TILBAKEVISER KRITIKK: Stabssjef Johan Fredriksen under  pressemøte i politihuset på Grønland i dag. Han svarte på kritikken som har kommet i etterkant av terrorangrepet, som omhandlet politiets håndtering av terrorangrepene. Foto: Berit Roald / Scanpix.
TILBAKEVISER KRITIKK: Stabssjef Johan Fredriksen under pressemøte i politihuset på Grønland i dag. Han svarte på kritikken som har kommet i etterkant av terrorangrepet, som omhandlet politiets håndtering av terrorangrepene. Foto: Berit Roald / Scanpix.Vis mer

- Vi gjorde det som stod i vår makt for å redde liv

Oslo-politiet svarer på kritikken som har kommet etter terrorangrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Politiet holdt i dag sin ukentlige pressekonferanse på politihuset på Grønland, der de oppdaterte siste nytt om terrorangrepene 22.juli.

Svarer på kritikken Politiet svarte på kritikken som har kommet i ettertid av terrorangrepene, og de mener det er lite som kunne blitt gjort annerledes.

- Dette er et unikt og utenkelig scenario. Vi har vurdert arbeidet, og ville gjort det samme igjen, sier stabssjef Johan Fredriksen.

Det har blant annet blitt spekulert rundt om politiet kunne benyttet seg av et Sea King helikopter som sto på Voldsløkka i Oslo sentrum da meldingen om skytingen på Utøya kom.

Han understreket i dag at Sea King-helikopteret var rekvirert for å ta seg av en masseevakuering av pasienter om kapasiten ved Oslo-sykehusene ble sprengt.

- Ville tatt tid Samtidig sier Fredriksen at det ville tatt for lang tid å omdisponere og at det ikke ville kunne landet på utøya, og måtte i så fall hatt en forflytning over vann.

Han sier at helikopteret aldri hadde rukket å være på Utøya i løpet av åtte minutter, slik som en rekke medier har hevdet.

Han avviser også at politiet kunne benyttet sitt eget helikopter for å få troppen raskere ut til utøya.

- Politihelikopteret er ikke egnet til skarpe oppdrag, sier Fredriksen.

- Vi er ydmyke Fredriksen sa videre at politiet var ydmyke i forhold til kritikk av operasjonen.

- Vi er ydmyke for kritikk og det er en utopi at det ikke er læringspunkter i en slik sak, men vi mener vi gjorde det optimale utfra situasjonen slik den framstod der og da, sier stabssjef Johan Fredriksen.

Han legger ikke skjul på at kritikken oppleves som belastende både for politiet og de pårørende.

Åpnet fornærmedetelefon - Politiet åpnet i dag tidlig en fornærmedetelefon for de som befant seg i nærheten av regjeringskvartalet da bomben gikk av, forteller Lund.

Han oppfordrer personer som mener seg fornærmet etter terrorangrepet i regjeringskvartalet,  om å melde seg til politiet på telefonnummeret: 22 66 97 84.

Dette nummeret vil være åpent fra 09-16.00 frem til 19. august.

Nytt avhør Politiet jobber med nå 23 prosjekter, der analyse og avhør av vitner samt avhør av terrorsiktede Anders Behring Breivik er blant de.

I går hadde politiet nytt avhør med Behring Breivik, som pågikk i 10 timer. Totalt har den terrorsiktede vært i avhørt i 40 timer.

Politiet melder nå at han forklarer seg greitt og villig, og i gårsdagens avhør var planleggingen og detaljer rundt planleggigen i fokus.

Politiet blir mer og mer sikre på at Behring Breivik var alene om terrorangrepene.

De forklarer videre at de leter etter et kamera som den terrorsiktede kan ha hatt med seg på Utøya.