Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi håper de ikke feilberegner igjen»

NAWDAY, Pansjirdalen (Dagbladet): Øynene på taket følger nitid flyets bane over himmelen. Hodene snur seg i sirkler i takt med flyet og med de lange hvite «skyene» av drivstoff som svever over dem høyt der oppe. De vil ikke miste øyeblikket når flyet slipper sine dødbringende bomber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske fly gjennomførte i går den hardeste bombingen noensinne ved Kabul-fronten. For første gang tok de også i bruk B-52 bombefly.

Et drønn og en røyksopp stiger opp, en til, en til, og en til. På rad og rekke over horisonten stiger røyksoppene mot himmelen, noen mørkegrå, andre hvite, noen nesten svarte. Røyksoppenes farge er ulik etter som hva bombene treffer, om det er bensinlagre eller ammunisjonskasser, militærbrakker eller Taliban-soldater. Etter få minutter forsvinner flyet.

Like etter kommer det tilbake, sirkler rundt - og nye drønn og nye røyksopper stiger mot horisonten.

Speider fra taket

- Vi hører flyene før vi ser dem, da løper vi opp på taket. Vi vil vite hvor de lander og hva de treffer, sier Amin.

Vi står på taket til butikken hans i landsbyen Nawday, fire- fem kilometer fra fronten. Her står flere av kundene og naboene hans også, for Amin har det høyeste huset i landsbyen. Når de hører flyene, tømmes butikken og folk tar stigen opp til takene.

Disse scenene er landsbyboernes nye tidsfordriv og underholdning. Her i Pansjirdalen i Afghanistan finnes det ikke TV, og dalens kino ble bombet av Taliban for noen år siden.

Det er Talibans posisjoner langs fronten blikkene følger. Det har de gjort de siste ti dagene, men bombingen er kraftig intensivert det siste døgnet. - Så mange bomber på en gang har jeg aldri sett, sier Amin.

Gigantfly angriper

- Amerikanske fly! En liten gutt peker opp på det enorme B-52 bombeflyet som svever sakte over himmelen.

Det er første gang gigantflyet blir brukt i frontlinjen mot Kabul. Et fly som brukes til å teppebombe områder, men som er sårbart mot antiluftskyts fordi det flyr saktere en jagerbomberne som hittil er brukt ved frontlinjen.

For noen dager siden feilregnet amerikanerne på målet, og sendte en bombe ned i en landsby inne på Nordalliansens område, i nærheten av Nawday. To mennesker ble drept og flere såret.

- Vi håper de ikke feilberegner igjen, sier Amin. Naboene og kundene nikker.

Når de samler seg på jordtaket er Amin først og fremst redd mer umiddelbare skader enn de bombene kan skape.

- Nå dundrer dere snart gjennom taket mitt, kjefter han og huier de sist ankomne ned. Butikken skal åpnes igjen, til neste fly kommer.

<B>KONSENTRERTE BLIKK:</B> Afghanere har oppdaget et amerikansk bombefly på tokt over afghansk jord, klatrer opp på et tak og følger flyet med konsentrerte blikk.
<B>HVITE «SKYER»:</B> Drivstoffet fra bombeflyene etterlater seg hvite «skyer», spor afghanerne følger.
<B>SMELLET:</B> Bomben faller, røyk stiger opp, og vitnene er mange.
Hele Norges coronakart