Arbeiderpartiet

- Vi har betalt en høy pris

Kjersti Stenseng vil ikke bruke ordet krise, men sier Arbeiderpartiet er i en alvorlig situasjon. Forlikene med regjeringen om forsvar og politi i forrige periode forklarer noe av velgertapet, mener partisekretæren.

ETTER VALGET: To år etter et krisevalg som gjorde at regjeringsmakten glapp for Ap, må partiet igjen oppsummere et historisk dårlig valg. Partisekretær Kjersti Stenseng sier Ap må bli råere på å få fram egen politikk. Foto: Christian Roth Christiensen/Dagbladet
ETTER VALGET: To år etter et krisevalg som gjorde at regjeringsmakten glapp for Ap, må partiet igjen oppsummere et historisk dårlig valg. Partisekretær Kjersti Stenseng sier Ap må bli råere på å få fram egen politikk. Foto: Christian Roth Christiensen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg vil bruke ordet alvor. 24, 8 prosent er et altfor dårlig resultat for Arbeiderpartiet. Vi slår oss ikke til ro med at det er der Ap skal ligge, sier Stenseng til Dagbladet.

Nå er det tid for selvransakelse i Arbeiderpartiet. De skal bruke tiden fram til midten oktober på evaluering, analyse og drøfting av valget. Så starter arbeidet med programmet som skal gi Ap regjeringsmakt i 2021.

Polarisert valgkamp

Stenseng peker allerede ut noen forklaringer på krisevalget for Ap:

*Valgkampen ble preget av enkeltsaker som mobiliserte ytterfløyer. Bompengeopprøret og krisa i regjeringen mobiliserte og skapte en polarisert debatt.

- I en slik situasjon fikk ikke Aps løsninger oppdrift. Det er en forklaring, men like fullt vårt ansvar å gjøre noe med, sier Stenseng.

*Distriktsopprøret og frustrasjonen mot regjeringens sentralisering og ulike reformer forsterket seg fra 2017 til dette valget.

- Seks år med høyredreining har utløst protest. Vi har ikke vist godt nok at vi har et tydelig alternativ til den politikken. Senterpartiet klarte å fange protesten og målbære misnøyen. Det forklarer en del av velgerflukten, sier Stenseng.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer