- Vi håper hun snart kan komme hjem

Sju barn fryktes smittet. Trondheim kommune jakter på smittekilden i Nidarvoll barnehage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jenta (1 1/2 år) har diaré og symptomer på nyresykdom, melder adressa.no.

Tilstanden til jenta er stabil, ifølge Marit Kvikne, kommunikasjonssjef ved St. Olavs Hospital.

- Hun får den nødvendige behandlingen og overvåkes nå av legene.
sier Kvikne til Dagbladet.no.

Går gjennom maten 
Den innlagte jenta ble syk i forrige uke og prøvene viser at hun er smittet av E.coli.

Barnehagestyrer Unni Schjelderup i Nidarvoll barnehage sier til Dagbladet.no at seks barn utenom den innlagte jenta har hatt diaré og oppkast. Tre av dem er fremdeles for syke til å komme i barnehagen.

- Om de er smittet vet vi ikke ennå. Vi venter på svar på prøvene. Omgangssyke og oppkast er ikke uvanlig i en barnehage, men man blir ekstra oppmerksomme på det når slikt skjer, sier hun.

Barnehagen har samarbeidet tett med Mattilsynet og smittevernslegen de siste dagene, og det er tatt prøver av alle barn og personalet.

- Samtidig går vi gjennom hva slags type mat vi har servert den siste tiden og tatt prøver på kjøkkenet. Når så mange barn fra en barnehage er blitt syk, må vi se på dette, selv om det kan bli vanskelig å finne ut nøyaktig hvor smitten kommer fra, sier hun til Dagbladet.no.

PREGET AV SITUASJONEN: Barnehagestyrer Unni Schjelderup sier foreldre, barn og personalet er preget av hendelsen. - Vi  håper det går bra med jenta og at hun snart kan komme hjem, sier hun. Foto: Thomas Rasmus Skaug
PREGET AV SITUASJONEN: Barnehagestyrer Unni Schjelderup sier foreldre, barn og personalet er preget av hendelsen. - Vi håper det går bra med jenta og at hun snart kan komme hjem, sier hun. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Styreren sier situasjonen har gått inn på både barn, foreldre og personalet.

- Mest tenker vi på barnet som er innlagt på sykehuset. Vi håper det går bra med henne, og at hun snart kan komme hjem, sier hun.

Svært smittsom

- Vi ser svært alvorlig på saken. Barna har lettere symptomer, men resultatet av prøvene er ikke klare før mandag, sier smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik til adressa.

Alle de 30 barna i barnehagen er sjekket i tillegg til de 10 ansatte. Også foreldrene til jenta er testet, men resultatet er ikke klart.

- Jenta er smittet av en variant av E.coli bakterien som heter EHEC. Den er svært smittsom og det skal ikke mye til for å bli smittet av denne, sier Sagvik.

Ingen feil på kjøkkenet
Mattilsynet og kommunen jobber aktivt nå med å finne smittekilden. En av de viktigste smittekildene er infisert mat som ikke har gjennomgått tilstrekkelig varmebehandling.

Stein Gustavsen, distriktssjef ved Mattilsynet, Trondheim:

- Vi håper hun snart kan komme hjem

- Vi har fått en forespørsel om å bistå ved blant annet å undersøke om smittekilden kan ha noen forbindelse med dyrehold. Foreløpig er det ikke noe som tyder på det.

- Vi har også vært og sett på kjøkkenet i barnehagen, men vi har ikke funnet noe svar ennå. Dette er en sak som den kommunale helsetjenesten egentlig tar seg av, men vi bistår i arbeidet.

LETER ETTER SMITTEKILDEN: Trondheim kommune jobber sammen med Mattilsynet for å finne smittekilden.