- Vi har 30 gisler

Irakiske opprører har kidnappet flere utlendinger. - Trekk dere ut av Falluja, ellers kapper vi hodene av dem, sier en angivelig gisseltaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En reporter og en kameramann fra den australske tv-stasjonen ABC ble stoppet av maskerte og bevæpnede menn på veien mellom Bagdad og Falluja i dag. Journalistene ble bedt om å filme en person som satt inne i opprørernes bil. Mannen snakket amerikansk, hadde lyst hår, bart, bandasje på armen og blod på buksene. Han introduserte seg selv som «Thomas Hamill».

- De angrep konvoien vår. Det er alt jeg kommer til å si, fortalte mannen til tv-teamet.

Deretter kjørte bilen raskt avgårde.

Angrep konvoi

Fangen var kledd i en jakke som er vanlig blant private sikkerhetsvakter, som ofte leies inn for å beskytte konvoier, melder CNN. Fredag ble en bensinkonvoi angrepet ved Abu Ghreib, utenfor Bagdad.

En amerikansk soldat og en irakisk sjåfør ble drept under angrepet. Seks personer er savnet.

Opprørere har kidnappet minst tre japanere, en kanadier og to arabere fra Jerusalem. I tillegg er flere person savnet, blant andre to tyskere tilknyttet sikkerhetsstyrken GSG9 og en brite.

Truer

Opprørsgruppen Mujahedeen-skvadronen krever at Japan trekker seg ut av Irak innen i morgen. Hvis ikke vil de brenne de japanske gislene levende. Ikke noe tyder på at japanerne kommer til å gi etter for gisseltakernes krav.

Tv-kanalen Al-Jazeera melder at japanerne skal løslates, men dette er ikke bekreftet av andre kilder.

Gruppen «Marytr Ahmed Yassin Brigades» sier i et videoopptak at de har 30 gisler fra USA, Japan, Spania, Israel, Sør-Korea og Bulgaria.

- Vi krever at alle amerikanske styrker og deres allierte trekker seg tilbake, sier en maskert og bevæpnet person på videoen.

- Hvis ikke beleiringen av Falluja tar slutt, skal vi kappe hodene av dem.

Harde kamper

Mannen hevdet de allerede har drept fire amerikanske soldater. Videoen viste et menneske med blodige klær, men det var umulig å se personens ansikt. Det ble heller ikke vist video av noen av gislene, melder nyhetsbyrået AP.

Samtidig fortsetter de harde kampene i Irak. Fra onsdag til mandag ble 280 mennesker bekreftet drept. Det er ikke kommet oppdaterte tall etter det.

To bataljoner med til sammen 1200 amerikanske soldater er på plass ved Falluja. En tredje bataljon er på vei.

KIDNAPPET: Denne mannen sier han heter Thomas Hamill. Han er tatt til fange av irakiske opprørere.
SAVNET: Tyskeren Tobias Ritrath(25).
KIDNAPPET: Japanske Noriaki Imai (18), Nahoko Takato (34) og Soichiro Koriyama (32).
SAVNET: Tyskeren Thomas Haffenker (38)
TRUES: Kidnapperne truer med å drepe gislene i morgen.