Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi gjorde en god jobb

Norsk Hydros beredskapsgruppe fikk meget gode tilbakemeldinger på hvordan den hadde håndtert situasjonen den dramatiske kvelden i november i fjor. - Vi hadde fokus på å redde liv. Flyrekvireringen tok under ett minutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Steinar Løvaas, helse-, miljø- og sikkerhetsrådgiver i Norsk Hydro, og medlem i den ti personer store gruppa. Den aktuelle novemberkvelden opererte den fra Hydros lokaler på Sandsli i Bergen.

Under aksjonen holdt beredskapsgruppa kontakt med oljeplattformene, skipene, Hovedredningssentralen på Sola, Statoil og Oljedirektoratet.

- Situasjonen på Trollfeltet var prekær. Vi hadde såkalt påaktiv beredskapsledelse. Det innebærer å hele tida ligge i forkant av utviklingen, og forberede oss på at det aller verste kan skje, sier Løvaas.

- I den forbindelse ble tanken om å rekvirere bombefly framsatt. Vi sendte en anmodning til Hovedredningssentralen på Sola, som sendte den videre til Forsvaret. Jeg presiserer at vi ikke regnet med at et fly ville gå på vingene, men vi anså det som vår plikt å utforske alle sannsynlige og usannsynlige muligheter, sier han.

- Bombeflyanmodningen tok veldig liten tid.

- For beredskapsgruppa tok dette under ett minutt i en dramatisk operasjon som tok flere timer. Vi hadde fokus på å redde liv på havaristen og oljeinstallasjonene. Vi har fått tilbakemeldinger på at vi gjorde en god jobb, og jeg beklager at Dagbladet vektlegger et moment som vi hadde så lite fokus på, sier Løvaas.

Rykter om bombeflyrekvireringen har en stund versert i oljemiljøet, og enkelte har reagert på at man i en kritisk situasjon skal ha tatt seg tid til legge inn øvingsmomenter.

- Flyhenvendelsen var reell, og ikke et øvelsesmoment. Vår oppgave var å tenke gjennom alle mulige scenarier og ta høyde for alle mulige løsninger, sier Løvaas.