«Vi gjorde en idiotisk ting, men har sittet i fengsel»

- Det er som å komme tilbake til livet. Det sier flykapreren Mansour Muhammadi Injeh til Dagbladet etter at han og broren Farhad er innvilget permanent opphold i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er vanskelig for meg å snakke om denne saken nå, men jeg er svært takknemlig for avgjørelsen, og må få takke Norge og Utlendingsdirektoratet for at de har forstått min situasjon.

- Det har vært sterke reaksjoner på avgjørelsen i UDI?

- Det vi gjorde var ikke bra. Vi gjorde en idiotisk ting, men har sittet i fengsel for det, og håper å kunne starte livet på nytt.

Risikerer dødsstraff

I sin behandling av saken har UDI lagt avgjørende vekt på at de to flykaprerne risikerer dødsstraff hvis de blir sendt tilbake til hjemlandet Iran, og understreker at de har undersøkt alle muligheter i henhold til gjeldende konvensjoner, lovverk og praksis, og muligheten til å overføre de to til andre trygge land.

Til slutt så direktoratet ingen annen utvei enn å gi brødrene opphold i Norge.

- Det er fortsatt masse problemer, og jeg kan ikke snakke om det nå. Jeg er veldig glad og håper at jeg kan vise at jeg kan gjøre gode ting, og kanskje få familie, barn og jobb, sier Mansour Muhammadi Injeh.

Hans bror er nå ansatt i NRK.

- Helt vanvittig

Norsk Flygerforbund reagerer med vantro på vedtaket.

- Det kan se ut til at det lønner seg å kapre et fly for å få oppholdstillatelse i Norge, raser generalsekretær i Norsk Flygerforbund, Sigurd Løkholm.

De frykter flere kapringer.

I tillegg har en rekke norske politikere, blant andre kommunalminister Erna Solberg (H), reagert kraftig på UDIs avgjørelse. Departementet vil nå undersøke saken nærmere.

Arbeiderpartiets flyktningpolitiske talskvinne, Signe Øye, mener flykaprerne må sendes ut av landet selv om de risikerer dødsstraff. Det gjør også hennes partikollega Knut Storberget.

Det var i september 1993 det iranske brødreparet Farhad og Mansour Muhammadi Injeh kapret et fly i Baku i Aserbajdsjan. Flyet landet på Gardermoen, hvor kaprerne ba om asyl.

I 1995 ble de to kaprerne utlevert til Russland, hvor de ble idømt fengselsstraff. I 1997 ble de satt på frifot. De har deretter oppholdt seg i Danmark, før de tok seg til Norge.

Den 6. juni i år ga UDI de to kaprerne oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, fordi de mener kaprerne risikerer dødsstraff i hjemlandet.