- Vi gleder oss til å få nye venner

Ungene gleder seg til å få lekekamerater. De voksne lurer mer på hva asylsøkerne skal ta seg til i Skrolsvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKROLSVIK (Dagbladet.no): I dag kommer de første 27 asylsøkerne til den vesle bygda Skrolsvik på Sør-Senja. De kommer fra Irak, Somalia, Eritrea, Afghanistan og Makedonia.

I løpet av vinteren skal det komme rundt 100 asylsøkere til den vesle bygda med 80-90 innbyggere.

Gleder seg til å møte ungene

- Vi håper det kommer noen unger som vi kan leke med, sier 11-åringene Christine Rydningen, Kamilla Benjaminsen og trillingene Sofie og Martine Nilsen.

De er veldig spente på hvem som kommer hit. Det er de voksne også.

- Den største utfordringa er det store volumet av asylsøkere som skal inn i ei sånn lita bygd, sier Jostein Edvardsen, som driver butikken i Skrolsvik.

I løpet av vinteren får han doblet kundegrunnlaget i den lille Joker-butikken. Han er spent på hvordan det skal gå hvis det dukker opp 50 kunder samtidig. Samtidig er det selvsagt positivt for butikken at det kommer flere kunder. For ingen blir rik av å drive nærbutikk i Skrolsvik.

- Vi vil jo snakke med dem for å høre hvilke varer de ønsker seg at vi skal ta inn. Hvis noen av dem snakker engelsk er jeg ikke fremmed for at de kan jobbe litt i butikken. Utfordringa for dem blir jo å få noe å gjøre. Jeg tror det er viktig å få noe meningsfylt å stå opp til om morraen, sier butikkeieren.

Edvardsen har sagt til lokalbefolkningen at så lenge det går rundt, holder butikken åpen. Med dobbelt så mange kunder ser framtida litt lysere ut.

- Vanskelig med så mange
Etter litt fram og tilbake vedtok UDI at det nye asylmottaket skal ha hundre plasser — 80 faste og 20 korttidsplasser.

- Det betyr at det blir over dobbelt så mange mennesker i bygda. Hadde det vært noen få hadde det vært enklere å invitere dem hjem eller ta dem med ut på ting. Det blir vanskelig når det blir så mange, sier Eilif Pedersen.

Han er primus motor i bygdelaget, og forteller om ei aktiv bygd med revy, korps og bygdelag.

- Vi har et fantastisk miljø her i bygda. Men det er ingen cafe og ikke så mye å finne på, så vi lurer jo litt på hva vi har å tilby de som kommer, sier han.

Les mer om asylmottaket i Skrolsvik her.

Føler seg overkjørt

Kommunestyret sa ja til å ta imot mellom 30 og 40 asylsøkere. UDI bestemte at det skulle komme 100 mennesker. Det er ikke fritt for at lokalbefolkningen føler seg overkjørt.

- I utgangspunktet var vi svært betenkte over størrelsen på mottaket. Både fordi Skrolsvik er ei lita bygd med bare 90 innbyggere, men også fordi dette vil kreve en del av kommunen.

- Dette ble tatt opp i kommunestyret, og vi var enige om å si ja til et asylmottak med 30 til 40 plasser. Vi mener 100 er altfor mange, sier ordfører Odd-Arne Andreassen.

HER SKAL DE BO: Senjehesten er et gammelt kystfort i fjæra i Skrolsvik på senja. Hit kommer 100 asylsøkere. Foto: ARNA VIKANES SØRHEIM
HER SKAL DE BO: Senjehesten er et gammelt kystfort i fjæra i Skrolsvik på senja. Hit kommer 100 asylsøkere. Foto: ARNA VIKANES SØRHEIM Vis mer

Han understreker at selv om kommunen har vært veldig uenig med UDI, skal de ikke la det gå ut over de som kommer hit.

- Nå må vi legge bort krangelen med UDI så den ikke går ut over de som kommer hit. Det vil vi ikke, sier Andreassen.

- Vil ta dem med i skogen
Rolf Larsen forteller at han gleder seg til å få flere naboer.

- Jeg er veldig interessert i å få kontakt med dem, og vil gjerne ta de med på det jeg driver med, for eksempel i skogen, sier Rolf Larsen.

Asylmottaket ligger i det gamle kystfortet Senjehesten helt nede i fjæra. Her er mørkt, glatt og kanskje det mest værharde stedet i bygda. Men om sommeren er det ei kritthvit sandstrand som ungene pleier å bade på.

I går var en av de vakreste mørketidsdagene Senja har å by på i mørketida, med en himmel som vekslet mellom gul, blå, rosa og lilla. I fjæra vandret en reinsdsyrflokk

- Jeg mener vi har veldig mye å tilby som andre asylmottak ikke har, sier daglig leder på asylmottaket, Dag Olsen.

POSITIV: Rolf Larsen vil gjerne bli kjent med sine nye sambygdinger, og tror og håper bygda vil ta godt imot dem. Foto: ARNA VIKANES SØRHEIM
POSITIV: Rolf Larsen vil gjerne bli kjent med sine nye sambygdinger, og tror og håper bygda vil ta godt imot dem. Foto: ARNA VIKANES SØRHEIM Vis mer

Men han er også spent på hvordan det vil gå.

- Det er klart jeg er spent. Alt har gått veldig fort, og nå kommer de plutselig, sier han.

SKROLSVIK: Bygda på Sør-Senja har mellom åtti og nitti innbyggere. Snart blir de over dobbelt så mange. Foto: ARNA VIKANES SØRHEIM
SKROLSVIK: Bygda på Sør-Senja har mellom åtti og nitti innbyggere. Snart blir de over dobbelt så mange. Foto: ARNA VIKANES SØRHEIM Vis mer