. Så hold kjeft, og sett deg ned,» forteller Soufan. 
 
Soufan avhørte også Abu Jandal, som tidligere var Osama bin Ladens sikkerhetsvakt. Jandal ble arrestert i forbindelse med angrepet på USS «Cole», og satt i fengsel da 11. september-angrepet ble gjennomført.

Identifiserte pilotene I avhør nektet han hele tida for at det var al-Qaida som sto bak terrorangrepet. Soufan la fram ei bok med bilder av en rekke bilder av kjente al-Qaida-medlemmer, men Jandal identifiserte svært få av dem. Men Soufan visste at Jandal hadde pleiet et av al-Qaida-medlemmene som var avbildet da vedkommende var syk. 

- Jeg tok boka og sa: «Du vet ikke hvor mange av disse som jobber for meg. Du vet ikke hvor mange vi har tatt, og som samarbeider med oss. Det er et kort jeg har på hånda, som vil fortelle meg om du samarbeider eller ikke.» Han tok boka igjen, og identifiserte alle, sier den tidligere FBI-agenten. 

TERRORANGREP:  USS «Cole» ble i oktober 2000 angrepet i byen Aden i Jemen. FBI satt på informasjon om at det hadde blitt overført penger fra dem som deltok i angrepet, til to personer som befant seg i USA. Disse to kapret Flight 77 den 11. september 2001, og førte det mot Pentagon. Arkivfoto: Reuters/Aladin Abdel Naby/Scanpix
TERRORANGREP: USS «Cole» ble i oktober 2000 angrepet i byen Aden i Jemen. FBI satt på informasjon om at det hadde blitt overført penger fra dem som deltok i angrepet, til to personer som befant seg i USA. Disse to kapret Flight 77 den 11. september 2001, og førte det mot Pentagon. Arkivfoto: Reuters/Aladin Abdel Naby/Scanpix Vis mer

Det Jandal ikke visste, var at sju av bildene var av dem som kapret flyene 11. september. Dermed hadde han identifisert alle som al-Qaida-medlemmer. 

- Kjeks fikk ham til å snakke
I et intervju med Time Magazine i 2009 fortalte Soufan at en av tingene som fikk Jandal til å prate, var kjeks. Ved første avhør hadde Jandal ingen intensjoner om å samarbeide med amerikanerne.

Han nektet til å med å se på avhørerne, og lekset opp for dem om Vestens ondskap. Soufan la merke til at Jandal ikke hadde rørt noen av kjeksene som ble servert sammen med teen. 

- Han var diabetiker, og kunne ikke spise noe som inneholdt sukker, sier Soufan. 

IDENTIFISERTE KAPRERNE:  Ali Soufan fikk Osama bin Ladens tidligere livvakt til å identifisere flere av kaprerne som al-Qaida-medlemmer. Dette bildet ble frigitt av det amerikanske justisdepartementet 27. september 2001. Foto: Reuters/Scanpix
IDENTIFISERTE KAPRERNE: Ali Soufan fikk Osama bin Ladens tidligere livvakt til å identifisere flere av kaprerne som al-Qaida-medlemmer. Dette bildet ble frigitt av det amerikanske justisdepartementet 27. september 2001. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Ved neste møte tok han med sukkerfri kjeks, en gest som tok brodden av Jandals aggressivitet. 

- Vi hadde vist ham respekt, og vi hadde gjort noe hyggelig mot ham. Så han begynte å snakke i stedet for å lekse opp for oss om Vesten, sier han. 

BOKUTGIVELSE:  Ali Soufans bok om jakten på al-Qaida. Foto: PenguinBooks
BOKUTGIVELSE: Ali Soufans bok om jakten på al-Qaida. Foto: PenguinBooks Vis mer