- Vi har aldri hørt ham le eller gråte

Etter 110 timer i avhør har politiet nesten ikke sett en eneste følelse uttrykt av Breivik.

<strong>UTEN EMOSJONER:</strong> Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) har ikke ledd en eneste gang i løpet av de 110 timene han har sittet i avhør hos politiet. Han har heller ikke grått. - Det er ingen emosjonelle svingninger, sier hans forsvarer Vibeke Hein Bæra. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
UTEN EMOSJONER: Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) har ikke ledd en eneste gang i løpet av de 110 timene han har sittet i avhør hos politiet. Han har heller ikke grått. - Det er ingen emosjonelle svingninger, sier hans forsvarer Vibeke Hein Bæra. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I mandagens fengslingsmøte framsto massedrapsmannen Anders Behring Breivik nesten uten empati, mimikk eller følelser av noe slag.

- Jeg har til gode å se ham le eller gråte, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Etter 110 timer i avhør har politiet nesten ikke sett en eneste følelse uttrykt av Breivik. For politiet framstår han også i de timelange avørene akkurat like uberørt av følelser som i rettsmøtet mandag.

- Ingen emosjonelle svingninger - Han framsto veldig lik det han har gjort i alle rettsmøter og avhør. Han forklarer seg rolig, fattet og sammenhengende. Adferd og mimikk er akkurat den samme, sier Kraby.

Forsvarer Vibeke Hein Bæra sier heller ikke hun har registrert at Breivik har vist noen emosjonelle sider av seg selv.

- Han har en fattet og konsentrert framtoning. Han er konsentrert og veldig detaljorientert i avhørssituasjonen, og det er ingen emosjonelle svingninger, sier Bæra til Dagbladet.

<strong>HAN LER IKKE:</strong> - Jeg har til gode å se ham le eller gråte, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby om Anders Behring Breivik. Etter 110 timer i avhør har politiet nesten ikke sett en eneste følelse uttrykt av massemorderen.
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
HAN LER IKKE: - Jeg har til gode å se ham le eller gråte, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby om Anders Behring Breivik. Etter 110 timer i avhør har politiet nesten ikke sett en eneste følelse uttrykt av massemorderen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Årsaken til at Breivik verken har ledd eller grått i noen av de så langt 110 avhørstimene, kan man bare spekulere i, sier rettsspykolog og forsker Pål Grøndahl.

- Det er å vente at mennesker som blir kjent med andre mennesker som avhørere, etter hvert vil uttrykke en kontaktinteresse og vise flere deler av sin personlighet. Men hva det innebærer at han er så følelsesfattig, vet jeg ikke. Det kan hende han har bestemt seg for å opptre hundre prosent fattet og ikke gi noe av seg selv, sier Grøndahl til Dagbladet.

- Han jublet og lo At Breivik kan le, er det liten tvil om. Flere Utøya-overlevende har tidligere fortalt Dagbladet at massemorderen både jublet og lo mens han henrettet de forsvarsløse ungdommene.

-  Da jeg snudde meg, så jeg ham i politiuniform - han skjøt folk i hodet mens han lo, sier en overlevende.

- Jeg så ham ikke, men hørte ham. Han ropte, jublet, og kom med flere seiersrop, sier  en annen.

En barndomskamerat av Breivik har også merket seg dette:

- Da jeg leste at han lo mens han skjøt... Jeg kan høre latteren hans for meg, sier den tidligere vennen til Dagbladet.

- Smilte ikke Etter mandagens fengslingsmøte har flere av de som var til stede og så Breivik, sagt at han smilte til forsamlingen idet han entret rettssalen. Men tolkningene av hvorvidt han smilte eller ikke er langt fra samstemte.

SMILER HAN? Etter mandagens fengslingsmøte har flere som så Breivik sagt at han smilte til forsamlingen. Men tolkningene er ikke enstemte. - Jeg så ikke mye smil på den mannen. En slags skjev strek på munnen, en bevegelse kanskje, men ikke hva jeg ville assosiert som smil, sier rettspsykolog og forsker Pål Grøndahl til Dagbladet. Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK
SMILER HAN? Etter mandagens fengslingsmøte har flere som så Breivik sagt at han smilte til forsamlingen. Men tolkningene er ikke enstemte. - Jeg så ikke mye smil på den mannen. En slags skjev strek på munnen, en bevegelse kanskje, men ikke hva jeg ville assosiert som smil, sier rettspsykolog og forsker Pål Grøndahl til Dagbladet. Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK Vis mer

- Jeg så ikke mye smil på den mannen, en slags skjev strek på munnen, en bevegelse kanskje, men ikke hva jeg ville assosiert som smil, sier rettspsykolog og forsker Pål Grøndahl.

Han fulgte videooverføringen
av fengslingsmøtet i tingretten, og sier han synes det er interessant at oppfatningene av om Breivik smilte eller ikke, er så ulike.

- Jeg hører at noen oppfattet at han smilte, andre så en slags nervøs rykning eller et hånflir. Personlig tolket jeg ham som usikker, og at han brukte blikket til å sveipe salen. Det ble kanskje for mye, til og med for ham. Både hans stemmebruk, kroppsmessige utstråling og bestemthet var langt mindre kraftfull enn jeg hadde forestilt meg, sier Grøndahl.

I sitt såkalte manifest bruker Breivik betegnelsen LOL, som et akronym for engelsk «laugh out loud» elleve ganger. I tillegg «pynter» han teksten med minst femti ulike smilefjes. Også på Document.no har massemorderen etterlatt seg rundt femti smilefjes.

<strong>RETTSPSYKOLOG:</strong> Pål Grøndahl vil ikke spekulere i hvorfor Anders Behring Breivik ikke viser følelser under avhørene. - Hva det innebærer at han er så følelsesfattig, vet jeg ikke. Det kan hende han har bestemt seg for å opptre hundre prosent fattet og ikke gi noe av seg selv, sier Grøndahl. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix .
RETTSPSYKOLOG: Pål Grøndahl vil ikke spekulere i hvorfor Anders Behring Breivik ikke viser følelser under avhørene. - Hva det innebærer at han er så følelsesfattig, vet jeg ikke. Det kan hende han har bestemt seg for å opptre hundre prosent fattet og ikke gi noe av seg selv, sier Grøndahl. Foto: Heiko Junge / Scanpix . Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer