- Vi hadde trengt 2 500 busser

Men NSB hadde bare 100 busser i togkaoset på Oslo S i formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Det er helt kaos her. Med all denne bagasjen får vi ikke plass på de oppsatte bussene og ingen her har tid til å hjelpe oss.

Det forteller Vidar Ravnås fra Holmestrand, en av de mange tusen passasjerene som i løpet av morgentimene i dag ble rammet av strømstansen på Oslo sentralstasjon. Mange reisende har reagert på at NSB ikke klarte å avvikle trafikken bedre med reservebussene.

For å få unna alle de reisende i morgenrushet, hadde NSB trengt 2 500 busser, ifølge NSBs kommunikasjonssjef Anne Rygg
.

Men bare 100 busser var tilgjengelig for de mange tusen passasjerene som skulle inn og ut av Oslo i formiddag.

Full stans
Flere avrevne kjøreledninger, samt en kortslutning i tunnelen like ved stasjonen, førte til at all togtrafikk mellom Oslo S og Nationaltheatret sto fram til klokka 12 i formiddag.

Det førte til store problemer i morgenrushet.

NSB og Jernbaneverket gikk ut i løpet av morgentimene i dag og rådet de togreisende å finne andre transportalternativer til og fra Oslo i dag. 

Togene stoppet og snudde ved blant annet Skøyen, Bryn og Lillestrøm stasjon. De reisende ble fraktet videre med buss og taxi.

Gitt opp
Da Dagbladet.no var på Oslo S i formiddag, var de vanligvis fulle lokaltogperongene tomme for både mennesker og tog.

Ved spor 19 var det derimot hektisk aktivitet, for å få unna alle passasjerene i innleide busser.

Etter 28 timer på reise fra Thailand-ferie, var Ravnås-familien på fire klare til å komme seg til hjembyen.

Men allerede på Gardermoen fikk de beskjed om at de måtte regne med i alle fall tre transportbytter før de kom fram.

Ved det midlertidig busstoppet på sjøsiden av sentralstasjonen, der Dagbladet.no fant dem, hadde de nærmest gitt opp å komme seg med en buss.

På grunn av all bagasjen, slet de med å få plass. Flere ganger ble de nødt til å forlate bussene som kunne ta dem et stykke på vei.

- I all den forvirringen greide kona å legge igjen veske med alt av kredittkort og nøkler på en av bussene. Ingen her har noe oversikt over hvilke busser som går hvor, så vi vet ikke hvor den veska har havnet. Det er vel bare å begynne å sperre alle kortene, sier Ravnås oppgitt og legger til:

- Ja, så dette er velkommen til Norge altså.

Umulig å erstatte
Omkring 30 000-40 000 passasjerer ble rammet av togstansen, ifølge NSBs kommunikasjonssjef Anne Rygg.

- Problemet når togene står på denne måten, er at de er svært vanskelige å erstatte siden de har så mye større kapasitet. Vi hadde trengt 2 500 busser for å få dette til, sier Rygg til Dagbladet.no.

I morgenrushet i dag var det omkring 100 busser i aktivitet.

- Vi har avtaler med ulike transportselskap i tilfelle slike ting skjer, men det er nærmest umulig å skaffe nok transport, siden de fleste av disse bussene allerede er ute og kjører.

Fikset i løpet av dagen
NSB tok allerede i firetiden i natt avgjørelsen om å anbefale alternative transportmidler.

- Vi forsøker å formidle denne informasjonen før folk drar hjemmefra på morgenen slik at man i det minste er forberedt, sier Rygg og utdyper:

- Infrastrukturen har blitt dårlig vedlikeholdt de siste årene og det er dette vi ser resultater av nå. Det har nå blitt bevilget mer penger til oppgraderingen av trafikknettet, vi får håpe det hjelper.

Et tog rev av flere kjøreledninger ved Oslo S i sent går kveld. Det høye spenningen i det elektriske anlegget, førte til at flere ledninger rett og slett smeltet.

I tillegg oppstod det en kortslutning inne i tunnelen ved Oslo S. To team jobbet på spreng i hele natt og formiddag med å utbedre feilen.

Signalfeil i går
Klokka 12 fungerte strømnettet igjen og sporene ble åpnet for normal trafikk.

Ifølge Jernbaneverket vil det fremdeles være små forsinkelser på 4-5 minutter på flere av togene i ettermiddagsrushet.

Pressevakt ved Jernbaneverket Arvid Bårdstu mener at det er vanskelig å være forberedt og unngå helt at tekniske feil rammer togtrafikken.

I går ettermiddag var det igjen full togstans på grunn av en signalfeil ved Oslo S.

- Det er forskjellige ting hver gang, som vi utreder og forsøke å utbedre så fort som mulig. Vi beklager på det sterkeste at så mange ble rammet av dette, sier Bårdstu til Dagbladet.no.

- Nå vil vi sette oss ned å se på hva som har forårsaket dette og hvordan vi kan unngå dette i framtiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer