Drapet på Birgitte Tengs

- Vi gjorde et ærlig forsøk

Tidligere politimester tilbakeviser påstander om tunnelsyn i etterforskningen.

LEDELSEN: Fra etterforskingsledelsens pressekonferanse i februar 1997, etter pågripelsen av Birgitte Tengs' fetter. F.v. politimester Karl-Henrik Sjursen, politiinspektør Gro Rossehaug og taktisk etterforskningsleder Ståle Finsal. Foto: Alf Ove Hansen / NTB
LEDELSEN: Fra etterforskingsledelsens pressekonferanse i februar 1997, etter pågripelsen av Birgitte Tengs' fetter. F.v. politimester Karl-Henrik Sjursen, politiinspektør Gro Rossehaug og taktisk etterforskningsleder Ståle Finsal. Foto: Alf Ove Hansen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Hvis spørsmålet er om politidistriktet ikke gjorde alt for å oppklare saken, faller det på sin egen urimelighet. Gjenopptakelsen var et løft for oss. Det var et ærlig forsøk, som handlet om å snu steiner som ikke var snudd.

Karl-Henrik Sjursen, tidligere politimester Haugesund, deretter Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, er velkjent med kritikken mot drapsetterforskningen i Birgitte Tengs-saken. Særlig nå som en mann i 50-åra er siktet i saken, etter at etterforskningen Sjursen var øverste leder for, pekte ut Birgittes fetter som den skyldige.

Fetteren ble først dømt, men så frikjent i ankesaken - men er likevel fremdeles rettskraftig dømt til å betale erstatning til Birgittes foreldre. Hans forsvarer Arvid Sjødin opplyser at han jobber med å få erstatningssaken gjenopptatt.

- Bekreftelsesteori

Sjødin, og hans tidligere samarbeidspartner Sigurd Klomsæt, mener politiet begikk en grov feil ved å utelukke andre enn fetteren som den skyldige - med følgen at blant andre den nå siktede mannen aldri ble ordentlig sjekket.

- Det har nok noe å gjøre med det vi kaller bekreftelsesteori: at man på et tidlig tidspunkt plukker ut en person som man tror er skyldig - og så konsentrerer man seg om denne personen. Da vil alle andre utenforstående bevis være en ulykke eller noe som forstyrrer, og det må man snarest se bort fra, sier advokaten til Dagbladet, og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer