Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har dårlig tid

Kommunalminister Kleppa varsler handlingsplan for å få ned energiforbruket i bygninger i 2010.

HANDLINGSPLAN I 2010: Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa lover en handlingsplan for å få ned energiforbruket i bygninger i 2010. Hun mener det er en viktig del av miljø- og klimaarbeidet framover. Arkivfoto: NINA HANSEN
HANDLINGSPLAN I 2010: Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa lover en handlingsplan for å få ned energiforbruket i bygninger i 2010. Hun mener det er en viktig del av miljø- og klimaarbeidet framover. Arkivfoto: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): På et møte arrangert av Byggenæringens landsforening (BNL) i dag, sa kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa at energibruk i bygg er et tema som ikke får nok oppmerksomhet. Hun varsler at en handlingsplan for energieffektivisering i bygg, som er et av tiltakene som nevnes i den nye regjeringsplattformen, skal være klar i 2010.

Handlingsplanen skal utrede hvordan man kan nå en standard for svært lite energikrevende nybygg (passivhus) i 2020. Den skal også se på tiltak som kan gjøres for energieffektivisering i byggene vi allerede har.

En gruppe med representanter fra byggenæringen, styringsmaktene og miljøorganisasjoner skal snart begynne arbeidet for å lage handlingsplanen.

- Vi har dårlig tid, og må få i gang dette arbeidet raskt. Vi håper å sette ned en gruppe i løpet av neste måned, som vil ha en plan klar til våren, sier Kleppa til Dagbladet.

Vil ikke love statlige midler
I en rapport som ble lagt fram denne uka sier SINTEF Byggforsk at det er potensial til å spare 12 TWh i bygninger innen 2020. Det tilsvarer energibruken i 600 000 boliger. For å få til dette, må staten gå inn med 1,6 milliarder årlig fra 2010, som bør øke til 2,6 milliarder i 2020.

Kleppa mener dette er mye penger, og vil ikke komme med lovnader om hva slags økonomiske rammer som vil følge handlingsplanen.

- I tida framover kan vi ikke slå om oss med nye midler, og det finnes også mange eksisterende økonomiske støtteordninger innenfor Enova og i forhold til låneordninger. Vi får se hva gruppa som vi setter ned, sier om dette, sier Kleppa.

70 prosent av de samme bygningene i 2030
Kleppa talte i dag på representantskapsmøtet i BNL, der temaet var byggenæringens utfordringer. Hun la vekt på at det er nødvendig å rehabilitere den bygningsmassen vi har i dag.

- Mange bygg vi har i dag vil stå i mange år framover, så det er viktig å se på konkrete tiltak for dem, sa Kleppa på møtet.

BNL mener også det største potensialet for å spare energi i bygg ligger nettopp i de byggene vi allerede har; 70 prosent av dagens bygninger vil fremdeles være i bruk i 2030, ifølge deres beregninger.

- Jeg er sikker på at vi i 2020 bygger passivhus så det holder. Men det er aller mest å spare på energieffektivisering i eksisterende bygg, påpekte administrerende direktør i BNL Ketil Lyng.

Vil foreslå mer penger til Husbanken
Kleppa varslet også at regjeringen snart vil fremme et forslag om økte lånerammer for Husbanken, som blant annet finansierer lån til miljøvennlige nybygg.

- Folks husdrøm skal ikke bli knust av at Husbanken ikke kan innvilge flere lånesøknader, sa Kleppa.

Samtidig annonserte Kleppa at hun vil utsette byggedelen av den nye plan- og bygningsloven, etter at bransjen har gitt uttrykk for at det har vært for kort tid til å forberede seg på den. Byggedelen utsettes derfor et halvt år, fra 1. januar 2010 til 1. juli 2010.

Enova svarte leserne om energiforbruk og rehabilitering i hjemmet på Dagbladet.no i dag. Les svarene fra rådgiver Jan Peter Amundal her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling