Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi hadde to mulige utganger

Ett år etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant, samarbeides det fremdeles med politi i flere andre land i jakt på svar. Allerede 31. oktober i fjor visste politiinspektør Tommy Brøske at de sto overfor to alternativer.

ETT ÅR: I dag er det ett år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant. Dagbladet oppsummerer hva som har skjedd det siste året og hva vi vet i dag. Vis mer

SKI/OSLO (Dagbladet): 52 uker, 365 dager, 8760 timer. Ett år har gått siden Tommy Brøske fikk telefonen om at Anne-Elisabeth Hagen var borte. Beskjeden fra personen i den andre enden var den gang kort. Kvinnen var kidnappet.

Politiinspektørens første tanke var at dette ikke var noe nytt. Slike saker har politiet hatt en rekke ganger i det kriminelle miljøet. Men persongalleriet ga denne gangen et helt ukjent moment.

Et løsepengekrav på omkring 90 millioner kroner i kryptovaluta gjorde det hele enda mer prekært. Bildet som ble tegnet av situasjonen, gjorde at politiet besluttet at svært få skulle involveres internt og ingenting avsløres for allmennheten.

FORSVINNINGSSAKEN: Politiinspektør Tommy Brøske innrømmer at forsvinningssaken i Lørenskog har vært krevende, men har fremdeles tro på at politiet kan komme til bunns i mysteriet. Reporter: Audun Hageskal. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Prisgitt innledningsfasens funn

De neste ukene og månedene ble det jobbet iherdig i Sloraveien 4 på Fjellhamar. Store mengder materiale ble samlet inn. Videoovervåkning, DNA-prøver, fingeravtrykk, bilder av bompasseringer, skoavtrykk og brevpapir. Lista kunne fortsatt nærmest i det uendelige.

- Vi er prisgitt det vi har sikret oss av materiale, og det er fremdeles, etter ett år, det samme materialet vi jobber med, sier Brøske, og legger til:

- Det er fremdeles de samme prosjektene som er mest sentrale - video, bil, sko, strips og trusselbrev med konvolutt. Det er tidkrevende.

To utganger

Å vente på at en savnet person man ikke aner hvor er skal dukke opp, er en psykisk belastning bare få kan forestille seg. Av bistandsadvokat Svein Holden ble familiens situasjon beskrevet som den reneste terror, da han i starten av august orienterte om den siste kontakten med de antatte gjerningspersonene.

Da var det gått ni måneder siden 69-åringen forsvant fra hennes og milliardærektemann Tom Hagens hjem. Politiinspektør Brøske forteller nå at han allerede fra første stund var klar over at politiet sto overfor to muligheter. Den minst ønskelige har vist seg å være realiteten.

INGEN SVAR: 31. oktober i 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog. Vil vi noen gang få vite hva som skjedde med kona til en av Norges rikeste menn? Reporter: Audun Hageskal. Video: Kristoffer Løkås / Lars Eivind Bones Vis mer

- Allerede den 31. oktober var jeg rask med å konkludere med to mulige utganger - enten at det kommer en rask oppklaring, eller at man må stå i det over lang tid. Det er da det siste som har vist seg gjeldende i vår sak, sier Brøske, som i likhet med familien har fått merke tålmodighetsprøven på kroppen.

- Det er en alvorlig sak som politiet absolutt bør kunne løse. Saken har helt klart preget også meg personlig det siste året, forteller politiinspektøren.

Svar i utlandet

Sitter det noen i Norge som vet hvor Anne-Elisabeth Hagen er, eller er det personer utenfor Norges grenser som har svaret på ett av norsk politis største krimmysterium? Allerede tidlig i etterforskningen ble utenlandsk politi koblet inn.

Underveis har tips om skjulesteder blitt undersøkt, blant annet i Danmark. Faktum er likevel at 365 dager etter at hun forsvant, vet politiet fremdeles ikke om 69-åringen noen gang har forlatt Norge.

Etterforskningsskrittene i utlandet har vært et av kortene som har blitt holdt tett til brystet underveis i saken. Fremdeles vil ikke Brøske avsløre status rundt dette, eller hvem som er involvert.

- Men jeg kan si at vi fremdeles samarbeider med flere land i etterforskningen, uten at jeg vil si antall eller hvilke land, da det fremdeles er pågående, sier politiinspektøren.

503 Service Unavailable
BILSPORET: Politiet jobber nå med å kartlegge eiere og førere av 20 bilder som skal ha vært i området rundt Langvannet, dagen Anne-Elisabeth Hagen skal ha blittt kidnappet. Video: Nicolai Delebekk / NTB Scanpix Vis mer

Her kan svaret ligge

26. juni var dagen da politiet gikk ut med sin nye hovedteori. Etter å i månedsvis ha omtalt Anne-Elisabeth Hagen som bortført, gikk Brøske ut foran pressen og sa at kursen var endret. Politiet anså det nå som en drapssak.

Hovedgrunnen til endringen var blant annet at en rekke elementer politiet mente burde være til stede for at en bortføring skulle være realistisk, rett og slett manglet. En nærmest fraværende dialog med den antatte motparten svekket antagelsen ytterligere.

Da hovedhypotesen i Hagen-saken ble endret, var det gått to måneder siden en dom i Tromsø hadde skapt store overskrifter. En mann var dømt for drapet på Marie-Louise Bendiktsen (59) - 20 år etter at kvinnen ble funnet drept.

Selv om det nå har gått ett år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant, understreker Brøske at det ikke er uvanlig at politisaker pågår så lenge - og ofte lenger. DNA-funn og -treff var det som til slutt kunne oppklare Sjøvegan-drapet. Kan det samme skje i Hagen-saken?

- Det er gjort en rekke DNA-funn og fingeravtrykk på åstedet. Så er spørsmålet hvilken betydning det har for etterforskningen, sier Brøske uten å ville utdype hvor mange personer de på åstedet fant DNA eller fingeravtrykk fra.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media