Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi hadde kuskrekk

De fire livsfarlige svenske fangene forteller hva som gikk galt under flukten. 17 er nå tiltalt for å ha hjulpet dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire av Sveriges farligste fanger klarte å rømme fra svensk fengsel i fjor sommer. Dermed startet tidenes politijakt for å få Tony Olsson, Daniel Maiorana, Alfred Sansiviero og Mahmoud Amaya bak lås og slå igjen. Men politiet fikk god hjelp fra rømlingene selv. De begikk nemlig den ene tabben etter den andre i løpet av flukten, avslører Expressen i dag.

Rømlingene kunne ingenting om kart og kompass og gikk seg vill. De hadde på forhånd planlagt å melke kyr underveis når de ble tørste, men hadde glemt å avtale hvem av dem som skulle gjøre det: De hadde nemlig kuskrekk, skriver Expressen.- Vi skulle melke kyrne etter hvert som vi ble tørste. Men vi var redde for kyrne, sier Mahmoud Amaya i politiavhør.

Tony Olsson er nynazist og dømt for de brutale drapene på to politimenn. Han regnes som en av Sveriges farligste menn. De andre soner dommer for blant annet ran, narkotika og mishandling. Under flukten ble to fengselsbetjenter tatt som gisler. Da rømmingen ble kjent, slo svensk politi riksalarm og startet en storstilt jakt.

Skulle spise blåbær

Ranerne hadde bare med seg seks liter vann på deling og var uttørkede og sultne da de ble arrestert. Da hadde de mistet retningen og gått i sirkel i flere døgn. De store karene hadde heller ikke fått særlig med mat: Underveis skulle de spise blåbær og ellers klare seg på det de fant i skogen.

Olsson ble funnet under noe høy på en låve bare noen kilometer fra stedet der fluktbilen ble forlatt.

- Han var trett, molefonken og sulten, sa Lennart Petterson ved politiet i Stockholm etter arrestasjonen.

Dårlig stedsans og kroppslukt

RØMTE FRA KUMLA:  Det svenske fengselet huser Sveriges farligste forbrytere. Men disse fire klarte å komme seg ut 28. juli i fjor. Fra venstre  politidrapsmann Tony Olsson, Daniel Maiorana, Mahmoud Amaya og Alfred Sansiviero. De fire avfyrte skudd mot de ubevæpnede vaktene med et våpen som var smuglet inn i fengselet. 17 er nå tiltalt for å ha hjulpet dem i flukten. Foto: SCANPIX/AP
RØMTE FRA KUMLA: Det svenske fengselet huser Sveriges farligste forbrytere. Men disse fire klarte å komme seg ut 28. juli i fjor. Fra venstre politidrapsmann Tony Olsson, Daniel Maiorana, Mahmoud Amaya og Alfred Sansiviero. De fire avfyrte skudd mot de ubevæpnede vaktene med et våpen som var smuglet inn i fengselet. 17 er nå tiltalt for å ha hjulpet dem i flukten. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

I politiavhør klager Mahmoud Amaya på Tony Olssons evne til å navigere.

- Han var skitdårlig, men ville ikke gi fra seg kompasset, sier Amaya ifølge Expressen.

Amaya er heller ikke særlig fornøyd med kameratenes kroppslukt.

- Jeg hadde med meg deodorant og tannbørste. Det hadde ikke de andre.

Men tabberømlingene sørget selv for at de ble tatt. Nå er til sammen 17 personer tiltalt i saken: De fire kriminelle selv, fem personer som jobber eller har jobbet ved fengselet der fangene sonet og åtte personer fra utsiden.

RØMNINGSSIKKERT:</B> Kumla ble regnet som et av Sveriges sikreste fengsler. Likevel klarte fire av de farligste fangene i Sverige å overmanne vokterne og rømme i kvinneklær.