- Vi har å gjøre med en stor, stor, stor tragedie der 159 menneskeliv gikk tapt

Oslos politimester overkjører egen prosjektgruppe.

I BRANN: 8. april 1990: «Scandinavian Star» brenner fremdeles etter å ha blitt tauet inn til den svenske byen Lysekil.
Foto: PER LØCHEN / NTB SCANPIX
I BRANN: 8. april 1990: «Scandinavian Star» brenner fremdeles etter å ha blitt tauet inn til den svenske byen Lysekil. Foto: PER LØCHEN / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo politidistrikts prosjektgruppe som har gjennomgått den tidligere etterforskningen av «Scandinavian Star»-katastrofen i 1990, konkluderer med at det ikke er grunnlag for å åpne ny etterforskning. Men politimester Hans Sverre Sjøvold er av motsatt oppfatning, og anbefaler påtalemakten likevel å gjenåpne deler av etterforskningen.

- Vi har å gjøre med en stor, stor, stor tragedie hvor 159 menneskeliv gikk tapt. Derfor ønsker vi så godt som mulig å gi flere svar i denne saken. Og det tror jeg er mulig, sier Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold.

Punktene Sjøvold vil ha etterforsket igjen, gjelder spesielt de påståtte økonomiske motivene og utpekningen av en avdød danske som gjerningsmann.

Redegjør Akkurat nå foregår et møte mellom de etterlatte og politiet, der sistnevnte redegjør for sitt arbeid og konklusjoner. Prosjektgruppas leder Terje Bechmann Dahl har gjennomgått sin rapport - som altså ikke anbefaler ny etterforskning.

- Erik Mørk Andersen var moduskandidat (dvs. var naturlig å mistenke ut fra forhistorie og tilstedeværelse på skipet), og mistanken mot ham var riktig. Vår etterforskning har imidlertid ikke funnet grunnlag for å konkludere om hans skyld eller uskyld, sier Dahl.

I den opprinnelige rapporten om brannen konkluderes det med at den danske lastebilsjåføren «med stor sannsynlighet» sto bak brannen. Nå mener altså Oslo-politiets prosjektgruppe at det ikke kan avgjøres en gang for alle hvorvidt han var skyldig eller ei.

REDEGJØR: Lederen for Oslo-politiets prosjektgruppe, Terje Bechmann Dahl, redegjør for rapporten. T.v. Oslo politidistrikts kommunikasjonssjef Kari Huseby, bak konstituert visepolitimester Gro Smogeli. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
REDEGJØR: Lederen for Oslo-politiets prosjektgruppe, Terje Bechmann Dahl, redegjør for rapporten. T.v. Oslo politidistrikts kommunikasjonssjef Kari Huseby, bak konstituert visepolitimester Gro Smogeli. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer

Et viktig moment for Dahl og prosjektgruppa er at det er så godt som umulig å finne nye tekniske bevis i saken, siden åstedet ikke fins lenger. De mener også taktisk etterforskning, med nye vitneavhør, har svært lite for seg nå, 24 år etter. Dermed kan man ikke endelig avgjøre f.eks. hvorvidt kritiske hydraulikkrør på bildekket ble tuklet med for å forsterke eller sette i gang brannen.

14 millioner dollar Dahl og gruppa hans har også gransket hvorvidt økonomiske motiver, med forsikringssummen på 14 millioner dollar som mål, var den egentlige bakgrunnen for brannen.

- Vi kommer til at innkjøpet av skipet var nødvendig for å kunne trafikkere strekningen, og finner heller ikke at det var overpriset. Det er uklart hvorvidt det ble betalt i henhold til kontrakten, sier Dahl.

Rapporten konkluderer med at økonomiske motiver framstår som en lite sannsynlig grunn til å sette i gang brannen på «Scandinavian Star».

Politimester Sjøvold understreker at han synes prosjektgruppa har gjort et svært grundig arbeid, og at han ikke har lagt seg opp i den faglige delen av arbeidet.. Han skjønner at det framstår som ulogisk at han overkjører rapportens konklusjon og likevel anbefaler ny etterforskning.

- Men de har bl.a. hatt lite tid, sier Sjøvold.

- Ville undersøkt i dag - I dag ville det vært naturlig å undersøke påstandene om økonomiske motiver for brannen. Det ble ikke gjort, sier Sjøvold.

AKTØRER: Til stede under redegjørelsen er Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold og advokat Harald Stabell, som tildligere har vært tungt inne i saken på de etterlattes side. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
AKTØRER: Til stede under redegjørelsen er Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold og advokat Harald Stabell, som tildligere har vært tungt inne i saken på de etterlattes side. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer

- I en så viktig sak synes jeg det er viktig at vi prøver å belyse den best mulig, sier Sjøvold, og viser til at saken blir foreldet til neste år.

UTPEKT: Danske Erik Mørk Andersen ble utpekt som den sannsynlige brannstifteren på «Scandinavian Star» i den opprinnelige granskingen. Han døde i brannen.
Foto: PRIVAT
UTPEKT: Danske Erik Mørk Andersen ble utpekt som den sannsynlige brannstifteren på «Scandinavian Star» i den opprinnelige granskingen. Han døde i brannen. Foto: PRIVAT Vis mer