- Vi har atomvåpenprogram

Nord-Korea har innrømmet overfor USA at de har et hemmelig program for utvikling av atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innrømmelsen skal ha kommet under samtaler den amerikanske utsendingen James Kelly hadde i Pyongyang tidligere denne måneden for å drøfte tilnærmingen mellom de to koreanske statene og USAs rolle på den koreanske halvøy, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Kelly skal da ha konfrontert Nordkoreanerne med dokumenter som han mente beviste at de arbeidet med å utvikle et atomvåpenprogram.

- Nord-Korea fortalte da Kelly at de har et hemmelig våpenprogram, og vi har siden oppfordret dem til å avslutte det, sa en anonym tjenestemann.

Også Sør-Korea oppfordret torsdag Nord-Korea om å overholde alle kjernevåpenavtalene de har bundet seg til.

- Alle motsetninger, inkludert atomvåpenprogrammet bør løses på fredelig vis og dialog, sa Sør-Koreas viseutenriksminister Lee Tae-sik.

Brudd på avtaleAtomvåpenprogrammet som skal ha blitt holdt gående i flere år oppfattes i Washington som et brudd på den såkalte omforente rammeavtalen fra 1994.

I henhold til denne avtalen lovet Nord-Korea å avstå fra å skaffe seg atomvåpen, mot at USA forsynte landet med to små atomreaktorer. Disse reaktorene kan ikke produsere plutonium, som brukes som sprengstoff i atomvåpen.

Bush-administrasjonen diskuterer nå med Kongressen og sine allierte hvordan informasjonen om atomvåpenprogrammet videre vil påvirke forholdet til Nord-Korea.

- USA kan ikke forhandle med Nord-Korea som følge av at de innrømmer å ha et hemmelig atomvåpenprogram, sier en høytstående amerikansk tjenestemann til AFP.

CNN melder at det også kan bli aktuelt å kreve at inspektører blir sendt til landet.

Spent forholdForholdet mellom Nord-Korea og USA havnet i turbulens i forrige uke, da Nord-Korea rettet en kraftig verbal bredside mot USAs angivelige arrogante holdning.

- Det amerikanerne kaller bekymringsfulle spørsmål, er ikke noe annet enn produkter av deres fiendtlighet overfor Nord-Korea, het det i en kommentar fra den offisielle nyhetsbyrået KCNA.

(NTB)