DRØM BLE TIL MARERITT:  I 2003, da amerikanerne inntok Bagdad, var irakere flest i lykkerus, og med enorme forventninger. Men fem år etter er det mer død og traumer enn drømmer som preger irakeres hverdag. Her sørger Jassim Hatem (t.h) mens sønnens kiste festes på biltaket, i Babdad i går. Sønnen Ali Jassim ble 21 år ung, og mistet livet i en bombeaksjon. Foto: Khalid Mohammed/AP/Scanpix
DRØM BLE TIL MARERITT: I 2003, da amerikanerne inntok Bagdad, var irakere flest i lykkerus, og med enorme forventninger. Men fem år etter er det mer død og traumer enn drømmer som preger irakeres hverdag. Her sørger Jassim Hatem (t.h) mens sønnens kiste festes på biltaket, i Babdad i går. Sønnen Ali Jassim ble 21 år ung, og mistet livet i en bombeaksjon. Foto: Khalid Mohammed/AP/ScanpixVis mer

«Vi hadde en drøm»

- Men Irak er blitt dødens land, sier den irakiske professoren i sammenlignende politikk, Dr. Abdul Jabbar Ahmad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Våren 2003, da amerikanerne inntok Bagdad, var professor Abdul Jabar Ahmad og irakere flest full av håp og drømmer. Saddam Husseins dager var talte og troen på at Irak ville bli mer rettferdig og demokratisk var sterk hos en enorm mengde irakere. Men det tok ikke mange månedene før gleden gikk over i frykt og raseri.

- Irak er fullstendig ødelagt - og livsfarlig. For ett år siden flyttet jeg fysisk inn på kontoret mitt på universitetet. Det er der jeg bor og jobber nå, for egen sikkerhet, sier professor Ahmad.

Liv i kontinuerlig frykt
Han er i Norge for å fortelle om sikkerhetssituasjonen i Irak. Han har ikke mange oppløftende ord å komme med:

- Alle irakere går i kontinuerlig frykt for å bli drept og for å miste sine kjære. Under Saddam Husseins tid pleide jeg å være redd for den ene personen i dress og briller, som overvåket meg når jeg holdt foredrag. I dag er jeg redd for absolutt alle som sitter i klasserommet, sier Ahmad og fortsetter:

- I 2003 hadde alle irakere en drømmer om demokrati. Nå har vi mareritt om demokrati, mens vi lengter tilbake til den tida da vi hadde sikkerhet. Amerikanerne hadde mange muligheter, men feilet enormt i Irak. Det lider vi nå under, sier han.

Like farlig som før
I forkant av USA-valget, kom det en rekke reportasjer om at sikkerhetssituasjonen i Irak er markant forbedret det siste halve året. Antall bilbomber har også gått drastisk ned, men sikkerheten for irakere flest er ikke det, mener tre irakere som var i Oslo i går i forbindelse med Nupi-seminaret Irak - etter Bush.

 

- Antall bilbomber er redusert noe, men det er blitt gjort for å trygge de amerikanske soldatene I irak. Volden, kidnappingen og skytingen av irakere fortsetter minst like mye som før. Du kan sikkert si at sikkerhetssituasjonen i Irak er bedre, men for hvem? Ikke for irakere flest, sier professor Ahmad til Dagbladet.no.


Inntil for tre måneder siden var Ahmad ofte intervjuet om situasjonen i Irak på internasjonale tv-kanaler som CNN og al-Hurra. Nå tør han ikke det lenger. Kilder Dagbladet.no har snakket med, sier at høyt utdannede mennesker med ressurser er de som er mål i Irak nå.

DYSTRE IRAKISKE MENN: Professor Dr. Abdul Jabbar Ahmad (t.v), oljerådgiver Dhia'a Al Bakkaa og professor Hassan A. Bazzaz var ikke nådige når de karakteriserte hvor enormt Irak har blitt ødelagt på grunn av Bush' invasjon i landet våren 2003. Nå håper de at Barack Obama vil endre USAs utenrikspolitikk fundamentalt. MMS-foto: Line Fransson
DYSTRE IRAKISKE MENN: Professor Dr. Abdul Jabbar Ahmad (t.v), oljerådgiver Dhia'a Al Bakkaa og professor Hassan A. Bazzaz var ikke nådige når de karakteriserte hvor enormt Irak har blitt ødelagt på grunn av Bush' invasjon i landet våren 2003. Nå håper de at Barack Obama vil endre USAs utenrikspolitikk fundamentalt. MMS-foto: Line Fransson Vis mer

Håper på Obama
Barack Obamas valgseier i USA har gitt forventninger hos en desperat irakisk befolkning. Nå håper de på en drastisk endring i amerikanernes utenrikspolitikk.

