Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har bare to brannbiler og er hjelpeløse

Ordføreren i Maraton ser på at historisk grunn er truet. Titusener på flukt fra flammene i Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Skogbrannene rundt den greske hovedstaden Aten er ute av kontroll.
Titusener av innbyggere i nordlige bydeler i Aten og nabobyen Maraton flykter i bil eller til fots.
I Maraton er både det historiske museet og et arkeologisk verneområde med 2 500 år gamle kirkeruiner truet av flammene.
- For Guds skyld, send to eller tre brannhelikoptre til, hvis de ikke kommer med en gang kommer dette helt ut av kontroll, oppfordret en desperat beboer i Nea Makri nær Maraton — Vassilis Tzilalis — på tv-kanalen Mega i kveld.

Men ordfører Spyros Zagaris i Maraton har ingen umiddelbar trøst å komme med.

- Kan bare se på

- Vi har bare to brannbiler her. Tre hus står allerede i full fyr, og vi kan ikke gjøre noe annet enn å se hjelpeløst på det som skjer, sa en oppgitt ordfører i det samme nyhetsprogrammet.

Han beskylder sentralmyndighetene for ikke å ha noen plan for å stoppe brannene.

Finansminister Yannis Papathanassiou har et direktesvar på den anklagen:
- Disse tragiske forholdene er ikke rett tid for å kritisere. Vi utkjemper en vanskelig kamp, sier finansministeren ifølge nyhetsbyrået AP.

- Har ikke lært noe av 2007
Også den politiske opposisjonen i Hellas har gått kraftig ut mot myndighetene for handlingslammelse mens brannene sprer seg.
- Regjeringen har ikke lært noe av katastrofebrannene i 2007, tordner både Kommunistpartiets leder Aleka Papariga og lederen for det høyrepopulistiske partiet Popular Orthodox Rally, Giorgos Karatzaferis.

 HAGESLANGE OG FLAGG:  Innbyggere øst for Aten i nytteløs kamp mot flammene på knusktørr grunn. Foto: AFP/SCANPIX.
HAGESLANGE OG FLAGG: Innbyggere øst for Aten i nytteløs kamp mot flammene på knusktørr grunn. Foto: AFP/SCANPIX. Vis mer

I kveld har den greske regjeringen gått ut med bekreftet krisehjelp som er på vei.

 RØMMER:  En mann rømmer fra røyken og flammene i Stefanos, 25 kilometer nordøst for Aten. Foto: REUTERS/SCANPIX.
RØMMER: En mann rømmer fra røyken og flammene i Stefanos, 25 kilometer nordøst for Aten. Foto: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Krisehjelp på vei
To brannfly kommer fra Frankrike, og Østerrike sender seks fly og helikoptre som er utstyrt for brannslokking.

Fra Kypros er et helikopter, fire brannbilder og 60 branmenn på vei til å kjempe mot brannene, som i utbredelse minner mer og mer om tragedien i sørlige deler av Hellas for nøyaktig to år siden.

Da omkom 70 mennesker i flammene, og flere landsbyer ble lagt i aske.

150 000 dekar

Søndag kveld regnet de greske myndighetene med at brannene denne gangen foreløpig har spredt seg til områder på nærmere 150 000 dekar.
Brannene raser nå på begge sider av fjellet Penteli, som så langt har vært en buffer mellom Aten og Maraton.
Brannmannskapene kjemper fredag kveld mot seks store hovedbranner.

Kongler sprer brann
Konglene på brennende furutrær bidrar til å spre skogbrannene i stor fart.
- Konglene fyker som prosjektiler. De spretter over lange distranser og sprer brannene. Alt rundt meg brenner, sier en fortvilet ordfører Avraam Pasipoularidis i Aten-forstedet Drossia søndag kveld.

Øybranner

Søndag kveld melder nyhetsbyråene også om alvorlige branner på tre greske øyer - på Evia og Skyros i Egeerhavet og på Zakynthos vest i det greske øyriket.
Også en brann som startet lørdag i byen Plataea 63 kilometer norvest for Aten er ute av kontroll med retning byen Attica.

 MOT MARATON:  Fjellet Pentila har vært en buffer mellom Aten og Maraton. Søndag kveld er det full fyr på begge sider av fjellene. Historisk grunn er truet i Maraton - byen som har gitt navn til den klassiske løpsdistansen 42 195 meter. Foto: AFP/SCANPIX.
MOT MARATON: Fjellet Pentila har vært en buffer mellom Aten og Maraton. Søndag kveld er det full fyr på begge sider av fjellene. Historisk grunn er truet i Maraton - byen som har gitt navn til den klassiske løpsdistansen 42 195 meter. Foto: AFP/SCANPIX. Vis mer
 70 KILOMETER NORD:  Et brannhelikopter i aksjon i åsene langs fjellet Kitheronas, 70 kilometer fra Aten.  Foto: AP/SCANPIX.
70 KILOMETER NORD: Et brannhelikopter i aksjon i åsene langs fjellet Kitheronas, 70 kilometer fra Aten. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer
 PÅ VEI OVER TOPPEN:  Skogbrannen på vei mot toppen og over på den andre siden av fjellet Kitheronas, 70 kilometer fra Aten. Foto: AP/SCANPIX.
PÅ VEI OVER TOPPEN: Skogbrannen på vei mot toppen og over på den andre siden av fjellet Kitheronas, 70 kilometer fra Aten. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling