- Vi gjorde noen ting som ikke fungerte

Politisjefen i Ferguson innrømmer feiltrinn til Dagbladet.

HARDT PRESSET: Politisjefen i Ferguson, Jon Belmar, er under hardt press for sin håndtering av Michael Brown-skytingen og opptøyene i etterkant. I natt møtte han demonstrantene. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
HARDT PRESSET: Politisjefen i Ferguson, Jon Belmar, er under hardt press for sin håndtering av Michael Brown-skytingen og opptøyene i etterkant. I natt møtte han demonstrantene. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FERGUSON (Dagbladet): Etter at en politimann lørdag skjøt og drepte afroamerikanske Michael Brown (18) har den fattige forstaden Ferguson utenfor St. Louis vært rystet av rasemotsetninger og voldsomme opptøyer. Torsdag snudde stemningen fullstendig blant demonstrantene da politiet la om sin taktikk.

Dagbladet var til stede i Ferguson i natt og fikk den hardt kritiserte politisjefen, Jon Belmar, i tale da han stilte opp for å møte demonstrantene. Han innrømmer at politiet har begått feiltrinn i håndteringen av opptøyene.

- Vi lærer hele tida. Vi gjorde noen ting som ikke fungerte, og vi gjorde da noen grep som er mer effektive, sier han til Dagbladet.

Tåregass og gummikuler Mens 67 prosent av befolkningen i Ferguson er afroamerikanske, er 94 prosent av politifolkene hvite. Og hardhendt og tungt bevæpnet politi hadde fram til torsdag brukt tåregass og gummikuler mot demonstrantene som har kastet stein og molotovcocktails. Også fredelige demonstranter og journalister ble arrestert, og politiet kom med pålegg som ble oppfattet som portforbud.

Etter massivt press helt fra Det hvite hus og president Obama og en rekke andre hold, ble det torsdag besluttet at lokalpolitiet i Ferguson ikke lenger skulle håndtere demonstrasjonene, men overlate det til Missouri State Highway Patrol. Tilliten til lokalpolitiet er nå på et bunnivå, og tusenvis av mennesker tok i natt norsk tid til gatene i Ferguson - dels for å kreve rettferdighet for Brown, men også for å feire at de hadde vunnet en seier mot sitt forhatte lokalpoliti.

JUBEL: Demonstrantene jublet etter at lokalpolitiet i Ferguson ikke lenger møtte dem på militant vis. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
JUBEL: Demonstrantene jublet etter at lokalpolitiet i Ferguson ikke lenger møtte dem på militant vis. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

Torsdag morgen norsk tid jublet demonstranter høylytt mens de enten satt på taket av biler som tutet enda høyere eller løp mellom bilene i kaotiske gledesscener like ved der Brown ble drept. Samtidig ble det arrangert en rekke minnestunder både i St. Louis og i resten av USA.

- Barnemorder Da sjefen for Missouri State Highway Patrol, Ron Johnson, valgte å marsjere sammen med demonstrantene i stedet for å møte dem på militant vis slik lokalpolitiet har gjort, ble han hyllet som en helt. Etter hvert kom også den upopulære sjefen for Ferguson-politiet, Jon Belmar.

- Jævla løgner! Jævla barnemorder! ble det ropt fra den svære folkemengden som omringet ham.

Politiet er også blitt hardt kritisert for å holde tilbake informasjon og navnet på politimannen som skjøt Brown.

- Hva heter han? Hva heter han? begynte etter hvert folkemengden å rope taktfast uten at Belmar ga noe svar.

NY SJEF: Sjef for Missouri State Highway Patrol, Ronald Johnson, marsjerte sammen med demonstrantene og ble tatt i mot som en helt etter at han tok over politiansvaret for opptøyene i Ferguson. Foto:Scott Olson/Getty Images/AFP
NY SJEF: Sjef for Missouri State Highway Patrol, Ronald Johnson, marsjerte sammen med demonstrantene og ble tatt i mot som en helt etter at han tok over politiansvaret for opptøyene i Ferguson. Foto:Scott Olson/Getty Images/AFP Vis mer

- Til syvende å sist etter fem dager med protester, opptøyer ble ingen demonstranter eller beboere alvorlig skadet. Det er det viktige, sier Belmar til Dagbladet, mens demonstrantene roper skjellsord mot ham.

- 99,9 prosent av av folkene her er gode folk. De ønsker bare å ytre sin mening. Det var en veldig liten gruppe mennesker her som skapte problemer. Vi observerer og gjør det vi kan, sier politisjefen.

- Hvordan er det for deg å være her og møte folk i kveld?

- Jeg synes energien hos folk i kveld er annerledes. Den er veldig positiv. Vi setter pris på det. Til syvende og sist ønsker vi å sørge for at alle er trygge.

Mangler tillit Selv om politisjefen gleder seg over at stemningen i befolkningen ser ut til å ha snudd, står han overfor en enorm oppgave med å bygge opp tillit. Mange demonstranter beskriver det de mener er omfattende politibrutalitet gjennom mange år, og at drapet på Brown var dråpen som fikk begeret til å renne over.

KRIGSSONE: Tungt bevæpnet opprørspoliti ryddet gatene for demonstranter tidligere i uka. Natt til i dag var tonen fullstendig endret. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni
KRIGSSONE: Tungt bevæpnet opprørspoliti ryddet gatene for demonstranter tidligere i uka. Natt til i dag var tonen fullstendig endret. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni Vis mer

Fortsatt er også politiets og vitners versjoner av hva som skjedde da Brown ble skutt, svært forskjellige. Politiet sier at politimannen ble fysisk angrepet av Brown og endte med å skyte ham med flere skudd. Flere vitner til hendelsen sier at politimannen startet konfrontasjonen, og at Brown ikke opptrådte truende.