- Jeg tror ikke at Obama kommer med mirakler, men endringer vil komme. Jeg tror og håper at dette valget handler om amerikansk oppvåkning, og at de nå velger en annen vei enn de tradisjonelt har gjort, sier professor i krisestyring, Hassan A. Bazzaz.

- Noe må skje. Se for deg at det ikke er strøm i forelesningssalen. Når du i tillegg hører at den kan være eksplosiver gjemt et sted i bygningen, hvor mange tror du vil komme til timen da, spør professor Ahmad.

LIV I FRYKT: Professoren i sammenlignende politikk ved universitetet i Bagdad, Dr. Abdul Jabbar Ahmad, har bodd og sovet på universitetskontoret hele det siste året av frykt for egen sikkerhet. - Norge er et land i frihet, mens vi bor i dødens land, sukker han. I går var professoren i Oslo i regi av NUPI. MMS-foto: Line Fransson
LIV I FRYKT: Professoren i sammenlignende politikk ved universitetet i Bagdad, Dr. Abdul Jabbar Ahmad, har bodd og sovet på universitetskontoret hele det siste året av frykt for egen sikkerhet. - Norge er et land i frihet, mens vi bor i dødens land, sukker han. I går var professoren i Oslo i regi av NUPI. MMS-foto: Line Fransson Vis mer

Barn blir voldelige
Når voksne menn forteller om så store traumer og fykt, kan en bare tenke seg effekten en slik sikkerhetssituasjon vil ha på Iraks barn. Psykiateren Dr. Hyder al Malaki, ved Children's Hospital i Bagdad, har nylig gjennomført en studie om den pågående krigens effekt på Iraks barn. 70 prosent av barna hadde lever med traumer: de har problemer med å spise, lære og sove. De lider av angst og fungerer dårlig sosialt.

- Jeg er veldig bekymret for framtida. Traumene fører til at barna blir voldelige. De respekterer ikke foreldre og lærere. Nå er vi i ferd med å oppfostre en veldig voldelig generasjon, forteller al Malaki til BBC.

Bagdadofobi
Bagdad er en av verdens farligste byer. Daglige bombeaksjoner, selvmordsaksjoner og mye skyting traumatiserer alle byens innbyggere. Nå skriver BBC om en ny type lidelse: Bagdadofobi, som er irakeres frykt for sin egen hovedstad.

- Jeg kysser alltid min kone og barn før jeg forlater huset. Alle gjør det, for du vet aldri om du noen gang kommer tilbake når du forlater huset, forteller en BBC-medarbeider som ikke vil bli identifisert, av frykt for egen sikkerhet. Han fortsetter:

TRAUMATISERTE BARN: 70 prosent av Iraks barn lider av stress og traumer, viser en ny undersøkelse. Barn har problemer med å sove, spise, sosialisere og lære seg ting. De er også mye mer voldelige enn før, ifølge psykiateren . Disse to jentene er interne flyktninger som bor i leir nord i Bagdad. Foto: Sabah Arar/AFP/Scanpix
TRAUMATISERTE BARN: 70 prosent av Iraks barn lider av stress og traumer, viser en ny undersøkelse. Barn har problemer med å sove, spise, sosialisere og lære seg ting. De er også mye mer voldelige enn før, ifølge psykiateren . Disse to jentene er interne flyktninger som bor i leir nord i Bagdad. Foto: Sabah Arar/AFP/Scanpix Vis mer

- Døden lurer rundt hvert eneste hjørne, og ingen er immune. Når jeg forlater huset, er det første jeg gjør å sjekke under og inni bilen, i tilfelle noen har festet en magnetisk bombe under den. Jeg starter motoren og er full av frykt: Er det min nabos bil som kjører rett bak meg? Nei. Hvem eier den? Er det noen som følger etter meg? Kanskje jeg bør kjøre av veien, sånn for sikkerhets skyld, skriver den BBC-ansatte, som mange ganger om dagen tenker på hvordan og når han kommer til å dø.

MER DØD: Sivile irakere inspiserer stedet hvor en bilbombe eksploderte sentralt i Bagdad i går. 23 mennesker ble drept i en rekke bombeaksjoner i går. Foto: Khalid Mohammed/Ap/Scanpix
MER DØD: Sivile irakere inspiserer stedet hvor en bilbombe eksploderte sentralt i Bagdad i går. 23 mennesker ble drept i en rekke bombeaksjoner i går. Foto: Khalid Mohammed/Ap/Scanpix Vis mer