- Vi gjorde motstand

Løslatte munker i Burma forteller om mishandling, tortur og soldater som gråtende ba om tilgivelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere enn 1000 demonstranter er løslatt av militærjuntaen i Burma, etter demonstrasjoner verden over mot styret i landet i går. Samtidig har 78 personer blitt arrestert, melder Politiken.dk.

Det skjer etter at myndighetene har løsnet sikkerhetsgrepet om hovedstaden Rangoon. De tror ikke det vil bli flere demonstrasjoner.

I helgen ble 1215 demonstranter løslatt, men de måtte skrive under på et dokument og love at de ikke vil delta i flere demonstrasjoner.

Stuet sammen

Munkene som er sluppet fri forteller om tortur og mishandling, melder AFP.

I et intervju med AFP som er gjengitt i svenske Aftonbladet.se, forteller en av munkene at soldatene kom til klostret før morgengry. Soldatene fortalte munkene at de skulle få frokost av militæret. 

I stedet ble munkene plassert i en bygning uten vinduer. Der ble de kledd nakne og mishandlet. Drøyt tusen fanger ble tvunget til å bruke betonggulvet som toalett. Etter seks dager i trykkende hete og skitt ble de sluppet fri. 

- Vi ble tvunget til å sitte på knærne med hodene vendt nedover. Slik satt vi i to dager, forteller en 18 år gammel munk som er løslatt.

- Vi gjorde motstand

Soldater ba om tilgivelse

Munker fra klostre som samarbeider med militærregimet, slet siden av dem munkeklærne før de ble tvunget inn t-skjorter og vanlige hverdagsklær.

- Siden ble sparket og slått igjen, med kjepper.

- De spurte oss om vi hadde deltatt i protestene, og ville vite hvem som var lederen i vårt kloster. 

Les alt om Burma her!

Den unge munken forteller at en del av soldatene ble forferdet over behandlingen munkene ble utsatt for.

– Buddhistiske soldater ba om tilgivelse. De sa at det var tjenestemenn høyt opp i systemet som hadde gitt dem ordrene.

Flere munker skadet
Etter at soldatene hentet munkene i Ngwekyaryan-klosteret, så naboene blodpøler, knust glass og tomhylser på gulvet. 18-åringen forklarer at munkene forsøkte å gjøre motstand.

- Vi gjorde motstand

– Noen ble alvorlig skadet. De var så hardt slått at de ikke kunne se på grunn av mishandlingen.

18-åringen ble løslatt etter at han klarte å overtale myndighetene om at han aldri hadde deltatt i protestene. Nå håper han å kunne dra til sin hjemby utenfor Rangoon.