BEVISET: Disse nærbildene av to torpedoer er blant bevisene som sørkoreanerne har lagt fram i en ny rapport. Bildet til venstre er del av torpedo-propell funnet nær det sørkoranske marinefartøyet Cheonan. Det andre er del av en nordkoreansk torpedo funnet på den sørkoreanske kysten tidligere. Etter å ha gjort en sammenlikning, har det internasjonalt sammensatte etterforskningsteamet kommet til at det var en nordkoreansk torpedo som senket Cheonan. Foto: EPA/YONHAP NEWS AGENCY/SCANPIX
BEVISET: Disse nærbildene av to torpedoer er blant bevisene som sørkoreanerne har lagt fram i en ny rapport. Bildet til venstre er del av torpedo-propell funnet nær det sørkoranske marinefartøyet Cheonan. Det andre er del av en nordkoreansk torpedo funnet på den sørkoreanske kysten tidligere. Etter å ha gjort en sammenlikning, har det internasjonalt sammensatte etterforskningsteamet kommet til at det var en nordkoreansk torpedo som senket Cheonan. Foto: EPA/YONHAP NEWS AGENCY/SCANPIXVis mer

- Vi har allerede advart de sørkoreanske forræderne

Nord-Korea slår tilbake mot beskyldningene fra Sør-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Nord-Korea nekter for at de sto bak senkingen av det sørkoreanske marineskipet Cheonan.

I en uttalelse fra det koreanske militæret hevder regimet i Pyongyang at bevisene som er lagt fram i den ferske rapporten er fabrikerte.

- Vi har allerede advart den sørkoreanske gruppen av forrædere mot å komme med slike hensynsløse kommentarer om senkingen av krigsskipet Cheonan, står det i meldingen fra nyhetsbyrået Yonhap.

- Gruppen av forrædere har på usannsynlig vis forsøkt å knytte oss til saken uten å ha materielle bevis, hevder Nord-Korea.

Overveldende46 marinegaster ble drept da Cheonan ble senket 26. mars i år. Det er Sør-Koreas verste militære hendelse siden Koreakrigen på 1950-tallet.

Rapporten, som er utarbeidet av eksperter fra Sør-Korea, Australia, Sverige, Storbritannia og USA, slår fast at det ikke finnes noen annen «plausibel forklaring».

- Bevisene peker i overveldende retning mot at torpedoen ble avfyrt fra en nordkoreansk u-båt, sier Yoon Duk-yong, som har deltatt i etterforskningen av hendelsen.

Ifølge etterforskerne tyder både skader i skroget og på de omkomne at det var nordkoreansk marine som sto bak angrepet. Også seismiske data, vitnesbyrd og datasimulering peker mot samme konklusjon.

Nord-Korea har allerede advart mot krig dersom Sør-Korea kommer med sanksjoner, og varsler «ubegrenset gjengjeldelse med hensynsløs fysisk kraft».

FordømmelseMed unntak av Kina, er angrepet mot det sørkoreanske marinefartøyet er blitt møtt med internasjonal fordømmelse. Både USA og Storbritannia har stilt seg bak rapporten. Det hvite hus sier angrepet var enda et bevis for Nord-Koreas uakseptable oppførsel.

Japan har varslet at gjenopptakelse av de regionale atomnedrustningssamtalene er utelukket.

Kina sier de vil ha en uavhengig gjennomgang av den sørkoreanske rapporten. Kina er Nord-Koreas sterkeste støttespiller i de såkalte sekspartssamtalene og i kampen mot nye sanksjoner.Talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Ma Zhao Xu, ber begge parter bidra til å forhindre at situasjonen eskalerer.

Mulig hevnCheonan ble senket ved den omstridte delelinjen i havområdet mellom nord og sør i Gulehavet. Denne ble i sin tid streket opp av den amerikansk-ledete FN-operasjonen i Korea da partene gikk til våpenhvile i 1953.

Nord-Korea har aldri anerkjent delelinjen, som derfor har vært gjenstand for en rekke små og store sabelraslinger mellom de to landene de siste tiårene. Senest i januar ble det utvekslet artilleriild i området uten at de da ble meldt om skader eller skadde.

I november 2009 ble minst en nordkoreansk soldat drept da en patruljebåt ble skutt i brann under en ildstrid. Det spekuleres i at torpedoangrepet kan ha vært en hevn for denne ydmykende episoden.

I 2002 omkom fire sørkoreanere og anslagsvis 30 nordkoreanere i strid mellom to marinefartøyer i det samme området, mens det i 1999 ble drept minst 17 nordkoreanere i en ildstrid.

Nord-Korea har den siste tiden truet med å trappe opp forsvaret av landet og med «overveldende» atomangrep mot Sør-Korea på grunn av sørkoreansk og amerikansk samtrening og øvelser som er blitt avholdt denne våren.

Paik Jin-hyun, Nord-Korea-ekspert ved Seoul  National University, sier det var uunngåelig at forholdet mellom de to landene ble spent.

- Nord-Korea har kommet med trusler tidligere, og de gjør det nå fordi situasjonen er blitt presserende. De vil forsøke å stanse sanksjoner for enhver pris. I en slik opphetet situasjon kan det komme provokasjoner.

• Nord-Korea og Sør-Korea er teknisk sett i krig. Etter Koreakrigen inngikk landene våpenhvile i 1953, men det ble aldri etablert en varig fredsavtale etter at krigshandlingene opphørte.

OPPSIKT: Journalistene og fotografene stimlet sammen foran den utstilte torpedo-delen. Foto: REUTERS/Jung Yeon-je/SCANPIX
OPPSIKT: Journalistene og fotografene stimlet sammen foran den utstilte torpedo-delen. Foto: REUTERS/Jung Yeon-je/SCANPIX Vis mer