Ti år etter 22. juli

- Vi hadde et liv før, og et etter

Det har gått ti år siden Norge ble rystet av 22.-juli-terroren. Norge har berøringsangst og ikke tatt et ordentlig oppgjør med hatet og høyreekstremismen, mener overlevende og etterlatte. Flere får også hatmeldinger.

FRA SORG TIL SAVN: Lisbeth Kristine Røyneland mistet dattera Synne under terroren på Utøya. - Jeg tenker på hvor hun ville ha vært i dag. Synne var kreativ og glad i å skrive. Hun hadde egen blogg, sier Røyneland. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet

FRA SORG TIL SAVN: Lisbeth Kristine Røyneland mistet dattera Synne under terroren på Utøya. - Jeg tenker på hvor hun ville ha vært i dag. Synne var kreativ og glad i å skrive. Hun hadde egen blogg, sier Røyneland. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

22. juli er det ti år siden Norge ble rammet av terrorangrepene på Regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya. 77 mennesker mistet livet, mens langt flere fremdeles sliter med traumer, savn og våkenetter.

Dagbladet har spurt noen av de berørte om hvordan 22. juli har påvirket dem i åra som har gått. Og om sorgen. Og hatet.

Mammaen: En ny tidsregning

Lisbeth Kristine Røyneland mistet dattera Synne på Utøya. Hun er i dag leder av Støttegruppen 22. juli.

- Hva gjorde 22. juli med deg?

- Jeg har fått en annen tidsregning. Vi hadde et liv før, og et etter. Etter terroren har vi jobbet med å bygge opp livet igjen. Både for meg og min familie. Det har vært veldig tungt. Særlig de første fem åra var veldig tunge, med mange nedturer og bunnløs sorg.

- Det tok to år før jeg egentlig skjønte at Synne var borte. Etterhvert som åra har gått har sorgen gått mer over til savn. Jeg tenker mye på hva Synne hadde vært i dag. Hun var veldig kreativ, glad i å skrive og tegne og hadde egen blogg. Kanskje hun også hadde stiftet familie og fått barn. Jeg har akkurat blitt mormor. Storesøstera til Synne fikk barn i mai.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer