- Vi har aldri sett lignende

Arbeidet med å granske delene fra helikopteret som styrtet i Alta, er i gang. Statens havarikommisjon har allerede gjort flere viktige observasjoner.

HÅP: Avdelingsdirektøri Havarikommisjonen Kåre Halvorsen, håper motoren og de andre vrakdelene fra ulykkeshelikopteret som styrtet i Alta skal gi svar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HÅP: Avdelingsdirektøri Havarikommisjonen Kåre Halvorsen, håper motoren og de andre vrakdelene fra ulykkeshelikopteret som styrtet i Alta skal gi svar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Jakta på svar etter at seks personer styrtet i døden ved Kvenvikvannet i Alta, pågår for fullt. Mange av vrakdelene ligger nå samlet i Havarikommisjonens lokaler på Kjeller i Lillestrøm. Alle delene har blitt demontert av havariteknikerne og vil nå bli nøye analysert.

Ifølge TV 2 er det allerede noe som har utmerket seg tidlig i arbeidet. Mangler i akselforbindelsen mellom motoren og girkassen er avdekket i løpet av dagene undersøkelsene har pågått.

- Det vi ikke fant, var noen bolter eller rester av den fleksible koblingen som vi hadde forventet å finne. Det vi fant var en aksling uten noe som helst. Og det fikk oss til å undres om det kunne ha skjedd noe forut for ulykken, sier Kåre Halvorsen, avdelingsdirektør i Havarikommisjonen, til kanalen.

- Dette er veldig spesielt, vi har aldri sett lignende, legger han til overfor NRK.

ALTA-ULYKKEN: Pårørende har frigitt bilder av de fem som var passasjerer da et helikopter krasjet inn i en fjellvegg 31. august. Alle omkom. Vis mer

- Ser ikke lyst ut

Havarikommisjonen fant ferdskriveren på ulykkesstedet, men denne delen er som resten av helikopteret, svært brannskadd. Skriveren er sendt til helikopterprodusenten i Frankrike.

- De jobber fortsatt med å få lest ut minneenheten, og det ser vel ikke helt lyst ut, for å si det sånn, sier Halvorsen.

Han understreket at de har gjort flere viktige observasjoner i sine undersøkelser av vrakdelene.

- Nå skal vi prøve å sette sammen disse observasjonene for å danne oss et bilde. Kanskje får vi aldri et fullt bilde, sier han.

Seks personer omkom i helikopterulykken 31. august. Ulykken skjedde i forbindelse med Høstsprell-festivalen i Alta, hvor det ble tilbudt sightseeingturer med helikopter over festivalområdet.

Forbrente vrakdeler

Flere vrakdeler ble 3. september fraktet ut av ulykkesområdet i Alta. Da var navnene på seks av de sju omkomne allerede kjent:

  • Markus Vonheim, 19 år, Alta
  • Kevin Berg, 20 år, Alta
  • Kine Johnsen, 20 år, Alta
  • Robin Karlsen, 20 år, Alta
  • Benedikte Hyld Mella, 22 år, Alta

I tillegg mistet piloten, en 27 år gammel mann fra Sverige, livet.

Runar Mathiesen, undersøkelsesleder ved Havarikommisjonen, beskrev allerede da vrakdelene som «så godt som forbrente».

HELIKOPTERULYKKA: Lensmann Øyvind Lorentzen forteller om krevende forhold på ulykkesstedet i Alta. Reporter / video: Amanda Walnum / Ørjan Ryland Vis mer

Advarte mot rykter

I etterkant av helikopterulykka ble det raskt klart at flere vitner satt på videoopptak og bilder av den tragiske hendelsen. Politiet gikk også ut og ba folk være hensynsfulle med hva de delte i sosiale medier.

- Vi oppfordrer alle sammen til å vise hensyn overfor de pårørende, både med tanke på filming, posting i sosiale medier og spredning av rykter. Det er politiet som er kilden til informasjon, og som vil komme med korrekt informasjon når tida er riktig for det, sa lensmann Øyvind Lorentzen.

Nå gjenstår det å se om det likevel er mulig å finne svar på hva som gikk galt, da seks personer styrtet i døden.