<strong>RÅDYRE:</strong> I dag senket den svenske sentralbanken renta enda en gang - nå til minus 0,5 prosent. Nabolandet vårt her verdens laveste rente, men en rekke økonomer frykter en svensk boligboble. Boligprisene i Stockholm har steget med rundt 20 prosent i året. Foto: Scanpix
RÅDYRE: I dag senket den svenske sentralbanken renta enda en gang - nå til minus 0,5 prosent. Nabolandet vårt her verdens laveste rente, men en rekke økonomer frykter en svensk boligboble. Boligprisene i Stockholm har steget med rundt 20 prosent i året. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi har aldri tidligere sett en så risikabel pengepolitikk fra en sentralbank i et velstående, utviklet og vestlig land

Ledende økonomer frykter boligboble i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sverige hadde fra før verdens laveste rente og i går senket den svenske sentralbanken renta enda et hakk. Styringsrenta er nå på minus 0,5 prosent, noe som betyr at svenskene må betale banken penger for å ha innskudd. Lån er nesten gratis, noe som har ført til at folk kjøper boliger som aldri før. Boligprisveksten er på hele 15 prosent. I Stockholm har prisene på leiligheter steget med over 20 prosent i året.

Ledende internasjonale økonomer lurer på hva de driver med i Sverige.

- Det er en underlig politikk de fører. Sveriges riksbank konsentrerer seg nesten utelukkende om den lave inflasjonen. De svenske økonomene jeg kjenner synes ikke situasjonen er gunstig, sier Steinar Juel.

Ved nyttår gikk han av som sjeføkonom i norgeskontoret til den svenske storbanken Nordea. Han sitter også i Norges banks sentralstyre og er med på å bestemme den norske styringsrenten.

Fikk slakt For tre uker siden leverte Storbritanias tidligere sentralbanksjef Mervyn King en rapport til Riksdagen som var full av forslag til endringer i hvordan de styrer makroøkonomien i Sverige. Først og fremst mener King og økonomen Marvin Goodfriend at den svenske sentralbanken bør slutte å være så ensidig opptatt av inflasjonen. Svensk pengepolitikk har hatt ett uttalt hovedmål: Inflasjonen skal være på to prosent.

Juel viser til at Sverige har en økonomi i sterk vekst og at det da er underlig at de ikke ser på flere sider av økonomien enn ønsket om inflasjon og en svak krone. Dette har ført til en eksplosjon i etterspørselen etter boliger og en galopperende prisvekst på eiendom.

- Boligprisene har gått veldig opp og det er en risiko rundt dette. Ingen har tatt grep for å begrense veksten i boligprisene, sier Juel.

Maktkamp Næringslivsnettstedet Business Insider skriver at det foregår en maktkamp på toppen av svensk økonomi. Sentralbanken står opp mot myndighetene og ingen vil ta ansvaret for boligboblen som er i ferd med å utvikle seg. I potten for dette spillet ligger alle svenskers boliger.

- Vi har aldri tidligere sett en så risikabel pengepolitikk fra en sentralbank i et velstående, utviklet og vestlig land. Det er virkelig uvanlig, skriver de.

Og sentralbanken er godt klar over problemene de er i ferd med å skape. Da de i går senket renta ytterligere skrev de dette:

- Riksbanken har flere ganger påpekt at det lave rentenivået er risikabelt. For å minske risikoen med husholdningenes gjeld trengs ulike reformer som kan skape bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel på boligmarkedet, og som demper husholdningenes vilje til å ta opp mer gjeld.

Peker på andre Men dette er i følge banken ikke deres ansvar. De ber myndighetene komme med tiltak.

- De oppfatter det slik at dette er et ansvar de ikke har. De har fått jobben med å få en inflasjon på to prosent og så mener de det er andres jobb å passe på at det ikke blir en boligboble. Pengepolitikken er ikke koordinert med det som må gjøres for å begrense boligboblen. Det ser ikke ut til å fungere bra der, sier Juel.

Begrensninger som kunne vært innført er pålegg om en viss hastighet på avdragsbetalingen eller begrensninger i hvor mye bankene får lov å låne ut.

<strong>UROLIG:</strong> Steinar Juel er tidligere sjeføkonom i norgeskontoret til den svanke storbanken Nordea. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
UROLIG: Steinar Juel er tidligere sjeføkonom i norgeskontoret til den svanke storbanken Nordea. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Ingen vil ta ansvaret for å skremme husholdningene til ikke å ta opp mer lån. Ting skal betales tilbake og det er ikke for evig at renta er så lav, sier økonomiprofessor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole.

I tillegg til at mange utenfra stiller seg utenforstående til svensk pengepolitikk har det også gått hett for seg innad i styret til den svenske sentralbanken. To styremedlemmer tok i dag disens og protesterte mot rentesenkningen. Og i rapporten til den tidligere engelske sentralbanksjefen blir det påpekt at samarbeidsklimaet og hvordan medlemmer av det svenske sentralbankstyret omtaler hverandre må bli bedre.

Virkning i Norge Et eventuelt boligkrakk i Sverige vil få alvorlig konsekvenser også i Norge.

- Sverige er en viktig økonomi for Norge. Det er mye samhandel og arbeidsmarkedet i Norge og Sverige henger nært sammen.

Og hvis svenske banker får problemer når kunden ikke kan betale tilbake lånene, så vil disse problemene også kunne merkes her.

- Finanssystemene i Sverige og Norge henger nært sammen. Mange svenske banker har stor aktivitet i Norge, sier den tidligere Nordea-toppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer