«Vi har brukt oppskriften din, Erna. Likevel går det rett vest.»

Erna Solbergs partifelle, Høyre-ordfører Arve Tonning i Ålesund, tordner mot fordelingspolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GEIRANGER (Dagbladet): Lokalpolitikerne i Ålesund må kutte 50 millioner kroner. I helga fikk Solberg så hatten passet da hun gjestet sine egne under Møre og Romsdal Høyres årsmøte i Geiranger.

- Du bruker oss i festtaler som et lysende eksempel på hvordan det skal gjøres, og vi har brukt oppskriften din, Erna. Likevel går det rett vest, sa Ålesund-ordfører Arve Tonning.

Fulgte råd

- Du kan ikke bruke samme oppskrift for alle når fordelingen er så riv, ruskende gal, sa ordføreren og brukte Bærum som eksempel.

- Vi er i samme gruppe, men hadde det vært noen som helst rettferdighet, skulle Ålesund hatt over 200 millioner mer å rutte med. Vi har konkurranseutsatt, omorganisert og spart. Alt etter dine råd. Send en av ekspertene dine og fortell oss hva som er galt! raste Arve Tonning mot stats-råden.

I november gikk han ut i Dagbladet og ønsket Ap-forlik i statsbudsjettet. Det fikk han ikke. Nå må lokalpolitikerne i Ålesund kutte 50 millioner. Og de er ikke alene.

Skjev fordeling

Svært mange kommuner sliter hardt, og Erna Solberg besøkte en region hvor det stort sett bare er stresslesstoler og Grandiosa pizza som går bra for øyeblikket. Ledigheten har økt med 50 prosent på et år.

- Jo, fordelingen er feil, det skal vi se på, svarte kommunalministeren den fortvilte ordføreren etter møtet.

- Da bør svaret bli bedre enn statsministerens. Han skrev brev tilbake og ba oss øke eiendomsskatten, parerte Tonning.

- Fordelingene er skjeve, men husk at strukturen er annerledes, og at Bærum har flere rikinger enn dere. Bærum må også kutte mye fordi de rike der har tapt på børsen.

- Rikingene i Ålesund har organisert seg slik at alle skattekronene går til staten, sa Solberg som ikke ville love hjelp til Ålesund og andre kommuner med problemer.

- Når de har funnet årsaken til underskuddene, vil jeg ta oppfordringen og gå gjennom problemene med dem. Hjelp kan jeg ikke love.

HØYRE MOT HØYRE: Det gikk hett for seg under Møre og Romsdal Høyres årsmøte i Geiranger i helga. Ålesund-ordfører Arve Tonning rettet krass kritikk mot kommunalminister Erna Solberg.