KUPPET: Tidligere leder av Trondheim Arbeiderparti og Giske-venn Rune Olsø ble i mai forsøkt kuppet inn som leder av statseide Entra Eiendom. Styremedlemmet som fremmet benkeforslaget avviser at protokollen har blitt jukset med i etterkant. Foto: Ned Alley
KUPPET: Tidligere leder av Trondheim Arbeiderparti og Giske-venn Rune Olsø ble i mai forsøkt kuppet inn som leder av statseide Entra Eiendom. Styremedlemmet som fremmet benkeforslaget avviser at protokollen har blitt jukset med i etterkant. Foto: Ned AlleyVis mer

- Vi hadde en god kandidat for hånden

Men Rune Olsøs støttespiller i Entra-styret mener styreprotokollen er korrekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet har omtalt tidligere i dag, forsøkte deler Entra-styret i mai å kuppe inn Giske-vennen og Ap-toppen Rune Oslø som administrerende direktør.

Både daværende styrleder Grace Reksten Skaugen og nåværende styrleder Siri Hatlen bekreftet under dagens kontrollhøring at styreprotokollen har blitt endret. 

- Etter møtet skrev jeg et utkast til protokoll, men jeg fikk den aldri til signering. Den nåværende protokollen er endret. Setninger om ansettelsen av Olsø er som sagt tatt ut, og jeg kan ikke erindre noen dialog om at den skulle endres. Denne protokollen ble forelagt styret i endret versjon, sa Skaugen under høringen, som la til: 

- Jeg har aldri opplevd lignende.

Nå innrømmer tidligere styremedlem Entra Eiendom, Ottar Brage Guttelvik, at det var han som ivret for å ansette Olsø på styremøtet.

- Det stemmer at spørsmålet rundt fast ansettelse kontra konstituering ble drøftet i møtet etter initiativ fra undertegnede, og at undertegnede mente man hadde en god kandidat for hånden, men etter drøfting ble styret enige om å utsette saken. Det ble ikke framsatt noe forslag til avstemming i styremøtet. Det ble derfor heller ikke stemt over noen fast ansettelse på dette styremøtet, skriver han i en epost til Dagbladet.

- Det er styret som diskuterer og godkjenner protokoller fra styremøter, og som har ansvaret for det som gjengis i protokollen, ingen andre. Protokollen er enstemmig godkjent av styret i styremøtet den 15. juni, og ble underskrevet som korrekt og riktig av alle oss som var i styremøtet den 7. mai og som var til stede på styremøtet 15. juni, fortsetter han. 

Han ramser opp: nestleder Martin Mæland og styremedlemmene Ida Helliesen, Ketil Fjerdingen, Ottar Brage Guttelvik, Mari Fjærbu Åmdal, Frode Halvorsen og Tore Benediktsen.

- Protokollen er derfor godkjent og korrekt. Den eneste som var til stede den 7.mai, men ikke den 15. juni, var styreleder Grace Reksten Skaugen. Ut over dette har jeg ingen kommentarer til saken, avslutter han.

Styremøtet den 7. mai var Skaugens siste før hun gikk av.

SNAKKER UT: Tidligere Entra-styremedlem Ottar Brage Guttelvik innrømmer at det var han som ivret for Rune Olsø som toppsjef i selskapet.
SNAKKER UT: Tidligere Entra-styremedlem Ottar Brage Guttelvik innrømmer at det var han som ivret for Rune Olsø som toppsjef i selskapet. Vis mer

Guttelvik, som er fylkesrådmann i Møre og Romsdal, ble i oktober kastet fra Entra-styret av settestatsråd Bård Vegar Solhjell (SV).

Guttelvik har i kveld ikke besvart Dagbladets henvendelser, men informasjonssjef Per Vidar Kjølmoen i Møre og Romsdal fylkeskommune bekrefter at eposten er autentisk.

Måtte svare for vennetjenester Trond Giskes (Ap) måtte i dag stå skolerett for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Næringsministeren måtte svare for hvordan han utøver statens eierskapspolitikk, etter påstander om urent trav i Entra Eiendom, Telenor og Kongsberg Gruppen.

Kontrollkomiteen skal finne ut om at Giske har brukt utilbørlig press for å plassere folk som står ham nær i viktige posisjoner i selskapene, som er helt eller delvis eid av staten.

Det mislykkede kuppforsøket som ble slettet fra styreprotokollen, har flere fellestrekk med omstendighetene da Rune Olsø til slutt fikk jobben. Et knapt flertall presset gjennom en ansettelse på styremøtet i september uten at ansettelsen sto på dagsorden.

Også da var dette uten forutgående saksforberedelse til styret, som heller ikke den gangen fikk forlagt andre alternativer. Ansettelsen skjedde også mot styrlederens og styrets nestleders vilje.

Rune Olsø gikk av som Entra-sjef kort tid etter at saken ble avslørt av Adresseavisen.