BESLAGLAGT: Dette er ett av Sajjad Hussains notater som skattegranskerne tolker inn i et bilde av svart omsetning og uklare vareforflytninger.
BESLAGLAGT: Dette er ett av Sajjad Hussains notater som skattegranskerne tolker inn i et bilde av svart omsetning og uklare vareforflytninger.Vis mer

«Vi hadde avtale om svart omsetning?»

Her er notatene Skattekrim-granskerne fant under razziaer i butikkene til Sajjad Hussain (36) to år før han startet Lime-kjeden i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips om de omtalte bedriftene eller om lignende forhold? Send sms/sms til 2400, epost til 2400@db.no eller ring 24 00 00 00. Journalisten nås direkte på tlf 412 15 090.

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet at mannen bak den stadig voksende dagligvarekjeden Lime Minipris, Sajjad Hussain (36), nå er siktet av politiet for unndragelser av skatt, moms og arbeidsgiveravgift som beløper seg til 5 670 435 kroner. Myndighetene har samtidig tatt heftelser av tilsvarende verdi i flere eiendomsseksjoner Hussain eier i Oslo og to luksus-SUVer av merket Porsche Cayenne.

Siktelsen er basert på skattegranskning av Hussains forretningsdrift og privatøkonomi i årene 2004-2009, i kjølvannet av razziaer mot tre Joker-butikker og en Spar-butikk han ble knyttet til den gang.

Blant annet mener Skatt Øst at Hussain personlig i seksårsperioden hadde minst 8,1 millioner kroner i skjulte inntekter og at hans liv med fluksusbiler, utleie av boliger og flere registrerte selskaper på ingen måte samsvarte med selvangivelsene.

«Diff. på kontantomsetning» Dagbladet er kjent med innholdet i en bokettersynsrapport som er tatt inn i skattevedtaket fra mars i år. Den viser at det under en av butikkrazziaene i 2010 ble funnet udaterte, delvis håndskrevne notater som omhandler Hussain og enkelte andre personer tilknyttet butikkdriften.

På ett av arkene er «Svart omsetning» påført ved siden av en håndskrevet oppstilling av et månedsresultat. På et annet notat står det blant annet:

«Vi hadde avtale om svart omsetning?»

• «Total diff på kontantomsetning er 865 000,- kr» og «hvor er penga?»

• «Varer som har gått ut av butikken til deres bruk?»

NEKTER STRAFFSKYLD: Sajjad Hussain undersøker nå om han har gjort feil i regnskap og selvangivelser han kan lastes for skattemessig, men mener det ikke finnes grunnlag for siktelsen utarbeidet av Romerike politidistrikt. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
NEKTER STRAFFSKYLD: Sajjad Hussain undersøker nå om han har gjort feil i regnskap og selvangivelser han kan lastes for skattemessig, men mener det ikke finnes grunnlag for siktelsen utarbeidet av Romerike politidistrikt. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Et annet ark består av en oppstilling som blant annet viser til et stort kontantbeløp som er «borte» og penger merket «privat»:

• «4715000 total omsetning i kontanter»
• «817700 differanse i kontanter»
• «817700 kontanter som er borte»
• «368722,39 privat»
• «368722,39 totale differanser»

Et fjerde notat som er framhevet i skattevedtaket ser ut til å knytte butikkvarer til enkeltpersoner, med formuleringer som «Varer fra [N.N.] til Sajjad» og «Røyk, [N.N] sine».

Skattekrim-avdelingen tolker papirene som dokumentasjon på flere typer mulige uregelmessigheter.

«Notatene ovenfor viser at det kan ha vært differanser mellom opptalte kontanter og registrert kontantomsetning, og at kontanter og varer kan ha blitt borte, tatt ut til privat bruk, flyttet på, lånt el. og at det kan ha vært avtale om svart omsetning», heter det i skattekontorets vedtak.

- Konfrontasjon, ikke avtale Sajjad Hussain reagerer på at Dagbladet har tilgang til de aktuelle dokumentene og vurderer nå å gå til søksmål mot Skatt Øst og politiet på grunn av det han oppfatter som lekkasjer. Samtidig mener han at skattegranskerne har tolket notatene helt feil.

Ifølge ham dreier alle oppstillingene og kommentarene seg om en nå avsluttet krangel mellom ham og mannen som eide den andre halvparten av en Spar-butikk på Ammerud. Butikklokalet ble seinere en del av Lime-kjeden.

- Vi skrev ned en del spørsmål vi skulle stille ham, blant annet rundt et beløp på 800 000 kroner som så ut til å være borte. Men vi engasjerte regnskapsførere som fant ut hvor de var, og ingenting var forsvunnet, sier Hussain til Dagbladet.

Han opplyser at de konkrete kommentarene om «svart omsetning» er hans anklage mot butikkpartneren og ikke referanse til noen avtale.

- BARE EN ANKLAGE: Ifølge Sajjad Hussain dreier de aktuelle oppstillingene seg om en konflikt med en tidligere butikkpartner og at beskyldninger og spørsmålsstillinger har blitt tolket av Skattekrim-avdelingen som avtaleinngåelser.
- BARE EN ANKLAGE: Ifølge Sajjad Hussain dreier de aktuelle oppstillingene seg om en konflikt med en tidligere butikkpartner og at beskyldninger og spørsmålsstillinger har blitt tolket av Skattekrim-avdelingen som avtaleinngåelser. Vis mer

- Når han ville gå ut av selskapet var det et stygt underskudd der og vi hadde mange spørsmål. Jeg hadde ikke hatt noe med driften å gjøre, jeg var bare 50 prosent juridisk eier, hevder Hussain.

- Veldig overdrevet Politisaken mot Hussain kommer mens han ennå jobber intensivt for å ekspandere dagligvarekjeden Lime Minipris, der han er eier og daglig leder bak franchisekonseptet og flere av butikkene. Hussain har tidligere understreket at skattesaken kun er knyttet til franchisene han drev i Joker og Spar, nesten to år før han startet Lime-kjeden i 2012.

- Dette var fra min tid med butikker under Norgesgruppen. I Lime har vi hatt alle offentlige etater på besøk og har ikke fått noen bøter eller noe slikt, sa Hussain til Dagbladet i går.

36-åringen har denne uka engasjert advokat John Christian Elden som forsvarer i forbindelse med politietterforskningen.

- Siktelsen virker veldig overdrevet i en sak der skatterapportene bygger på skjønnsmessige vurderinger og ikke beviste lovbrudd. Har han gjort feil i beregninger vil han selvsagt gjøre opp for seg, men det er ikke straffbart av den grunn. Dette virker som storm i et vannglass iverksatt av konkurrenter som frykter billige varer til forbrukerne, sier Elden til Dagbladet.

Advokaten som håndterer selve vedtaket fra Skatteetaten for Hussain, har i dag ikke besvart Dagbladets henvendelser.

«Vi hadde avtale om svart omsetning?»