Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi hadde ikke noe økonomisk motiv for å skaffe oss så mange medlemmer

SOS Rasismes mektigste mann forklarer seg i Haugaland tingrett i dag.

I RETTEN: I dag forklarer SOS Rasismes tidligere daglig leder seg i rettsaken mot medlemmer og ledere i Sos Rasisme for medlemsjuks. Larsen representeres av forsvarerne John Christian Elden og Erik Lea. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I RETTEN: I dag forklarer SOS Rasismes tidligere daglig leder seg i rettsaken mot medlemmer og ledere i Sos Rasisme for medlemsjuks. Larsen representeres av forsvarerne John Christian Elden og Erik Lea. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGEUSUND (Dagbladet): Tidligere daglig leder i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen, er den første som av de tiltalte som inntar vitneboksen i rettssaken mot ham og sju andre kolleger fra den nå nedlagte organisasjonen.

Larsen gir ikke intervjuer til Dagbladet, men uttaler til NRK at han regner med frikjennelse: 

- Jeg ser fram til å forklare meg. Jeg regner det som rimelig sikkert at vi kommer til å bli reinvaska for de anklagene som er framsatt mot oss, sier Larsen.

De åtte er tiltalt for å ha begått bedragerier av til sammen 16,8 millioner kroner fra ulike støtteordninger finansiert av skattebetalerne, gjennom å oppgi for høye medlemstall og antall studietimer i perioden 2007 til 2011.

Han ble selv pågrepet og varetektsfengslet i 2014. Under husransakelsen fant politiet 60 000 kroner, blant annet i en madrass.

Ikke gjort noe galt Larsen startet sin frie forklaring med å fortelle om bakgrunnen sin som aktivist i det antirasistiske miljøet i Haugesund på 90-tallet. Han kom raskt til noen av kjernen saken: SOS Rasismes medlemsjuks, som fra før er fastslått i to dommer etter sivile søksmål fra støttegivere.

Saken for retten i Haugesund handler om ledelsens ansvar. Larsen er sterkt uenig i at det noen gang skjedde medlemsjuks, og henviste til den sterke interessen for slikt i offentligheten i etterkant av AUF-dommen i 1998:

- Det var stadig historier om folk som var meldt inn i organisasjoner uten at de visste det. Vi fikk ikke et eneste slik type oppslag i avisene mellom 1998 og 2008, altså om at noen sa «jeg fikk medlemsavisa til SOS Rasisme, men jeg har aldri vært medlem», sier Larsen i retten.

I 2009 stod en kvinne fram i Klassekampen og fortalte at hun og datteren var uriktig innmeldt, men saken havnet i Forliksrådet, der hun erkjente å ha meldt seg inn etter å ha fått forelagt verveskjemaet hun selv signerte.

Dagbladet avslørte i 2010 en rekke tilfeller av falske medlemmer, blant annet ikke-eksisterende barn til foreldre som aldri hadde meldt seg inn selv.

Ikke økonomisk motiv Han forklarte hvordan modellene for offentlig støtte er bygd slik at desto flere medlemmer man har, desto mindre får man i støtte for dem..

- Vi hadde ikke noe økonomisk motiv for å skaffe oss så mange medlemmer som vi hadde, sier Larsen om de årene SOS Rasisme opplyste å ha rundt 40 000 medlemmer.

- Men vi ønsket å uttale oss med en tung og kraftig stemme.

Ifølge en vitneliste Dagbladet har fått tilgang til, skal Larsen å hans forsvarere føre over 30 vitner for å støtte hans sak. Larsen har flere ganger uttalt at politiet har feiltolket regelverket og at rettssaken mot ham og hans kolleger i den nå nedlagte organisasjonen vil ende med frikjennelse.

SOS Rasismes mektigste Larsen var daglig leder og økonomiansvarlig i 20 år i SOS Rasisme, fra 1993 til konkursen i 2013. I den perioden har han holdt et solid grep om flere av de mest sentrale posisjonene i organisasjonen, som hevdet å ha over 40 000 medlemmer. Ifølge en gjennomgang Dagbladet laget i 2011 var han:

• Daglig leder
• Ansatt som hovedkasserer (20 prosents stilling)
• Landsstyremedlem
• Leder av økonomiutvalget
• Leder av Haugesund SOS Rasisme
• Leder av Rogaland SOS Rasisme
• Daglig leder og styreleder for eiendomsporteføljen i Aktivisteiendom AS
• Revisor for flere lokallag

Larsen var også valgkomiteleder en rekke ganger flere år. I Da valgte han inn seg selv og flere sentrale medlemmer av Tjen Folket i viktige posisjoner i SOS Rasisme. Mange har også blitt ansatt og innehatt de best betalte stillingene over lang tid.

NAV-juks Larsen er også tiltalt for å ha forledet NAV til å utbetale uberettiget uførepensjon fra 2007 til 2012, fordi NAV mener han var i stand til å jobbe mer enn han sa.

Bakgrunn er alle vervene og funksjonene i SOS Rasisme.

- Var det tidkrevende å være hovedkasserer i SOS Rasisme?, spør aktor.  

GRAFEN: Ifølge grafene over medlemmer og utbetalt støtte henger de to sammen.
GRAFEN: Ifølge grafene over medlemmer og utbetalt støtte henger de to sammen. Vis mer

- Jeg betrakter ikke det som arbeid. For meg som var uføretrygdet på den tida så var det viktig å ha noe annet.  

Larsen bekrefter at han fikk lønn av SOS Rasisme, selv om han ikke anså det som arbeid.  

- Den lønna ble fastsatt av ansettelsesutvalget.

- Hvem satt der?, spør aktor.  

- Jeg og to andre.

Aktor forsøkte flere ganger å få Larsen til å si noe om hvor mye tid han brukt på SOS Rasisme utover de 22 prosentene han hadde rett til med uføretrygd, uten resultat.

- Jeg har ikke jobba mer enn 22 prosent som står der. Men som alle andre har jeg rett til å være tillitsvalgt, svarer Larsen flere ganger.

- Da konkluderer jeg med at du ikke ønsker å svare på det, svarte aktor.

- Det gjør du ikke. Jeg har svart flere ganger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media