- Vi håper i det lengste, men håpet svinner

Einar Gustafsson (49) venter på avklaring om broren Helge (44).

SAVNET OVER ATLANTEREN: Helge Gustafsson (44), som er oppvokst på Askøy, er blant de 228 som er savnet etter Air France-ulykken. Foto: FMC TECHNOLOGIES (GUSTAFSSON) OG REUTERS/SCANPIX (AIRBUS 330-200-MASKINEN)
SAVNET OVER ATLANTEREN: Helge Gustafsson (44), som er oppvokst på Askøy, er blant de 228 som er savnet etter Air France-ulykken. Foto: FMC TECHNOLOGIES (GUSTAFSSON) OG REUTERS/SCANPIX (AIRBUS 330-200-MASKINEN)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det er en tung situasjon, vi vet ikke mer enn det som kommer fram i media. Vi håper i det lengste, men håpet svinner etter hvert som tida går, sier Einar Gustafsson (49) til Dagbladet.

Askøy-mannen er storebror av Helge Gustafsson (44), som er savnet etter Air France-ulykken natt til i går.

Oppvokst på Askøy
44-åringen vokste opp på Askøy med fem søsken, men har islandsk statsborgerskap fordi faren er islandsk. Han er bosatt i Brasil, der han har kone og en liten sønn. I Hordaland har han to voksne barn og et barnebarn.

- Han har vært på Askøy så ofte han har kunnet, og vi har jevnlig hatt kontakt per telefon og Internett, sier storebroren.

- Nå venter vi bare på et svar på hva som er skjedd.

Gustafsson jobber som serviceingeniør for det norske selskapet FMC Technologies og var på vei til et prosjekt i Angola da han forsvant over Atlanteren.

- Vi har gitt hans nærmeste kolleger i Angola fri, og har redegjort for situasjonen overfor våre medarbeidere på Ågotnes, opplyser Nils-Petter Sivertsen, FMCs talsmann i saken, til Dagbladet.

Sivertsen forteller at FMC har hatt løpende kontakt med Gustafssons norske og brasilianske familie.

Far og sønn savnet
Gustafsson er en av i alt tre menn fra Hordaland som var passasjerer på Air Frances rute 447 mellom Rio de Janeiro og Paris. Til sammen 228 mennesker fra over 30 land er savnet.

Karsten Moholt (58), som grunnla og er daglig leder for familiebedriften som bærer hans eget navn, var på vei hjem fra Brasil sammen med sin 35-årige sønn da Air France-flyet forsvant. De to hadde vært i landet for å undersøke grunnlaget for å ekspandere virksomheten for firmaet.

FAR OG SØNN: Karsten Moholt (58) og sønnen Karsten Aleksander Moholt (35) var på vei hjem til Norge etter en forretningsreise i Brasil, der de undersøkte muligheten for å ekspandere familieselskapet over Atlanteren. Foto: PRIVAT
FAR OG SØNN: Karsten Moholt (58) og sønnen Karsten Aleksander Moholt (35) var på vei hjem til Norge etter en forretningsreise i Brasil, der de undersøkte muligheten for å ekspandere familieselskapet over Atlanteren. Foto: PRIVAT Vis mer

- Det har vært en tung og hektisk dag. Familiens største ønske nå er å være mest mulig sammen med hverandre og opprettholde bedriften, sier advokat Roger Neverdal, talsmann for Karsten Moholt AS, til Dagbladet.

Det Bergens-baserte elektromekanikkfirmaet har til sammen ca. 100 ansatte.

- Bedriften har hatt en minnestund i dag - som forløp greit. Etter en kortere produksjonsstans ble arbeidet gjenopptatt, opplyser Neverdal.

- De ansatte har hatt en vanskelig dag, men bedriften går videre. Nå konsentrerer de seg om å få en ny daglig leder på plass, sier advokaten.

To små barn
I likhet med faren og sin søster sitter 35-årige Karsten Aleksander Moholt i styret i Karsten Moholt AS, der han også jobber som senioringeniør.

Moholt er gift og har to små barn. Som faren og søsteren er han og familien bosatt i Fana sør i Bergen.

- Vi har to prester som har jevnlig kontakt med familien. Hovedoppgaven vår er å stå til disposisjon i den vanskelige tida, spesielt for Moholts og søsterens små barn, forklarer Per Barsnes, prost i Fana prosti, overfor Dagbladet.

Framover vil familien, via talsmann Robert Neverdal, ha løpende kontakt med Utenriksdepartementet via det lokale politiet i Fana.

Neverdal opplyser at det neppe vil komme noen ny erklæring fra Moholt-familien før de savnedes status er endelig avklart.

Forsvunnet i uvær
Til sammen sju personer som enten er norske, eller som har svært tett tilknytning til Norge, er savnet etter at AF447 ble borte over Atlanterhavet natt til i går.

Kristian Berg Andersen (37) fra Oslo var på forretningsreise for StatoilHydro sammen med to brasilianske kolleger. Han har kone og to små barn i Rio.

Norsk-britiske Alexander Bjorøy (11) var på vei hjem til England etter å ha vært på ferie i Brasil. Elleveåringen har dobbelt statsborgerskap.

Svenske Christine Badre Schnabl (34) jobber for Innovasjon Norges Rio-avdeling. Sammen med henne reiste sønnen Philipe (5). Mannen og datteren tok et annet fly - angivelig nettopp på grunn av at familien fryktet flyulykker.

Laura Rahal (28) er også svensk, men jobber og bor i Asker, der hun har en samboer.

Det er fortsatt uklart hva som er skjedd med AF447, etter at flyet ble borte et sted mellom den søramerikanske kysten og Afrika. Blant mulige scenarioer er at flyet kan ha blitt satt ut av spill av et lynnedslag.

Så langt er svært lite av flyet funnet - men noe vrakgods, som flyseter, er funnet langt ute i Atlanteren.