- Vi har å gjøre med en ildspåsettelse

Myndighetene utlyser dusør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Myndig-hetene i California tror brannen som herjer staten på femte dagen er påsatt. Det melder amerikanske medier i natt.

- Brannen startet på tre forskjellige steder. Vi har definitivt å gjøre med en ildspåsettelse, sier Jim Amormino ved Orange County Sheriff´s department til ABC News.

Føderale etterforskere bistår de lokale myndighetene i arbeidet med å finne årsaken til brannen. Noe av det som nå sjekkes ut, er rapporter om mistenkelig adferd på stedene hvor brannen oppsto.

Myndighetene utlyste i natt en dusør på 70 000 dollar, rundt 380 000 norske kroner, for tips som kan føre til at brannstifteren blir tatt.

Så langt har de ingen konkrete mistenkte.

Seks døde

Èn person har så langt mistet livet som følge av de voldsomme brannene. Den omkomne er geologen Thomas James Varshock (52) fra Tecate. Varshock døde hjemme på eiendommen sin søndag. Han hadde blitt bedt om å forlate området, men valgte å bli. 

I tillegg har fem personer mistet livet som en indirekte konsekvens av brannens herjinger. De fem er alle eldre mennesker som ikke har tålt å bli evakuert.

-  Vi har å gjøre med en ildspåsettelse

Omfattende evakuering har likevel trolig reddet mange liv. 

22 mennesker mistet livet i en brann i samme størrelsesorden for fire år siden. Den gang evakuerte myndighetene bare en tidel så mange som nå.

Et nytt automatisk telefonsystem som fungerer som en omvendt 911-oppringing får mye av æren, skriver AP.

Øyner håp
President George Bush erklærte i går California for katastrofeområde, og fortsatt kjemper brannvesenet mot 15 store branner.

Likevel øyner man et håp om at dette er en kamp  som kan vinnes etter at vinden løyet betraktelig i går.

Vindretningen har også snudd. Fuktige strømninger fra Stillehavet kommer inn over land og gjør slukningsarbeidet lettere. 

Til tross for bedre vindforhold vokser brannområdet fortsatt, og det vil gå lang tid før flammene er under kontroll.

Får heltestatus

Nok en gang utropes brannmannskapene til helter i USA. Med fare for eget liv deltar 8900 kvinner og menn i slukningsarbeidet. Fire brannfolk er skadd i arbeidet, for flere av dem er tilstanden kritisk.

En av de nye heltene er datteren til Linda Lewis. Under slukningsarbeidet ble hun fanget av flammene. Ansiktet hennes var så forbrent at man først trodde hun var død. 

- Hennes første reaksjon når hun så meg var «Jeg er lei for det», forteller moren til CNN.

- Hun fortalte meg at hun satt i en lastebil da flammene overmannet dem. De ble tvunget til å gå ut av lastebilen. Kroppen var dekket at beskyttelsesutstyr, og dette reddet trolig livet hennes. Ansiktet var ikke så tildekket og er derfor mest forbrent, forteller Linda Lewis.

FØR OG ETTER: De to bildene av samme hjem i Poway i California er tatt med to dagers mellomrom. Over 1300 hjem er gått opp i røyk bare i San Diego-fylket.
SKREMMENDE UTSIKT: Bildet er tatt fra Palomar Mountain i Escondido, California.