Oslo - den delte byen

- Vi har 8- og 9-årige gutter som har startet med kriminelle handlinger

De er unge, vokser opp i fattigdom og med vold i hjemmet. De sliter på skolen og har foreldre som ikke stiller opp.

BEKYMRET: Janne Stømner leder forebyggings-enheten i Oslo politidistrikt, og er bekymret over utviklingen blant unge, kriminelle gjengangere i Oslo. - De faller utenfor systemet og har mye bagasje med seg: De har mange søsken, vokser opp i fattigdom, kan ha sett eller opplevd vold i hjemmet, de sliter på skolen og har foreldre som ikke stiller opp. De blir fort sårbare og rekrutteres inn i andre kriminelle miljø, sier Stømner. Foto: Scanpix
BEKYMRET: Janne Stømner leder forebyggings-enheten i Oslo politidistrikt, og er bekymret over utviklingen blant unge, kriminelle gjengangere i Oslo. - De faller utenfor systemet og har mye bagasje med seg: De har mange søsken, vokser opp i fattigdom, kan ha sett eller opplevd vold i hjemmet, de sliter på skolen og har foreldre som ikke stiller opp. De blir fort sårbare og rekrutteres inn i andre kriminelle miljø, sier Stømner. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fram til 2015 pekte alle piler i riktig retning når det gjaldt ungdom og kriminalitet. Nå er det motsatt, og politiet er bekymret over økningen av ungdomskriminaliteten i hovedstaden.

- Vi har kanskje solt oss litt i glansen med den veldig positive utviklingen, sier Janne Stømner, leder for Oslo-politiets forebyggende enhet.

Naskeri, trusler og vold

Barne- og ungdomskriminaliteten i Oslo øker, viser en ny rapport fra SALTO: I fjor sto barn og unge under 18 år for 6,4 prosent av alle straffbare forhold med kjent gjerningsperson i Oslo.

Fakta barna- og ungdomskrim

  • 97 prosent av barn og unge mellom 10-17 år i Oslo oppfører seg bra.
  • I 2017 ble det registrert 2795 straffbare forhold i aldersgruppa 10 til 17 år, mot 2200 i 2016.
  • Antallet gjengangere øker: 151 ungdommer er gjengangerne, som sto for 1046 straffbare forhold i fjor.
  • Økningen i registrerte tilfeller av fysisk vold blant barn og unge stiger, og vi må tilbake til 2007 for å finne like høye tall.
  • Kilde: SaLTOs rapport om barne- og ungdomskriminalitet i Oslo.

- Nå har vi gutter som har startet med kriminelle handlinger som åtte-ni åringer. Det er bare noen eksempler. De har stått bak naskeri, men også trusler og vold, altså grovere kriminalitet fra tidlig alder, sier Stømner.

Det er en liten gruppe på 151 mindreårige ungdommer, tre promille av Oslos ungdommer, som er identifisert som gjengangere med fire eller flere straffbare forhold, ifølge rapporten. Disse står for 37 prosent av den registrerte kriminaliteten i denne aldersgruppa.

- Mange av disse sliter med en del utfordringer. Det som går igjen, er at de er oppvokst i små leiligheter, med mange søsken og fattigdom. Noen av dem faller ut av systemet og bærer med seg det jeg kaller bagasje, sier Stømner og utdyper:

- At de har opplevd vold, sett vold i hjemmet, har foreldre som ikke stiller opp... De blir fort sårbare og lettere å rekruttere inn i andre kriminelle miljø: Plutselig blir de sett av noen av de eldre guttene de ser opp til, sier Stømner.

Vil ikke samarbeide

Som leder av forebyggende enhet er Stømner nå glad for å få ekstra ressurser for å få forebyggende politi ut i gatene.

- Vi må være der ute og kjenne befolkningen og ungdommene våre. Vi trenger å ha barna med oss for å få dem på rett kjøl, og må samarbeide tverretatlig, sier Stømner.

En av utfordringene for politi og hjelpeapparat er at flere av ungdommene, og foreldrene deres, har ikke tillit til politi, barnevern eller det norske systemet. De vil ikke samarbeide når politiet har familien på bekymringssamtaler etter at kriminalitet er begått.

- Noen av disse, og foreldrene deres, har ikke tillit til politiet eller det norske system. Det er en utfordring. Vi må ha barna med oss for å få dem på rett kjøl igjen, sier Stømner.

- Må ikke reke gatelangs

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) var også på lanseringen av barne- og kriminalitetsrapporten i går. Han tar funnene «på største alvor».

- Nå har vi navn og nummer på 151 stykker mellom 10 og 17 år. Det gir oss en god pekepinn på hvor vi i kommunen og politiet skal sette inn ressurser. Det er en håndterlig antall mennesker som vi vil være tett på og starte mange tiltak for, sier Johansen.

Han vektlegger at disse 151 unge bare er tre promille av landets unge, og at «de fleste unge ikke er kriminelle».

- Men hva kan gjøres med de barna og foreldrene som ikke ønsker å samarbeide med politi eller andre offentlige organer?

- De har ikke noe valg. Vi og politiet må være tett på. Det er uakseptabelt at noen foreldre lar ungene sine reke gatelangs seint på kvelden når de er 10-11 år. Det går ikke og vi må fortelle at sånn skal vi ikke ha det, sier Johansen.

- Dame med pepperspray

Byrådslederen har sjøl bodd sitt over 50 år lange liv i Groruddalen, med oppveksten på Tveita.

- Den kriminaliteten vi hadde rundt Tveita-gjengen i sin tid er noe helt annet enn selv den vi har nå. Men også den ble jo knekt etter hvert akkurat som a og b-gjengen, men det måtte settes inn betydelige ressurser for å få det til, sier Johansen.

Han er ikke sikker på om politiet nå har fått nok ressurser til Oslo, som han mener har helt andre behov enn alle andre norske byer og tettsteder.

- Jeg friskmelder ingen før jeg har grunn til å gjøre det. Oslo er en trygg by. Samtidig er det mange som kan føle utrygghet. Jeg var på et møte på Stovner i går, og møtte en dame som nå gikk med pepperspray i veska fordi hun følte seg utrygg. Sånn skal vi ikke ha det, og det gjør meg veldig trist å høre at folk er redde. Vi må få tilbake tilliten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer