STJERNA: Allerede nede i gruva var Mario Sepulveda omtalt som stjerna blant gruvearbeiderne, på grunn av hans rolle i videoene de sendte opp til overflata. Da Mario selv kom opp, tok han verden med storm da han først overrakte suvenirsteiner til presidenten og redningsarbeiderne, før han løp rundt og ropte "Leve Chile!". Foto: Reuters
STJERNA: Allerede nede i gruva var Mario Sepulveda omtalt som stjerna blant gruvearbeiderne, på grunn av hans rolle i videoene de sendte opp til overflata. Da Mario selv kom opp, tok han verden med storm da han først overrakte suvenirsteiner til presidenten og redningsarbeiderne, før han løp rundt og ropte "Leve Chile!". Foto: ReutersVis mer

- Vi hadde ikke homsesex i gruva

«Super-Mario» fra gruva i Chile forteller om de 17 desperate dagene før de ble funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I et eksklusivt intervju med den engelske avisa Daily Mail, bryter gruvesuperstjerna Mario Sepulveda stillheten.

Hele verdenspressen har ønsket intervju med «Super-Mario», som tok med seg en sekk steiner og delte ut etter å ha kommet opp som nummer to fra gruva natt til onsdag, før han løp rundt og skrek «Leve Chile!»

Ifølge Daily Mail gir Mario intervjuet eksklusivt til avisa, fordi de har vært så respektfulle overfor kona og barna hans.

- Ingen «Brokeback Mountain»-øyeblikk Mario avviser at intervjuet bryter pakten de 33 skal ha inngått om ikke å snakke om de 17 første dagene i gruva, da de ikke hadde kontakt med verden utenfor.

- Det er visse ting som må sies. Jeg vil at verden skal få vite sannheten om hva som foregikk der nede. Vi ble svelget ned i helvetes indre, men er nå født på ny. Jeg føler det er min plikt å fortelle hva man kan lære av disse erfaringene, sier Mario til avisa.

Mario får i intervjuet anledning til å oppklare flere rykter om gruvearbeidernes liv. Daily Mails journalist skriver følgende:

Jeg forteller Mario om ryktene som har sirkulert rundt bålene i «Håpets leir» - den lille landsbyen som oppsto ved gruveinngangen, fylt med familiemedlemmer og presse - at gruvearbeiderne hadde noen «Brokeback Mountain»-øyeblikk og derfor ble enige om å ikke snakke om hva som skjedde i gruva.

- Nei, vi hadde aldri homsesex i gruva. Vi var for opptatt med å overleve til å tenke på sex. Vi snakket egentlig ikke om sex i det hele tatt. Vi snakket om konene våre og fortalte vitser, men vi snakket aldri seriøst om sex. Det ville vært for smertefullt, sier Mario.

Lekte død i gruva Det var mørkt og beinhardt nede i gruva, men det var også lyspunkt. Som svært svart humor.

- Den første uka var ille, den andre var helt grusom. Noen av mennene tok det svært dårlig, de trodde ikke at vi ville bli reddet. Jeg begynte å lure selv også, forteller Mario, som på det tidspunktet - dag ti - tenkte at han måtte lyse opp stemningen litt.

- Jeg lå og sov og ble vekket av at de andre gikk rundt nede i gangene. Jeg sa «Hei gutter, jeg må si noe». De samlet seg rundt meg, og jeg lot som jeg holdt på å dø. «Mine venner, si til familien min at jeg elsker dem. Fortell dem at pengene er i ...», så lot jeg som om jeg døde. De andre var helt stille, mens jeg holdt pusten. Så klarte jeg ikke å holde meg lenger, og brøt ut i latter! forteller Mario.

- De andre ble litt sinte på meg, men mange av dem har siden fortalt meg at nettopp det øyeblikket hjalp dem å innse at Gud hadde en plan. Selv om vi skulle dø der nede, skulle vi gjøre det som en gruppe, med verdighet. Humor hjalp oss, noen ganger er det enklere å le enn å gråte.

Gleden over å bli funnet Etter 15 dager hørte de et bor nærme seg gruvegangen de var fanget i, 700 meter under jorda. Men da boret stanset, mistet de igjen håpet.

- Vi var overbevist om at de hadde gitt oss opp. Så startet boringen igjen, og da taket på tunnelen ga etter og boret trengte igjennom, startet vi å danse av ren glede. Det var høydepunktet. Men de 17 dagene før det, var rene helvete, sier Mario.

Etter at hjelpemannskapet opprettet kontakt med dem, måtte de vente 52 dager på å bli heist opp, men det gikk langt enklere med proviant og et berettiget håp om å bli reddet.

- Ingen superstjerne Nå venter en annerledes framtid for gruvearbeideren, som har blitt omtalt som stjerna blant de 33 som var fanget 700 meter under jorda.

- Jeg er ingen superstjerne, jeg er en gruvearbeider, og jeg vil alltid være en gruvearbeider. Jeg vil tjene så mye penger jeg kan på dette, for å bruke dem på mine barns utdanning. Jeg skal kjøpe et hus og ta kona mi med på en ferie. Bortsett fra det, ønsker jeg å bruke erfaringene mine fra å ha vært nede i gruva så lenge, til å hjelpe andre arbeidere.

- Alle tilbudene vil ikke påvirke meg, som har kone og barn, men det er klart noen av de yngre gruvearbeiderne kan få griller i hodet. Vi har snakket sammen om det på sykehuset de siste dagene, at vi skal holde sammen og støtte de yngre i gruppa, sier Mario Sepulveda.

MIDTPUNKTET: Mario Sepulveda er som regel midtpunktet, her sitter han på gulvet og deler opplevelser fra gruva i et pressemøte med Chiles president, Sebastian Pinera. Foto: AP
MIDTPUNKTET: Mario Sepulveda er som regel midtpunktet, her sitter han på gulvet og deler opplevelser fra gruva i et pressemøte med Chiles president, Sebastian Pinera. Foto: AP Vis mer