- Vi har allerede den nødvendige beredskapen

Knut Storberget er fornøyd med politiets innsats mot voldtektsbølgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En voldtektsbølge har herjet Oslo de siste ukene. I dag ble det kjent at en kvinne ble voldtatt torsdag i forrige uke på Grünerløkka og søndag ble tre andre forsøkt voldtatt i samme område. Og uken før ble en 14 år gammel jente voldtatt av to menn på Oppsal.

To personer er pågrepet for voldtekt så langt, og politiet jakter på to andre mulige gjerningspersoner. Politiet har fått kritikk for at de ikke foretok ordentlige avhør av vitner til overfallene søndag. Politiet hadde heller ikke etterforskere fra vold- og sedelighetsavdelingen på vakt søndag. Og til tross for at gjerningsmannen ble beskrevet som brutal og farlig, rykket ingen av politiets voldtektseksperter ut søndag.

Politisjefen i Oslo, Ansten Gjengedal mener kritikken om at de ikke har nok fagfolk på utenom ordinære åpningstider ikke er berettiget.

- Det er viktig med fagfolk som kan snakke med offeret og utføre dybdeinterevju, men det er ikke dette som haster mest når vi rykker ut. Da er det viktigst å få krimtekniske på stedet og jobbe for å få signalement på gjerningspersonen, så vi kan ta vedkommende, sier Gjengedal til Dagbladet.no.

Justisminister Knut Storberget har tidligere nektet å kommentere saken. I dag var han i et ekstraordinært møte med politimester Gjengedal og politidirektør Ingelin Killengren.

- Jeg er opptatt av at politiet leverer resultater når vi bevilger penger. De resultatet Oslo politiet har levert så langt er gode, sier Storberget på pressekonferansen etter møetet.

Ingen økt beredskap

- Det er ingen tvil om at voldtektsbølgen er en førsteprioritet for oss nå. Da vi fikk melding om tilfellet på Grunerløkka forrige helg var ti fra kriminalavdelingen, inkludert krimtekniske på stedet umiddelbart, slik at vi så fort som mulig kunne få signalementet av gjerningsmennene, sier Gjengedal.

Vil se resultater: Justisministeren vil se reultater når han bevilger ressurser til politiet. Han mener at politimester  Ansten Gjengedal (t.h) sitt distrikt, Oslo, leverer. Alle foto:ZAKIA AHMED AKKOUH
Vil se resultater: Justisministeren vil se reultater når han bevilger ressurser til politiet. Han mener at politimester Ansten Gjengedal (t.h) sitt distrikt, Oslo, leverer. Alle foto:ZAKIA AHMED AKKOUH Vis mer

Han understreker at politiet må ha fleksibilitet til å sette inn ressurser der det trengs. Disse ressursene må tas et sted fra, men Gjengedal vil ikke si noe om hva det går på bekostning av.

- Mitt mål er at vi skal levere mest og best mulig polititjenester for de ressursene politiet har. Vi er nødt til å prioritere dette, og sette andre ting til side for å få tatt knekken på voldtektsforbryterne. En slik fleksibilitet til å sette inn ressurser der det trengs, er vi nødt til å ha, sier Gjengedal.

- Vil beredskapen økes denne helgen på grunn av det som skjedde forrige helg?

- Vi har allerede den beredskapen som er nødvendig dersom det skulle komme nye tilfeller, sier Gjengedal.

- Kvinner kan føle seg trygge

Politidirektør Ingelin Killengren mener at fokuset altfor ofte rettes mot kvinnene og forhåndsregler de bør ta.

- Dette blir feil. Det er vanskelig når man skal be kvinner passe på, fordi man på en måte fratar dem frihet. Men det er viktig å framheve at det er et ansvar for alle å passe på hvor man går og når. Man må tenkte seg om, sier Killengreen.

Politisjefen mener at kvinner i Oslo kan føle seg trygge.

- Kvinner og jenter i Oslo kan føle seg trygge, men jeg skjønner at man kan føle seg utrygge på grunn av det som skjer, sier Gjengdal.

Storberget mener at det eneste man kna gjøre for å øke folks trygghetsfølelse, er å finne gjerningsmennene. - Det viktigste vi kan og skal gjøre for å bidra til folks trygghetsfølelse, er å sørge for å oppklare slike saker, sier Storberget.

Voldtekt i nære relasjoner

Voldtektstallene viser en økning i antall voldtekter i 2006. Og hittil i år har 17 kvinner blitt voldtatt.

- Men de fleste av voldtektene skjer i nære relasjoner. På en måte er vi i \'stolte\' over disse tallene, fordi det viser at flere tør å anmelde, sier Storberget.

Han er opptatt av å øke oppklaringsgraden for voldtekter. Regjeringen har oppnevnt et voldtektsutvalg som skal jobbe for å nå nettopp dette.

- Jeg håper på et gjennombrudd i forhold til voldtektsbølgen. Politiets innsats beroliger meg, sier Storberget.

For mye fokus på kvinner: POlitidirektør Ingelin Killengren mener man fokuserer for hvilke forholdsregler kvinner bør ta.