- Vi har aldri vært stoltere av vår sønn Jim. Han ofret sitt liv for å vise verden lidelsene til det syriske folk

Moren til den halshugde journalisten James Foley ber IS slippe de andre gislene.

KIDNAPPET OG DREPT: Dette bildet fra september 2011 viser James Foley (t.v) i Sirte i Libya. Arkivfoto: AFP / ARIS MESSINIS / NTB scanpix
KIDNAPPET OG DREPT: Dette bildet fra september 2011 viser James Foley (t.v) i Sirte i Libya. Arkivfoto: AFP / ARIS MESSINIS / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrororganisasjonen IS publiserte i går en video av det som ser ut til å være halshuggingen av den amerikanske journalisten James Foley.

Foley forsvant i Syria i november 2012.

Hans mor, Diane Foley, har i natt norsk tid lagt ut følgende melding på Facebook-siden «Find James Foley»:

- Vi har aldri vært stoltere av vår sønn Jim. Han ofret sitt liv for å vise verden lidelsene til det syriske folk, skriver hun.

Ber for livet til de andre I videoen hevder IS at de drepte Foley etter at USAs president Barack Obama ga ordre om flyangrep mot IS-stillinger i Nord-Irak.

- Vi ber kidnapperne om å spare de gjenværende gislene. Som Jim er de uskyldige. De har ingen makt over amerikansk utenrikspolitikk, verken i Irak, Syria eller andre steder i verden, skriver hun.

Videoen viser også Steven Sotloff, skriver CNN, og terroristene advarer om at han vil være neste offer hvis ikke USA stopper bombeangrepene mot IS. Frilansjournalist Sotloff ble kidnappet i nærheten av grensa mellom Syria og Tyrkia i august 2013.

- Ekstraordinær Diane Foley skriver videre:

- Vi takker Jim for all gleden han ga oss. Han var en ekstraordinær sønn, bror, journalist og person.

James Foley jobbet først og fremst som fotojournalist-frilanser, og arbeidet med en rekke prosjekter i Midtøsten de siste fem åra. Blant oppdragsgiverne er avisa Global Post og nyhetsbyrået AFP. Nettstedet National Journal har publisert flere av videoene Foley har laget fra krigsområdene.

Foley jobbet i blant annet Syria, Libya og Irak. På oppdrag i Libya ble han vitne til at kollegaen Anton Hammerl ble drept.

- Jeg vil angre på den dagen resten av mitt liv. Jeg vil alltid analysere det som skjedde med Anton, har han tidligere sagt i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Tvunget Videoen viser at han ble tvunget til å si følgende før han ble drept:

- Jeg appellerer til min familie og mine venner om å reise seg mot mine virkelige drapsmenn, som er den amerikanske regjeringen. For det som skal skje med meg, er kun et resultat av deres selvgodhet og kriminalitet.

IS-terroristen sier i videoen:

- Dette er James Wright Foley, amerikansk statsborger. Som regjering har dere ledet an i aggresjonen mot Den islamske staten. Deres angrep har ført til at muslimer er falt. Dere kjemper ikke lenger mot et opprør. Vi er nå en islamsk hær og en stat som aksepteres av mange muslimer.

Den islamske staten sendte tirsdag også ut en video som ga den sterkeste antydningen hittil om at de kan komme til å slå til mot amerikanske mål. Videoen skryter av at IS skal «seire over korsfareren Amerika», skriver NTB.

DREPT: James Foley fotografert under et intervju med nyhetsbyrået AP i 2011. Arkivfoto: AP / Steven Senne / NTB scanpix
DREPT: James Foley fotografert under et intervju med nyhetsbyrået AP i 2011. Arkivfoto: AP / Steven Senne / NTB scanpix Vis mer