Verdensrommet: Romsonden som ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida, august 2011 har nå nådd sitt mål. De første vitenskapelige resultatene ventes i august. Video: Nasa Vis mer

Vi har aldri før vært nærmere Jupiter. Håper solsystemets største planet kan avsløre nye hemmeligheter

NASA-sonden Juno kan snart levere kvalitetsbilder av Jupiter. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gasskjempen Jupiter har en masse 300 ganger så stor som jordkloden. Den største planeten i vårt solsystemet er også en av de mest interessante å utforske for astronomer og forskere.

Nå er de nærmere enn noen gang til å avdekke flere av planetens egenskaper.

Allerede 5. august 2011 begynte romfartøyet Juno sin ferd ut i rommet. Nesten fem år seinere kunne NASA endelig feire at Juno offisielt var inne i bane rundt Jupiter.

Det skjedde 5. juli i år, og siden den gang har NASA-sonden gjort nye framskritt.

NÆRMER SEG: Disse bildene ble sluppet av NASA lørdag. Bildet til venstre er tatt med ett rødt, grønt og blått-filter, mens bildet til høyre viser planeten med et infrarødt-filter. Bildet er tatt mens sonden er 4,4 millioner kolmeter fra planeten. I helga passerte den 4200 kilometer unna.  Foto: EPA/NASA/JPL-Caltech/NTB scanpix
NÆRMER SEG: Disse bildene ble sluppet av NASA lørdag. Bildet til venstre er tatt med ett rødt, grønt og blått-filter, mens bildet til høyre viser planeten med et infrarødt-filter. Bildet er tatt mens sonden er 4,4 millioner kolmeter fra planeten. I helga passerte den 4200 kilometer unna.  Foto: EPA/NASA/JPL-Caltech/NTB scanpix Vis mer

Nærkontakt

Det er et stort øyeblikk for folkene på bakken som nå overvåker Junos ferd.

I juli sendte Juno sine første bilder av Jupiter, som viser planeten omgitt av tre av sine fire største måner.

Da var sonden nærmere fem millioner kilometer unna planeten og ga likevel detaljerte bilder!

Lørdag passerte Juno bare 4200 kilometer fra gassgiganten, nærmere enn noen annet romfartøy.

Passeringen skjedde like før klokka 15 norsk tid. Juno-sonden har en hastighet på 208 000 kilometer i timen.

Bildene som ble tatt i juli var nemlig bare en ørliten smakebit, og hadde lite betydning for det vitenskapelige oppdraget.

Nå, med sonden så nære, er det imidlertid knyttet store forventninger til hva den kan levere av materiale.

Alt er påskrudd

Det er første gang Junos åtte vitenskapelige instrumenter og kamera er slått på, og dette markerer dermed starten på sondens vitenskapelige oppdrag, skriver den amerikanske romadministrasjonen NASA i en melding på sine nettsider.

- Dette er vår første mulighet til å virkelig få en nær kikk på kongen av vårt solsystem, for å finne ut hvordan han fungerer, sier Scott Bolton, sjefforsker i Juno-prosjektet.

Juno skal nå undersøke hva planeten består av, granske dens magnetiske felt og gjøre en rekke andre målinger. Forskerne håper å finne ut mer om stormene i Jupiters atmosfære og om den har en fast kjerne eller består av gass tvers igjennom.

Allerede neste uke kan vi vente de første bildene av Jupiter.

Jupiters hemmeligheter

NASA håper Junos ferd til Jupiter kan være med på å avsløre noen av solsystemets hemmeligheter ved å gi svar til hvordan Jupiter oppsto og har utviklet seg.

SUKSESS: Her jubler NASA etter at Juno var inne i Jupiters bane i juli. Nå er romsonden nærmere solsystemets største planet enn vi noen gang har vært. Foto: AFP PHOTO / Robyn BECK / NTB scanpix
SUKSESS: Her jubler NASA etter at Juno var inne i Jupiters bane i juli. Nå er romsonden nærmere solsystemets største planet enn vi noen gang har vært. Foto: AFP PHOTO / Robyn BECK / NTB scanpix Vis mer

De avanserte instrumentene på sonden vil analysere planetenes mange lag og måle temperatur, bevegelse, struktur og andre egenskaper.

Blant annet vil vi trolig få svar på om Jupiter har en solid kjerne eller om den bare består av gass som blir tettere jo nærmere kjernen, skriver BBC.

Et annet mysterium på planeten er Den store røde flekken - et flere hundre år gammelt stormsystem - som fortsatt herjer på Jupiter.

Oppdraget vil vare fram til februar 2018, da Juno vil ødelegge seg selv ved å krasje i Jupiters atmosfære.

Prestisjeprosjekt

I seg selv er Juno en utrolig prestasjon. Det er den første solcelledrevne romskipet som når de ytre planetene, og er et av de raskeste romskipene noensinne.

Prestisjeprosjektet koster 1,1 milliarder dollar - i overkant av 9 milliarder kroner. Turen til Jupiter er 2 800 millioner kilometer lang.