- Vi hadde bare seks timer igjen

Først skrev de avskjedsbrev til sine kjære. Deretter ble alt lys slukket. I tre døgn lå de på havets bunn i stummende mørke, kulde og nesten uten vann og ventet på redningen, hele tiden fullstendig klar over at tiden var i ferd med å renne ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi hadde bare seks timer med oksygen igjen da vi ble reddet. Mandag fortalte de sju som ble reddet av en fjernstyrt britisk miniubåt om dagene de oppholdt seg i ubåten som lå fanget på havbunnen.

- Det verste var mangelen på vann. Det var også problem med oksygenet. Det var ikke så kritisk, men kroppen følte at det ikke var nok, sier Aleksander Uibin.

Tre munnfuller vann

Ifølge legene som har behandlet ubåtmannskapet fikk hver av dem tre-fire munnfuller med vann hver dag. De hadde alle skrevet avskjedsbrev til familiene sine noen timer etter at de skjønte at de satt fast på havbunnen, 180 meter under havoverflaten.

- Vi forsto at vi var fanget. Vi måtte bare vente på en avgjørelse. Da de fortalte at de hadde satt i gang alt for å redde oss, så la vi oss ned og begynte å vente, sier Gennadij Volonin.

De hadde iført seg tørrdrakter for å beskytte seg mot kulda. Temperaturen var nemlig bare 5 grader. De fikk beskjed om å ligge helt stille og puste så lett som bare mulig gjennom hele redningsaksjonen. For å spare strøm ble lysene slått av og kontakten med overflaten ble begrenset til et minimum.

Krass kritikk

Kritikken mot russiske myndigheter for deres håndtering av ubåtkrisen fortsetter ufortrødent. Marinen ventet over et døgn før den avslørte ubåtulykken. Russiske medier anklager myndighetene for ikke å ha lært noe som helst etter «Kursk»-ulykken i 2000, der hele mannskapet på 118 omkom.

OVERLEVDE DRAMAET: Det russiske ubåtmannskapet på sju titter på TV-nyhetene om redningsaksjonen. Mandag kunne de fortelle sin dramatiske historie. Foto: SCANPIX/REUTERS
OVERLEVDE DRAMAET: Det russiske ubåtmannskapet på sju titter på TV-nyhetene om redningsaksjonen. Mandag kunne de fortelle sin dramatiske historie. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Ifølge avisen Kommersant ble ulykken først kjent etter at kona til en av ubåtmannskapet ringte til en radiostasjon og tipset anonymt om ulykken. Da hadde det nesten gått 24 timer siden ubåten hadde sendt sitt første nødsignal. Først senere den dagen gikk Russland ut og ba om hjelp fra USA, Storbritannia og Japan.

- Som med «Kursk» prøvde marinekommandoen å dekke over informasjonen om ulykken, og prøvde å løse den selv. Bare da situasjonen ble kritisk gikk marinetoppene ut og ba om hjelp fra utlandet, skriver avisen Gazeta.

(ANB)

<B>ENDELIG PÅ OVERFLATEN: Etter tre døgn på havbunnen, kom endelig AS-28-ubåten opp til dagslys.