Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi gråter med dere

Blomsterhavet vokser utenfor boligen på Eiksmarka i Bærum hvor Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) ble funnet drept på lørdag.

BLOMSTER: Nærmiljøet har lagt ned blomster utenfor huset der Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) ble drept i Bærum på lørdag. Hennes stebror, Philip Manshaus, er siktet for drapet. Foto: John T. Pedersen
BLOMSTER: Nærmiljøet har lagt ned blomster utenfor huset der Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) ble drept i Bærum på lørdag. Hennes stebror, Philip Manshaus, er siktet for drapet. Foto: John T. Pedersen Vis mer

BÆRUM (Dagbladet): Mandag kveld var Dagbladet utenfor huset på Eiksmarka i Bærum der Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) ble funnet drept lørdag. Flere kom og gikk utover kvelden for å legge ned sine hilsener, blomster, brev og lys til familien.

«Vi gråter med dere. Kjærlighet og styrke sendes til dere med varme tanker», står det i et av brevene som ble lagt igjen utenfor familiens bolig på Eiksmarka i Bærum.

Det er hennes stebror, Philip Manshaus (21), som er siktet for terror, som omfatter drap og drapsforsøk. Drapet på Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ryster lokalmiljøet i Bærum.

BLOMSTER: Det er lagt ned blomster og tent lys utenfor huset der den unge kvinnen ble drept i Bærum. Den 21-år gamle terrorsiktede ble senere pågrepet etter moskéskytingen ved Al-Noor Islamic Centre. Foto: John T. Pedersen
BLOMSTER: Det er lagt ned blomster og tent lys utenfor huset der den unge kvinnen ble drept i Bærum. Den 21-år gamle terrorsiktede ble senere pågrepet etter moskéskytingen ved Al-Noor Islamic Centre. Foto: John T. Pedersen Vis mer

- Vi opplever sjokk og vi kjenner tragedien veldig nært, sier moren til en av jentas klassekamerater.

- Alle kjenner at dette er veldig vondt og nært og vi har alle behov for trøst. Vi som kjenner det så nært, føler jo det er rart at dette blir omtalt som en terrorsak. Vi kjenner jo veldig på den tragedien som noe som skjedde her blant oss.

Dette kom som lyn fra klar himmel, sier hun og legger til at de blir stående igjen med utrolig mange spørsmål.

Trygt og fint nærmiljø

Blomsterhavet utenfor boligens gjerde på Eiksmarka vokste utover kvelden, og mange la igjen rørende hilsner til familien:

BLOMSTERHAV: Nærmiljøet er rystet etter hendelsen, og flere av offerets klassekamerater har vært innom for å legge igjen en hilsen til familien. Foto: John T. Pedersen
BLOMSTERHAV: Nærmiljøet er rystet etter hendelsen, og flere av offerets klassekamerater har vært innom for å legge igjen en hilsen til familien. Foto: John T. Pedersen Vis mer

«Vi sender varme tanker til dere alle. Det hele er bare forferdelig trist og skulle aldri ha skjedd. Ord blir fattige», står det i en av hilsnene.

Flere av dem som la igjen lys, blomster og hilsner utenfor boligen i Bærum har barn som gikk på Sandvika videregående skole med jenta.

- Barna og ungdommen er veldig opptatt av det, snakker mye om det. Vi kjenner på sjokk og vanntro, sier moren til en av offerets klassekamerater.

- Vi har begge døtre som gikk på skole sammen med henne, så dette blir nært og vondt selv om vi ikke kjente henne. Vi sitter på et informasjonsbehov, så vi håper det kommer informasjon om hva som har skjedd fra kommunen eller skolen, legger hun til.

En annen mor sammen med sin datter forteller overfor Dagbladet at datteren har kjent den avdøde siden de gikk i barnehagen sammen. Mor har blitt kjent med familien gjennom datteren.

- Vi er overrasket over at dette kunne skje i vårt nærmiljø, sier de til Dagbladet.

De beskriver nærmiljøet som veldig trygt og fint, og at alle der brydde seg om hverandre.

Utenfor Al-Noor Islamic Center moskeen i Bærum, hvor 21-åringen er siktet for forsøk på terror, ble det også lagt ned varme hilsner:

«I medfølelse for alle som opplever utrygghet og frykt, vi kjenner med dere».

- Samvittighetsfull og hyggelig

Rektor ved Sandvika videregående, Ann Hege Wilsbeck Jerve, bekrefter at jenta gikk på Sandvika videregående og skulle ha begynt i andre klasse 20. august. Hun skal ha hatt flere venner på Sandvika og andre videregående skoler.

- Lærere har blant annet uttrykt at hun var en pliktoppfyllende, ærlig, samvittighetsfull og hyggelig elev, sier Jerve til Dagbladet.

SE TV: Leder i Østerås fritidssenter, Frank Thomas Hansen, forteller at flere er i sjokk etter at en 17 år gammel jente fra nabolaget ble drept. Reporter: Øystein Andersen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Jerve omtaler dødsfallet som tragisk, og sier at skolen setter i gang tiltak for å ivareta elevene.

- Vi har en plan som vi ønsker å gå videre med så snart navnet hennes blir offentliggjort av politiet. Da ønsker vi å ha et minnebord med minnebok. Vi vil ta i mot ungdom og ansatte som ønsker å benytte seg av den muligheten, sier hun.

SE TV: Ordfører i Bærum kommune, Lisbeth Hammer Krog, beskriver moskéskytingen i Bærum som «en tragisk hendelse». Reporter: Øystein Andersen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Mine tanker går selvfølgelig til familien, sier hun.

Skolen skal også ha tilbud fra elevtjenesten på skolen og veiledningssenteret i fylket. De samarbeider også tett med Bærum kommune og politiet.

Tar avstand fra hendelsen

Den draps- og terrorsiktede bærumsmannen ble varetektsfengslet i fire uker, på tross av at han nekter straffskyld og begjærte seg selv løslatt. Retten begrunner fengslingen i både gjentakelsesfare og med hensynet til etterforskningen.

Den siktedes familie har uttalt at de tar sterkt avstand fra hendelsen, ifølge bistandsadvokaten til Philip Manshaus' far, Vibeke Hein Bæra.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Hein Bæra skriver i en pressemelding at familien ønsker følgende budskap bekjentgjort:

«Vår familie vil takke det islamske miljøet for omtanken som er vist. Familien uttrykker sterk avstand fra hendelsen utført av et av våre familiemedlemmer og som har rammet oss så sterkt.

Vi er lettet over det begrensede omfang det dog fikk for de som befant seg i moskéen. Å bygge broer og gjensidig respekt føles som det eneste rette for oss.»

Hein Bæra skriver at familien er kjent med at lederen av Islamsk råd Norge, Abdirahman Diriye, har kondolert de pårørende i en uttalelse. Familien setter stor pris på dette, informerer hun.

Uklart drapsmotiv

Politiet vil foreløpig si lite om hvordan de mener drapet i boligen i Bærum skjedde.

De har en klar formening om dødsårsak, men den foreløpige obduksjonsrapporten, som kan være med på å fastslå dødsårsak og dødstidspunkt, er foreløpig ikke ferdigstilt.

- Vi ser ikke noe umiddelbar knytning mellom dem bortsett fra at offeret og siktede hadde samme adresse, sier politiadvokat Fredrik Hjort Kraby.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!