Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi hadde ikke bevis

Norge visste om påstandene om svindel i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en pressemelding som ble sendt ut ved 12.30-tida i ettermiddag, skriver UD at Norge visste om den påståtte svindelen i forbindelse med «Olje for mat-programmet» i Irak. Det forelå imidlertid ingen bevis, og saken ble derfor ikke behandlet nærmere.


- Ingen lands myndigheter kom til sanksjonskomitéen med konkrete opplysninger om egne lands selskaper. Det var derfor ikke grunnlag for å foreta en nærmere behandling av dette spørsmålet, skriver UD i pressemeldingen.

«Olje for mat-programmet» startet i 1996, og tillot Irak å selge olje på det åpne markedet i bytte mot medisiner, mat og andre nødvendigheter. Dette var for at landet skulle få de absolutt nødvendige varene, samtidig som de økonomiske sansksjonene etter den første Gulfkrigen skulle opprettholdes.


Det var under «Olje for mat-programmet» at Irak skal ha krevd såkalte «kickbacks» - ulovlige avgifter - på humanitære kontrakter med landet.

Norge hadde formannsskapet i sanksjonskomitéen i perioden 2001-2002, der norges fokus og prioriterte oppgave var å reformere sanksjonssystemet for å bedre forholdene for den irakiske sivilbefolkningen. Ole Peter Kolby, daværende formann i komitéen sier at det aldri var grunn til å tro at norske bedrifter måtte betale «kickbacks» til Irak.


- Det er forøvrig nasjonale myndigheter som etterforsker brudd på sanksjonsregimet. Vi har ingen grunn til å tro at de få norske firmaene, som på det tidspunktet var involvert i Irak, har betalt ulovlige avgifter til Irak.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

HADDE IKKE BEVIS: Sanksjonskomitéen og daværende leder Ole Peter Kolby visste om den påståtte svindelen. Men det fantes ikke bevis. Foto: SCANPIX
HADDE IKKE BEVIS: Sanksjonskomitéen og daværende leder Ole Peter Kolby visste om den påståtte svindelen. Men det fantes ikke bevis. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media