Importsmitte

- Vi har dårlig oversikt

Myndighetene går nå gjennom kontrollen ved grensene til Norge for å beskytte mot en ny bølge med importsmitte.

ØKT SMITTE: FHI-direktør Camilla Stoltenberg forteller at de ser økt smitte blant annet på steder med gjestearbeidere fra utlandet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

ØKT SMITTE: FHI-direktør Camilla Stoltenberg forteller at de ser økt smitte blant annet på steder med gjestearbeidere fra utlandet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.23% Første dose: 78.96%

Etter en stigende smittetrend i over 100 kommuner i landet innkalte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol til pressemøte om coronasituasjonen torsdag.

Det skjedde rett etter at hun samlet alle landets kommuner til et møte med samme tematikk.

På pressemøtet fortalte Kjerkol at de har besluttet at helsepersonell med pasientkontakt får tilbud om en tredje vaksinedose.

CORONA: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener kommuner med smitte ikke må nøle med å iverksette lokale tiltak. Foto: NTB Vis mer

Prioritere over 65

FHI-direktør Camilla Stoltenberg og helsedirektør Bjørn Guldvog var også til stede på pressekonferansen.

Stoltenberg mener at det aller viktigste er at de over 65 år får tredje dose. Der er det fortsatt en del som gjenstår.

- Det ønsker vi at kommunene prioriterer, sier Stoltenberg.

Noe av grunnen til at mange av de over 65 ikke har fått tilbud om tredje dose ennå, er at FHI har anbefalt at kommunene prioriterer å gi influensavaksine før en tredje dose til de som allerede har to og dermed fortsatt har en beskyttelse mot covid-19, sier hun.

- Kom det overraskende på FHI at det var mye mindre influensasmitte enn coronasmitte?

- Nei, begge scenarioer har vært oppe til vurdering, sier Stoltenberg.

Undersøker importsmitte

Myndighetene går nå gjennom kjeden av reguleringen ved grensene til Norge og hva som gjøres for å redusere risikoen for en ny bølge med importsmitte, forteller Stoltenberg.

- Vi ser at smitten blant annet kommer fra utbrudd på steder der det er en god del gjestearbeidere fra utlandet, for eksempel vinterfisket i Nord-Norge, og vi vet at smitten stiger i andre land, så derfor har dette blitt viktig å se på nå, sier hun og fortsetter:

- Men det er ganske vanskelig å vurdere. Det er fordi det testes få ved grensene og det vanskelig å få oversikt over eventuell importsmitte når det er få som tester seg.

- Dårlig oversikt

- Vurderer dere flere tiltak ved grensene?

- Som statsråden sa så går man gjennom hele innreisekjeden. Det gjør man ved å se på hvilke tiltak som fortsatt gjelder og hvordan man kan forbedre situasjonen for å få bedre oversikt.

- Foreløpig så fortsetter man med den reguleringen som er, den er ikke fjernet, det er fordi det er viktig å ha kontroll ved grensene.

- Nå tas det stikkprøver på passeringer ved grensene?

- Ja, risikobaserte kontroller, sier hun og fortsetter:

- Vi ser at vi har dårlig oversikt nå og det er vanskelig å vite hvem som burde testes, hvem som bør tilbys vaksine og hvem som skal i karantene.

BEKYMRET: Helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
BEKYMRET: Helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

- Utfordring med dose to

En av temaene som ble diskutert på kommunemøtet var at det er for få som har tatt dose to av vaksinen.

- Det er en utfordring, spesielt i aldersgruppen mellom 18 til 45 år. Der er det en relativt stor andel, rundt åtte prosent. Den prosenten er mye lavere i andre aldersgrupper, sier Bjørn Guldvog.

Under møtet fikk kommunene beskjed av statsråden at de skal følge opp personer som har takket nei, forteller helsedirektøren.

- Det ble understreket at det blir viktigere å følge opp de uvaksinerte og at det blir gitt et aktivt nei, sier han og utdyper:

- Det er for å forsikre om at det ikke er andre grunner til at man ikke har tatt vaksinen. Det kan være at familien gjør det vanskelig for deg å ta vaksinen eller helsemessige grunner til at man ikke klarte å stille opp.

- Er det en bekymring knyttet til dem som ikke tar dose to?

- Det er det, fordi de har høyere risiko for alvorlig sykdom og det er et stort problem når det gjelder smittespredning, fordi to doser er veldig mye bedre enn en dose, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer