STEMMER FOR ISRAEL: Dagbladet.no møtte den suksessrike forretningsmannen og Hadash-medlemmet Faruk Mhagna (60) i Umm al-Fahm. Foto: TORBJØRN GRØNNING
STEMMER FOR ISRAEL: Dagbladet.no møtte den suksessrike forretningsmannen og Hadash-medlemmet Faruk Mhagna (60) i Umm al-Fahm. Foto: TORBJØRN GRØNNINGVis mer

«Vi har bygget landet og betaler skatt. Vi forlater aldri Israel»

Provoserte og sinte palestinske arabere stemmer for sin framtid i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UMM AL-FAHM (Dagbladet.no): Umm al-Fahm er en palestinsk-arabisk by nord i Israel. Her bor rundt 50.000 innbyggere, som alle føler seg som andre- eller tredjerangs borgere i Israel. Innbyggerne betaler skatt, men får ikke like mye igjen av den israelske staten som deres jødiske medborgere.

Siden valgkampen i Israel har hatt en svært hatsk ordlyd mot den arabiske minoriteten i Israel, som representerer 20 prosent, var det sinte mennesker som møtte opp i valglokalene i Umm al-Fahm i dag.

- Jeg har gått på jødisk skole og snakker hebraisk minst like godt som jeg gjør arabisk. Jeg er en forretningsmann som jobber med jøder hele tida, men likevel føler jeg at jeg og min befolkning blir sett ned på i Israel. (Avigdor) Lieberman og andre ønsker oss bort fra Israel, men hvordan kan en russisk immigrant som han, som bare har bodd her i 15 år, be oss forsvinne. Vi har bodd her i generasjoner, sier den suksessrike forretningsmannen og Hadash-medlemmet Faruk Mhagna (60) til Dagbladet.no.

Ekstrem høyre på besøk
Mhagna er sint i dag. Bare timer tidligere kom et medlem av Knesset, jøden Aryeh Eldad fra det langt til høyrepartiet National Union til Umm al-Fahm og Al-Ras-skolen som er et av byens stemmelokaler.

- Den eneste grunnen til at han kom hit, var for å provosere. Vi vil veldig gjerne ha jøder her i Umm al-Fahm, men ikke sånn som Eldad, Lieberman og andre på den ekstreme høyresiden som hater oss og vil evakuere oss fra vårt land, sier Mhagna.

Eldad kom til valglokalet sammen med 20 politimann, som passet på ham. De palestinske araberne i valglokalet var rasende. Kalte ham en fascist og rasist, og ba ham reise fra byen.

- Jeg sa til ham at han burde være i fensel for sine meninger. Han er en fascist og en rasist og har ikke noe her å gjøre. Han ønsker å fjerne oss fra Israel, men her har vi bodd i hele livet vårt, og det har vi tenkt å gjøre i fortsettelsen også, sier 23-årige Thamina Agbaria til Dagbladet.no.

Frykter lav valgoppslutning
Hun sitter og teller opp og registrerer alle velgerne som kommer for å stemme i Umm al-Fahm. Klokka 14 lokal tid, har bare ti prosent av de stemmeberettigede avgitt sin stemme på Al Rasi-skolen. Ved forrige valg stemte 60 prosent av de israelske araberne. Ved dagens valg, frykter man en langt lavere prosent.

- Det islamske partiet har oppfordret folk til å boikotte valget, dessverre. Men jeg håper likevel at mange kommer og velger. Valglokalet er åpent til klokka 22 i kveld, så det er lang tid igjen. Mange kommer og stemmer først etter jobb, så jeg er optimist, sier Agbaria.

Hun studierer arabisk litteratur ved det hebraiske universitetet i Jerusalem. Der føler hun seg som en annenrangs borger.

FULGT AV POLITIET: Den israelske politikeren Baruch Marzel er utnevnt som sjefsobservatør under valget. Foto: AFP/SCANPIX
FULGT AV POLITIET: Den israelske politikeren Baruch Marzel er utnevnt som sjefsobservatør under valget. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

- I daglivlivet opplever vi rasisme og diskriminering hele tida. Hvis vi palestinske arabiske studenter demonstrerer utenfor universitetet, blir vi arrestert. Jødiske studenter kan demonstrere så mye de vil, uten at noen gjør noe. Det er vanskelig for meg å få leie leilighet i Jerusalem, for ingen ønsker å ha arabere i hus, sier hun og fortsetter:

- Min familie har bodd her i generasjoner. Mange har allerede måttet flykte en gang, da staten Israel ble opprettet i 1948, og mange av våre innbyggere ble jaget bort. Vi bor her i Umm al-Fahm nå, og ingen kan tvinge oss fra landet vårt. De fleste palestinske arabere i Israel føler at vi gjør hva vi kan for å leve sammen med jødene. Men de liker oss ikke, og ser ned på oss. Men folk som Avigdor Lieberman, som ønsker oss bort, burde gå i fengsel, sier hun.

Dårlig vær

På Sina-skolen i Umm al-Fahm har den 55-årige sykepleieren Mahmoud Mahagna akkurat gitt sin stemme til et av de arabiske partiene. Han er blant de få som har stemt i dag. Dårlig vær og en følelse av at valgstemmen ikke gir resultat, fører til at mange arabiske palestinere ikke stemmer ved dagens valg.

- Folk er sinte og skuffet. Vi har bodd her i århundrer, mens Lieberman har bodd her i 15 år. Hvis han har problemer med oss, kan han jo bare dra tilbake til Russland, sier Mahagna til Dagbladet.no.

En ung kvinne kommer bort til oss. Hun er sykepleierstudent.

- Jeg har stemt ved dagens valg, men vet at mange ikke gjør det. Vi blir behandlet dårlig uansett om det er Labor, Likud eller Kadima som styrer. Jeg har for eksempel alltid drømt om å bli pilot. Men i Israel får ikke vi palestinske arabere lov til å bli piloter. Eller jobbe i de store og gode selskapene, sier hun.

Mahagna nikker, før han tar over ordet:

- De fleste tenker at dette valget ikke betyr noe. Hvis de drar til en jødisk by, blir de sett på med mistenksomme øyne. Vi har problemer med å få jobb, og vi blir skjelt ut av politiske ledere på tv. Men jeg har i hvert fall gitt min stemme og håper at vi en gang i framtida kan leve sammen i fred.

Den første valgdagsmålingen fra Israel er klar klokka ni norsk tid.

GÅR TIL URNENE: Mohamid Mohammed (19) i valglokale i Umm al-Fahm. Foto: TORBJØRN GRØNNING
GÅR TIL URNENE: Mohamid Mohammed (19) i valglokale i Umm al-Fahm. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer