- Vi har aldri sett så mange i en bil

Stoppet bil med 23 asylsøkere.

FESTDELTAKERE: De 23 asylsøkerne fra Kosovo forklarte seg med at de skulle på en stor fest i København. Foto: Tollvesenet i Kristiansand
FESTDELTAKERE: De 23 asylsøkerne fra Kosovo forklarte seg med at de skulle på en stor fest i København. Foto: Tollvesenet i KristiansandVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tollvesenet i Kristiansand var tirsdag ettermiddag i ferd med en kontroll på ferja mellom Kristiansand og Hirtshals da de fikk seg en overraskelse.  

- Vi hadde kontrollert noen biler da vi kom til en svenskregistrert Chrysler. Da vi ba føreren åpne bagasjerommet veltet det ut en haug av mennesker - 23 i alt, sier kontorsjef Helge Breilid ved Tollregion Sør til Dagbladet.

Passasjerene viste seg å være asylsøkere fra Kosovo. I utgangspunktet var det ingen spesiell grunn til at tollerne så seg ut nettopp denne bilen, men de fikk seg altså et sjeldent syn.

- Det var både gamle og unge, og to høygravide. Det kunne fort blitt 25 personer i bilen. Før har vi funnet både en og to personer som har gjemt seg. Men aldri så mange som 23, sier Breilid.

- Hvor vanlig er det å finne personer som gjemmer seg på vei ut av Norge?

- Nei, det er heller uvanlig, sier Breilid.

Mengden av mennesker gjorde sitt til å forsure inneklimaet i bilen.

TRANGT: Dette er bilen de 23 personene klatret ut av. Foto: Tollvesenet i Kristiansand
TRANGT: Dette er bilen de 23 personene klatret ut av. Foto: Tollvesenet i Kristiansand Vis mer

- Svetten rant nærmest av veggene. Det var ikke noe god lukt i den bilen.  

Forklaringen tollerne fikk var at bilen var på vei til en fest i København.

- Vi er vant med å ikke få riktig forklaring fra folk. Men vi har ingen forutsetninger for å tvile på det de sier. De ville vel slippe unna med en billig ferjebillett.

- Men det er jo betenkelig. Kommer man ut for en ulykke når man er så mange i bilen kan det gå riktig galt, sier Breilid.

Personene i den svenskregistrerte bilen ble overlevert til politiet i Kristiansand.

Ifølge NRK hadde de reisende opplyst norske myndigheter om at de skulle på fest i København. Hendelsen er rapportert inn til Politiets utlendingsenhet, som bringer saken videre til UDI. Opplysningene fra hendelsen tas med i betraktning når asylsøknadene til de involverte skal vurderes.

- Sjåføren får nok ikke kjøre på en stund. Og om de kom seg til festen de skulle på så ble de nok kraftig forsinket, sier Breilid.

ROT: Slik så det ut etter at bilen var tømt for mennesker. Foto: Tollvesenet i Kristiansand
ROT: Slik så det ut etter at bilen var tømt for mennesker. Foto: Tollvesenet i Kristiansand Vis mer