- Vi har aldri tidligere sett en så risikabel pengepolitikk fra en sentralbank i et velstående, utviklet og vestlig land

Ledende økonomer frykter boligboble i Sverige.

RÅDYRE: I dag senket den svenske sentralbanken renta enda en gang - nå til minus 0,5 prosent. Nabolandet vårt her verdens laveste rente, men en rekke økonomer frykter en svensk boligboble. Boligprisene i Stockholm har steget med rundt 20 prosent i året. Foto: Scanpix
RÅDYRE: I dag senket den svenske sentralbanken renta enda en gang - nå til minus 0,5 prosent. Nabolandet vårt her verdens laveste rente, men en rekke økonomer frykter en svensk boligboble. Boligprisene i Stockholm har steget med rundt 20 prosent i året. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sverige hadde fra før verdens laveste rente og i går senket den svenske sentralbanken renta enda et hakk. Styringsrenta er nå på minus 0,5 prosent, noe som betyr at svenskene må betale banken penger for å ha innskudd. Lån er nesten gratis, noe som har ført til at folk kjøper boliger som aldri før. Boligprisveksten er på hele 15 prosent. I Stockholm har prisene på leiligheter steget med over 20 prosent i året.

Ledende internasjonale økonomer lurer på hva de driver med i Sverige.

- Det er en underlig politikk de fører. Sveriges riksbank konsentrerer seg nesten utelukkende om den lave inflasjonen. De svenske økonomene jeg kjenner synes ikke situasjonen er gunstig, sier Steinar Juel.

Ved nyttår gikk han av som sjeføkonom i norgeskontoret til den svenske storbanken Nordea. Han sitter også i Norges banks sentralstyre og er med på å bestemme den norske styringsrenten.

Fikk slakt For tre uker siden leverte Storbritanias tidligere sentralbanksjef Mervyn King en rapport til Riksdagen som var full av forslag til endringer i hvordan de styrer makroøkonomien i Sverige. Først og fremst mener King og økonomen Marvin Goodfriend at den svenske sentralbanken bør slutte å være så ensidig opptatt av inflasjonen. Svensk pengepolitikk har hatt ett uttalt hovedmål: Inflasjonen skal være på to prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer