Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farida-saken opp i retten igjen:

- Vi håper at Farida får komme til Norge til 13-årsbursdagen

Denne uka skal retten igjen avgjøre om Farida skal få komme tilbake til Norge.

BURSDAG I NORGE? I desember fyller Farida 13 år, og støttegruppa på Dokka håper den i år blir feiret i Norge. - Hvert år har vi sagt at «nå er det siste bursdag du har i Afghanistan». Jeg håper og tror at vi endelig skal få Farida hjem, sier Brit Karin Rotmo, nestleder i støttegruppa. Bildet er fra 12-årsmarkeringen i Kabul, Afghanistan, i fjor. Foto: Privat
BURSDAG I NORGE? I desember fyller Farida 13 år, og støttegruppa på Dokka håper den i år blir feiret i Norge. - Hvert år har vi sagt at «nå er det siste bursdag du har i Afghanistan». Jeg håper og tror at vi endelig skal få Farida hjem, sier Brit Karin Rotmo, nestleder i støttegruppa. Bildet er fra 12-årsmarkeringen i Kabul, Afghanistan, i fjor. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten fire år er gått siden niårige Farida og foreldrene ble tvangssendt fra Norge til Kabul i Afghanistan, et land hun aldri hadde vært i.

«Et helvete. Den natta ble livsgleden min til tristhet. Livet mitt er ødelagt».

Går aldri ut

Dette er Faridas beskrivelse av livet sitt, etter at hun ble revet bort fra det hun anså som sitt hjem: Dokka i Norge.

I Afghanistans hovedstad bor jenta med mor og far på hemmelig sted. Farida går aldri ut.

- Hvert år har vi sagt til Farida at «nå er det siste gang du feirer bursdagen din i Afghanistan». Denne gangen er jeg hundre prosent sikker på at vi vinner, og at Farida får komme hjem til Dokka. Det får bli gaven til 13-årsbursdagen i desember, sier Britt Karin Rotmo, nestleder i støttegruppa til Farida og familien.

Født i Iran

Historien til Farida starter i Iran. Foreldrene hadde flyktet fra Afghanistan til nabolandet fordi Noorya var lovet bort til en eldre mann. I 2005 føder de Farida.

Livet i Iran er vanskelig, og den lille familien legger på flukt. Mor Noorya og Farida mister ifølge dem faren på veien, og ankommer Norge i 2011. De blir innvilget opphold, fordi sikkerhetssituasjonen på hjemstedet ikke var god nok, og fordi hun var en enslig kvinne med barn, uten mannlig nettverk.

Ett år etter ankommer også far Norge. Gjenforeningen gjør at UDI og Utlendingsnemnda (UNE) mener grunnen til at Farida og moren fikk beskyttelse er forandret.

SAVNER DOKKA: Noorya og dattera Farida er oppgitt, skuffet og føler seg maktesløse og hjelpeløse i Kabul. Her fra tida på Dokka, da de to beveget seg utendørs. Foto: Privat
SAVNER DOKKA: Noorya og dattera Farida er oppgitt, skuffet og føler seg maktesløse og hjelpeløse i Kabul. Her fra tida på Dokka, da de to beveget seg utendørs. Foto: Privat Vis mer

- UNE mener at familien kan bo i Afghanistan, og at det er riktig at de ikke lenger skal ha en tillatelse til å bo i Norge. Vi mener at vedtaket fra mai i år er gyldig. Nå starter rettssaken, og da vil UNE forklare seg om sitt syn på saken, sier Ingun Marie Halle, seksjonssjef i UNE.

- Ikke sikkert

På Dokka i Nordre Land er støttegruppa og innbyggerne helt uenige i UDI og UNEs vurderinger. De ser på Farida og familien som sambygdinger. Helt siden familien ble sendt ut i februar 2015 har de jobbet for å få familien tilbake til Dokka.

- Familien har mistet troa på norsk forvaltning. De er kjempeskuffet over at UNE kunne overprøve Høyesterett. Nå er de veldig slitne og ønsker seg langt bort fra Afghanistan. Vi kan ikke gi oss: Vi har vunnet over UNE tre ganger og skal vinne igjen, sier Rotmo.

FORTVILA: Farida var ni år da norske myndigheter sa hun og foreldrene måtte reise til Afghanistan, et land hun aldri har vært i. «Den natten ble livsgleden min til tristhet. Livet mitt ble ødelagt», skrev Farida. Hennes gamle lærer og nå nettlærer, Kari Odden Haugen, er bekymret for jenta. Foto: Privat
FORTVILA: Farida var ni år da norske myndigheter sa hun og foreldrene måtte reise til Afghanistan, et land hun aldri har vært i. «Den natten ble livsgleden min til tristhet. Livet mitt ble ødelagt», skrev Farida. Hennes gamle lærer og nå nettlærer, Kari Odden Haugen, er bekymret for jenta. Foto: Privat Vis mer

UNE mener familien bor trygt nok i Afghanistan, mens advokat og støttespillere viser til at sikkerhetssituasjonen så seint som i september ble kategorisert som svært dårlig av FN.

- Vi er ikke enig i at det er blitt en vesentlig forbedret og stabil situasjon i Jaghuri, foreldrenes hjemdistrikt. Det har brutt ut væpnede konflikter der så seint som denne uka. Det er heller ikke nok å se på det lille området. Også i områdene rundt har det vært krigshandlinger i lang tid og situasjonen forverres, sier Arild Humlen, familiens advokat.

Leksene redder

Farida og mora er alltid innendørs i familiens lille leilighet i Kabul. De tør ikke gå ut, og melder jevnlig om eksplosjoner i hovedstaden. I stedet konsentrerer Farida seg om leksene hun får fra gamlelærer Kari Odden Haugen, som best hun kan.

- Den tapre, vesle jenta gjør lekser hver eneste dag. Det skjærer i hjertet, sier lærer Odden Haugen.

Til Dagbladet skrev Farida følgende, på så godt som feilfritt norsk: «Alt er trist og vanskelig, men jeg har aldri droppet leksene. Jeg går ikke på skole her, så jeg er glad for at jeg får lekser fra Norge. Uten leksene tror jeg livet her hadde vært enda vanskeligere. Jeg er så takknemlig for at Kari har gitt meg lekser disse tre åra», skriver Farida.

Samtidig skjønner hun at det er umulig å bruke resten av livet på å gjøre lekser i en leilighet i Kabul.

«Min drøm er å komme bort herfra, og å begynne et nytt liv sammen med familien min. Det er ikke det at jeg må ha et perfekt liv. Jeg ønsker å være glad, men aller viktigst så håper jeg å leve et liv i trygghet», skriver Farida.

BETYR ALT: Leksene og skolebøkene får Farida bort fra den vanskelige hverdagen i Kabul. Samtidig skjønner hun at det vil være umulig å bruke resten av livet sitt på å gjøre lekser innendørs. - Jeg ønsker å være glad, men aller viktigst håper jeg å leve i trygghet, skriver hun. Foto: Privat
BETYR ALT: Leksene og skolebøkene får Farida bort fra den vanskelige hverdagen i Kabul. Samtidig skjønner hun at det vil være umulig å bruke resten av livet sitt på å gjøre lekser innendørs. - Jeg ønsker å være glad, men aller viktigst håper jeg å leve i trygghet, skriver hun. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!