BERØRT:   - Selv vi som ikke kjente de falne soldatene blir påvirket, forteller Eystein Kvarving. Foto: Jonte Wentzel
BERØRT: - Selv vi som ikke kjente de falne soldatene blir påvirket, forteller Eystein Kvarving. Foto: Jonte WentzelVis mer

- Vi har alt fokus på å redde dem, når det stoppes blir det veldig tomt

Eystein Kvarving satt i matsalen i Mazar-e-Sharif, da nødalarmen kom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| MAZAR-E-SHARIF (Dagbladet): Det norske flagget henger på halv stang over den norske delen av millitærleiren i Mazar-e-Sharif. Det vitner om at soldatlivet er skjørt og verdifult.

- Selv for oss som ikke kjente de falne soldatene påvirker det oss, forteller major Eystein Kvarving.

Han jobber på sentralen der alarmene om skadde soldater kommer inn. Men han var i matsalen da han plutselig fikk en melding om å umiddelbart ta seg til sentralen for soldater som trenger rask helikopterevakuering søndag.

Kastet seg i bilen - Jeg kastet meg inn i bilen og dro dit så raskt jeg kunne. Min oppgave er å sørge for å få soldatene så hurtig som mulig fra skadestedet og til en leir der det er beskyttelse, forteller han.

Da han kom til sentralen var MEDEVAC-helikopteret allerede i lufta og på vei ut for å hente to av de fire falne soldatene.

- Først da fikk jeg vite at det var nordmenn. På dette tidspunktet visste vi bare at det var to pasienter i kategori alpha. Det vil si at de er svært hardt skadd, så vi startet også forberedelser til forflytning fra Marmane till Marmale om det skulle trengs, forteller han.

Etter en stund kom imidlertid beskjeden de ikke ville ha. Soldatene behøvde ikke å flyttes til det store sykehuset. De var allerede omkommet.

- Da går liksom lufta ut av en. I en kort stund har alt fokus vært på å redde disse menneskene, så når alt stoppes blir det veldig tomt, forteller Kvarving.

Han kunne snart også følge hvordan de to andre soldatene ble hentet ved markoverføring og forsto straks at også de hadde omkommet.

Vil jobbe hardere I dag går hans og de andre soldatenes tanker til de omkomnes familier. Stemningen i campen i Mazar er dempet og soldatene i Meymaneh har bedt om noen dagers fred og ro.

- Det har påvirket oss alle selv om vi ikke kjente dem personlig. Vi tenker på familiene deres, sier Kvarving.  

Flere av soldatene som Dagbladet treffer, sier at de nå vil jobbe enda hardere sin siste måned i Afghanistan, som en måte å hedre de omkomne på.

De kommende dagene vil det også bli avholdt minneseremonier i de to campene.

PÅ HALV STANG:  Det flagges på halv stang i den norske delen av millitærleiren i Mazar-e-sharif. Foto: Jonte Wentzel
PÅ HALV STANG: Det flagges på halv stang i den norske delen av millitærleiren i Mazar-e-sharif. Foto: Jonte Wentzel Vis mer