Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vi har aldri eksportert så mye i en enkelt måned før

Handelsoverskuddet i januar var det høyeste noensinne og eksporten fra fastlandet har aldri vært høyere.

ØKONOMI: Eksporten av råolje bidro til det største handelsoverskudd noensinne i januar. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet
ØKONOMI: Eksporten av råolje bidro til det største handelsoverskudd noensinne i januar. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Handelsoverskuddet endte på 48,8 milliarder kroner i januar 2014, det høyeste som er målt i en enkeltmåned noensinne.

Det var opp hele 41,8 prosent fra i fjor og skyldes i stor grad kraftig oppgang i eksporten av olje og gass, melder SSB.

Høyeste eksport noensinne Eksporten steg med 12,8 milliarder kroner til 90,2 milliarder kroner. Det var opp 16,5 prosent fra januar i fjor, drevet av en eksportvekst på 38 prosent i råolje og en oppgang på hele 297 prosent i eksporten av skip og boreplattformer.

Det ble eksportert 43,4 millioner fat råolje i januar, mot 33,4 millioner fat i samme måned i fjor. Det utgjør ifølge SSB en økning på nesten 30 prosent, og er det høyeste nivået siden oktober 2012.

Økningen i oljeeksporten skyldes både økt pris og økt kvantum. Prisen gikk opp fra 632 kroner fatet i januar 2013 til 671 kroner fatet i januar i år.

Fastlandseksporten økte også med 10,1 prosent til 33,9 milliarder kroner og ny rekord.

Fisk for milliarder Det ble eksportert fisk til en verdi av 5,8 milliarder kroner i årets første måned, opp 24,2 prosent fra 4,7 milliarder kroner i tilsvarende måned i fjor.

Oppgangen skyldes i hovedsak økt eksportverdi av fersk hel laks, som gikk opp 846 millioner kroner til 3 milliarder kroner. Veksten i eksportverdien av laks skyldes en økning i lakseprisen på 40 prosent, fra 35 til 49 kroner kiloet, melder SSB.

Importen falt med med 3,8 prosent til 41,4 milliarder, drevet av et fall i importen av skip og boreplattformer på hele 73 prosent.

Hele Norges coronakart