- Vi har avslørt betydelig spionasje mot Norge

E-tjenesten frykter Kina og autoritære Putin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LUTVANN (Dagbladet): - Vi ser to hovedtrusler mot Norge, sier generalløytnant Kjell Grandhagen til Dagbladet.

I et større intervju med Dagbladets helgeavis forteller lederen for Etterretningstjenesten nå i detalj om kampen mot Den islamske stat (IS), faren for terrorangrep på norsk jord og om omfattende spionasje mot Norge.

- Den ene er internasjonal terrorisme. Den andre trusselen er cyberspionasje. Russland og Kina er aktører som utvider sine kapasiteter på dette feltet. Vi mener at risikoen knyttet til begge disse to områdene er styrket i løpet av året, og ser en økt aktivitet fra disse to aktørene gjennom de siste månedene.

- På hvilken måte?

- Vi ser at de er aktive i spionasjevirksomhet som retter seg mot virksomheter i Norge. Det er vår vurdering at elektronisk spionasje mot Norge er økende.

Industrispionasje - Hva slags spionasje?

- Generelt vil statlige aktører — etterretningstjenester — ha sitt fokus mot statlige mål. Men vi vet også at det i en del land er det nære forbindelser mellom næringslivet og etterretningstjenesten, og at en del stater har visket ut skillet mellom statlig spionasje og industrispionasje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.