Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi håpet å finne henne i live under aksjonen

Da Beredskapstroppen slo til mot de to Sigrid-siktede mandag kveld, trodde politiet ennå at hun kunne være i fangenskap.

INTENS ETTERFORSKNING: Politiet satte alle ressurser inn på å finne Sigrid Giskegjerde Schjetne, og håpte helt fram til mandag at det var mulig å redde 16-åringen. Foto: Thomas Rasmus Skaug
INTENS ETTERFORSKNING: Politiet satte alle ressurser inn på å finne Sigrid Giskegjerde Schjetne, og håpte helt fram til mandag at det var mulig å redde 16-åringen. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en pressekonferanse i dag informerte politiinspektør Hanne Kristin Rohde at bakgrunnen for politiaksjonen mot de to drapssiktede i Sigrid-saken var et tips fra Sunnmøre politidistrikt 24. august.

Tipset til Oslo politidistrikt skal ha omhandlet den siktede 37-åringen og gjorde ham raskt til en sentral person i etterforskningen.

- Politiet foretok undersøkelser og taktisk etterforskning som igjen førte til pågripelsene mandag, sier Rohde.

Etter pågripelsen av 37-åringen og hans 64 år gamle venn ved et verksted på Sofiemyr i Oppegård, ble savnede Sigrid Giskegjerde Schjetne funnet drept i et skogholt like ved.

Håpte i fire uker Men da Beredskapstroppen og andre mannskaper fra både Oslo og Follo politidistrikt aksjonerte på mandag, jobbet alle politifolkene ennå ut fra at 16-åringen kunne bli funnet i live, bekrefter Rohde.

FUNNET DREPT: Sent mandag kveld forsvant håpet om å finne Sigrid Giskegjerde Schjetne i live da det ble funnet et lik ved stedet der de siktede ble pågrepet. Dagen etter ble hun formelt identifisert.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FUNNET DREPT: Sent mandag kveld forsvant håpet om å finne Sigrid Giskegjerde Schjetne i live da det ble funnet et lik ved stedet der de siktede ble pågrepet. Dagen etter ble hun formelt identifisert. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Absolutt. At hun var i live var håpet hele tiden, også da politiet bestemte seg for å aksjonere. Dessverre var ikke det tilfelle, sier politiinspektøren.

Helt til liket ble funnet i skogen på Sofiemyr i kjølvannet av pågripelsene, jobbet flere enn 80 politifolk på spreng for å få finne det som kunne være et kidnappingsoffer som det ennå var mulig å redde.

- Det var årsaken til at politimesteren satte inn svært mange politifolk for å finne Sigrid, langt mer enn det som er vanlig i en drapssak, bekrefter  Rohde.

Da kriminalteknikere begynte undersøkelsene rundt den døde menneskekroppen natt til tirsdag, var en polititjenestemann hele tiden hos Sigrids foreldre for å kunne oppdatere dem fortløpende og hjelpe dem når den verst tenkelige beskjeden kom.

Også  frivillige som har deltatt i letingen etter Sigrid helt til det siste og holdt håpet oppe, ble i kveld berømmet av Rohde personlig under en minnemarkering på Østensjø.
- Det dere har gjort er en helt enestående innsats og helt unikt, så langt jeg er kjent med. Dere har gått i ukevis og lett, og dere har bevist at i en så krevende sak er det mulig å opprettholde et stort engasjement parallelt med en politietterforskning, sa politiinspektøren.

Ny fase Rohde understreker i dag at selve drapsetterforskningen bare er på dag to, og at pågripelsen av de to mennene har utløst en lang rekke etterforskningsskritt og beslag som det vil ta tid å analysere.

I dag har politiet blant annet gjort søk med en spesialtrent hund både rundt funnstedet og ved kontoret som 64-åringen hadde tilgang på i et helt annet bygg nordøst i Oslo.

Samtidig holder politiet kortene tett til brystet med tanke på nye avhør av de siktede, som begge nekter å ha noe med drapet å gjøre.

Rohde sier de fortsatt ikke kan si sikkert hva som skjedde med Sigrid, men at hovedteorien så langt er at hun var et tilfeldig offer.

- Det undersøkes og har vært undersøkt gjennom alle prosjekter om det er en forbindelse mellom henne og de sikte, men så langt vi kjenner til er hun et tilfeldig offer, sa Rohde på pressekonferansen.

Både 37-åringen og 64-åringen blir i morgen framstilt for varetektsfengsling, siktet for drap eller medvirkning til drap.

- Siktelsen er likelydende for begge mennene, sier Rohde.

MINNER SIGRID: Mange har lagt ned blomster ved flaggstangen i skolegården på Skøyenåsen skole, der den drepte Sigrid Schjetne (16) var elev, onsdag. Blomstene som kvelden før var lagt ned ved Østensjø Kanvas-barnehage er flyttet hit.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
MINNER SIGRID: Mange har lagt ned blomster ved flaggstangen i skolegården på Skøyenåsen skole, der den drepte Sigrid Schjetne (16) var elev, onsdag. Blomstene som kvelden før var lagt ned ved Østensjø Kanvas-barnehage er flyttet hit. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media