GLAD FOR STØTTEN: Støtten fra utenforstående har betydd mye for den fornærmede 16-åringen, ifølge hennes stefar. Her holder hun en blomsterbukett hun fikk tilsendt til tingretten. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GLAD FOR STØTTEN: Støtten fra utenforstående har betydd mye for den fornærmede 16-åringen, ifølge hennes stefar. Her holder hun en blomsterbukett hun fikk tilsendt til tingretten. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Vi håper dette kan gi mot og støtte til andre

I ei tung tid, med ryktespredning og venner som har vendt dem ryggen, betyr støtten fra ukjente ekstra mye for familien til den fornærmede 16-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet):  Sladder og rykter om jentas familieforhold har vært vanskelig å takle for hennes nærmeste. Nå er de lettet over å kunne fortelle retten sin versjon.

- Saken har vært veldig tung og vanskelig for hele familien, men likevel er det fornærmede som har hatt den aller vanskeligste tida, sier jentas stefar til Dagbladet.

- Hun har likevel klart å stå fram med det hun har opplevd. Vi håper dette kan gi mot og støtte til andre som har opplevd overgrep, sier han.

Blomsterhilsener Mens ordføreren har stått fram i flere medier før rettssaken og hevdet sin uskyld, har 16-åringen og hennes familie valgt å vente med sine forklaringer til retten er satt.

Stefaren forteller Dagbladet at 16-åringen den siste tida har fått varme hilsener fra helt ukjente personer. Fornærmede har blant annet fått tilsendt blomster til rettslokalene i Lillehammer.

- Ut fra støtteerklæringer og blomsterhilsener jenta har fått, ser vi at saken engasjerer over hele landet. Denne støtten har betydd utrolig mye for henne, sier han.

Det varmer med tanke på ryktene familien er blitt utsatt for. Fornærmedes kjæreste (18) fortalte i retten om sosial utstøting av jenta i etterkant av at overgrepsanklagene ble kjent.

- Det var skolevenner som ikke ville være i samme område som henne, og venninner hun ble utestengt av. Men sammen har vi hatt det bra. Vi har gjort mye sammen for å glemme denne saken for en stund, sa han fra vitneboksen i går.

- Ingenting å tvile på Stefaren til fornærmede er også søskenbarnet til Rune Øygard. Det var i bryllupet mellom stefar og jentas mor - der Øygard var stefarens forlover - at ordføreren for første gang hilste på jenta.

I retten i går fortalte stefaren at han aldri var i tvil om at jenta snakket sant da hun fortalte om overgrep.

TØFF TID: I tingretten i går tegnet jentas familie et bilde av ett vanskelig år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TØFF TID: I tingretten i går tegnet jentas familie et bilde av ett vanskelig år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Da dette kom fram var det ingenting å tvile på. Det var et utbrudd der det absolutt ikke var grunn til å sette spørsmålstegn ved om det var sant, sa han i retten.

- Anklager om seksuelt misbruk av et barn er det alvorligste en person kan få på seg. Hadde ikke vi vært sikre på at jenta snakket sant så ville vi aldri fulgt det opp.

Ble beroliget I tida før anklagene, hadde han imidlertid stor tillit til søskenbarnets samvær med stedatteren.

- Rune sa at hun treffer nye folk, at hun treffer statsministeren. Det var en form for lokking. Selv om jentas mor var urolig, ble jeg beroliget av Rune, sa stefaren fra vitneboksen.

Moren så på et tidspunkt for seg at fornærmedes lillesøster kunne få et lignende uformelt onkel/tante-forhold til Rune og Reidun Øygard. Da hun skulle fortelle dette i retten, brast hun i gråt.

Både mor og stefar hevdet de reagerte på den stadig økende sosiale omgangen mellom ordføreren og jenta.

- Det ble mer og mer. Og jeg satte en stopper gang på gang. Flere ganger ba jeg henne søke mer omgang med folk på sin egen alder, sa jentas mor i retten.

- Godt å vitne Fornærmedes bistandsadvokat, Nina Emilie Braathen Hjortdal, sier det var godt for 16-åringens nærmeste å vitne i går, særlig i forbindelse med tidligere uttalelser og rykter om jentas familieforhold.

- Mora til fornærmede forklarer det motsatte av hvordan Øygard har framstilt det når det gjelder hvordan det har vært hjemme hos familien. Jeg tenker at dette er et solid og fint hjem, sier Nina Emilie Braathen Hjorthdal.

Bistandsadvokaten har tidligere snakket om «bygdedyret», med henvisning til alle ryktene om familien. Blant enkelte er det tegnet et bilde av en familie med store problemer, som ikke er i stand til å ta vare på barna. De siste dagene er dette bildet blitt kraftig justert i retten, og de såkalte familieproblemene ser ut til å koke ned til uoverensstemmelser som ikke er uvanlige ved en skilsmisse.

- Gjennom ryktespredning ble vi oppfattet som en familie som ikke klarte å ta vare på barna våre. En god del snudde oss ryggen. Vi forsto ingenting av hva vi hadde gjort eller sagt for å plutselig å få slike meldinger, sa stefaren i retten.

Han fortalte om venner som slettet dem fra sosiale medier. Og rykter som ikke har sett ut til å avta i styrke:

- Vi har utfordret en makt som kanskje skal prøve å slå tilbake mot oss, la han til fra vitneboksen.