- Vi hadde ekstremt flaks

Minst to nordmenn var i natt savnet etter at flere bomber ekspolderte på Bali i går, og fire norske studenter ble skadd. - Vi hadde ekstremt flaks, sier Finn Jor til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 67 mennesker var funnet døde i ruinene i ferieparadiset på Bali kl. 03.00 i natt. Da ble det fortsatt jobbet desperat med å finne flere mennesker i kaoset, og dødstallene er ventet å stige dramatisk utover natta.

Nordmenn var vitner

Flere nordmenn var vitner til de kraftige eksplosjonene rystet feriebyen i går klokka 23.30 lokal tid, 17.30 norsk tid. Finn Jor foreleser i filosofi for mange av nordmennene på øya, og flere av hans studenter var vitner til bombetragedien.

- Fem av dem satt på en restaurant noen meter fra utestedene i byen Kuta som nå er rasert. Først smeller det en gang, og de legger seg ned og dekker seg til. Så smeller det igjen, forteller Jor.

En av jentene fikk skader i ansiktet, og måtte sy. De andre tre fikk også bare lettere skader. Jentene er 18 og 19 år gamle. I hele går kveld jobbet sykehusene på øya febrilsk for å ta imot ofre for tragedien. Mange turister oppsøkte sykehusene for å leite etter familie og venner.

To eksplosjoner

Den første bomben eksploderte 100 meter unna den amerikanske konsulærstasjonen i Denpasar, hovedstaden på Bali, som ligger 15 kilometer nord for Kuta. Ingen skal ha mistet livet i eksplosjonen, som kan ha vært forårsaket av en hjemmelaget bombe.

Den andre og svært kraftige bomben rammet de to diskotekene Sari Club og Paddi's, som ligger på hver sin side av gata i kystbyen Kuta. Svært mange turister tilbragte lørdagskvelden her.

Fullt av nordmenn

- Det var tilløp til hysteri blant studentene da en av jentene kom hjem med bandasje i ansiktet, men studentene er rolige nå. Ei jente er ennå ikke kommet tilbake, men hun snakket med en annen student før hun dro avgårde i en sykebil. Hun skal ha blitt skadd i foten, forteller Jor.

De to utestedene er stappfulle av nordmenn en vanlig lørdag. Men i går valgte mange å ta det rolig fordi de hadde vært på en privat fest på fredag. Begge stedene ble lagt i grus etter eksplosjonen. På gata utenfor rådet det fullt kaos. Vinduer ble knust i 500 meters radius fra eksplosjonene.

Gigantisk smell

- Vi har hatt ekstremt flaks. Hadde det ikke vært for festen på fredag, ville vi hatt 50- 80 studenter inne på de to stedene, sier Jor.

Ingvild Simonsen (19) satt også på en restaurant ved Sari Club sammen med tre andre nordmenn. Plutselig hørte hun et kraftig smell:

- Så kom det et nytt gigantisk smell, og da så jeg en flamme som sto opp i lufta. Da var det om å gjøre å komme seg fort ut på gata. Noen av vennene mine hadde tenkt seg inn på Sari Club etter middagen. Det var bare ren flaks at vi ikke ble skadd, forteller Ingvild til Dagbladet.

Bali Studiesenter har totalt 121 norske studenter. I tillegg har Arne Næss Centre for Ecology and Philosophy (ANCEP) drøye 50 studenter. Sentrene holder til i nabobyer - bare 15- 20 minutters kjøring unna.

Fungerende pressetalsmann Øystein Bø i UD sier at flere nordmenn mistet passene i tumultene.

- Vi vet ikke om det er noen andre nordmenn på øya, fordi de ikke melder fra til ambassaden, sier Bø.

Ingen av ANCEPs studenter skal være skadd.

- Jeg ble utrolig lettet. Men flere skal ha sett og hørt eksplosjonene og kaoset som oppsto, sier Petter Sørum, daglig leder ved senterets Oslo-kontor.

ET INFERNO: Både bygninger og biler sto i flammer etter at en bombe eksploderte i en nattklubb i turistbyen Kuta på Bali i går. Mange av de drepte er utenlandske turister.