Oslo - den delte byen

- Vi har 8- og 9-årige gutter som har startet med kriminelle handlinger

De er unge, vokser opp i fattigdom og med vold i hjemmet. De sliter på skolen og har foreldre som ikke stiller opp.

BEKYMRET: Janne Stømner leder forebyggings-enheten i Oslo politidistrikt, og er bekymret over utviklingen blant unge, kriminelle gjengangere i Oslo. - De faller utenfor systemet og har mye bagasje med seg: De har mange søsken, vokser opp i fattigdom, kan ha sett eller opplevd vold i hjemmet, de sliter på skolen og har foreldre som ikke stiller opp. De blir fort sårbare og rekrutteres inn i andre kriminelle miljø, sier Stømner. Foto: Scanpix
BEKYMRET: Janne Stømner leder forebyggings-enheten i Oslo politidistrikt, og er bekymret over utviklingen blant unge, kriminelle gjengangere i Oslo. - De faller utenfor systemet og har mye bagasje med seg: De har mange søsken, vokser opp i fattigdom, kan ha sett eller opplevd vold i hjemmet, de sliter på skolen og har foreldre som ikke stiller opp. De blir fort sårbare og rekrutteres inn i andre kriminelle miljø, sier Stømner. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fram til 2015 pekte alle piler i riktig retning når det gjaldt ungdom og kriminalitet. Nå er det motsatt, og politiet er bekymret over økningen av ungdomskriminaliteten i hovedstaden.

- Vi har kanskje solt oss litt i glansen med den veldig positive utviklingen, sier Janne Stømner, leder for Oslo-politiets forebyggende enhet.

Naskeri, trusler og vold

Barne- og ungdomskriminaliteten i Oslo øker, viser en ny rapport fra SALTO: I fjor sto barn og unge under 18 år for 6,4 prosent av alle straffbare forhold med kjent gjerningsperson i Oslo.

- Nå har vi gutter som har startet med kriminelle handlinger som åtte-ni åringer. Det er bare noen eksempler. De har stått bak naskeri, men også trusler og vold, altså grovere kriminalitet fra tidlig alder, sier Stømner.

Det er en liten gruppe på 151 mindreårige ungdommer, tre promille av Oslos ungdommer, som er identifisert som gjengangere med fire eller flere straffbare forhold, ifølge rapporten. Disse står for 37 prosent av den registrerte kriminaliteten i denne aldersgruppa.

- Mange av disse sliter med en del utfordringer. Det som går igjen, er at de er oppvokst i små leiligheter, med mange søsken og fattigdom. Noen av dem faller ut av systemet og bærer med seg det jeg kaller bagasje, sier Stømner og utdyper:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer