GRUFULLT: Undersøkelsene er i gang på stedet der 13 ungdommer ble funnet bakbundet og skutt i hodet i San Ignacio, Sinaloa, Mexico. Foto: EPA/Eduardo Resendiz/SCANPIX
GRUFULLT: Undersøkelsene er i gang på stedet der 13 ungdommer ble funnet bakbundet og skutt i hodet i San Ignacio, Sinaloa, Mexico. Foto: EPA/Eduardo Resendiz/SCANPIXVis mer

- Vi har dessverre funnet 13 lik

Ungdommer funnet bakbundet og skutt i hodet på buss i Mexico.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Det var et grufullt syn som møtte politiet i den mexicanske delstaten Sinaloa i går.

Om bord på en buss lå 13 ungdommer, bakbundet og skutt i hodet. Myndighetene kan bare konstatere at Mexicos narkotikakrig har krevd enda flere ofre.

- Vi har dessverre funnet 13 lik...de fleste av dem er ungdommer, sier Jose Jiovan Rosas Corrales, en lokal tjenestemann, til nyhetsbyrået AFP.

Dobling siden i fjor
Totalt ble det i løpet av gårsdagen funnet 30 lik i Mexico. I den nordlige Chihuahua-delstaten, der hvor den millioninnbringende smuglerkorridoren til USA går, ble 17 mennesker funnet drept.

Fem av de drepte var antatte gjengmedlemmer som ble innhentet i en biljakt. Drapsmennene pepret bilen de fem satt i med skudd.

I den samme delstaten ble også en politietterforsker funnet drept i bilen. Han ble drept med mer enn 60 skudd.

Om lag 5000 er blitt drapsofre for vold relatert til Mexicos blomstrende narkotikahandel i år. Det er nesten dobbelt så mange som i fjor, ifølge uoffisielle tall fra mexicanske aviser. Bare i byen Ciudad Juarez, med sine 1,4 millioner innbyggere er 1900 mennesker blitt drept.

Narkotikakrigen gjør at mexicanske sykehus også er blitt en arena for rivaliserende kartell. Biljakt som fortsetter inn på akutten og intensivavdelingen, skyting i resepsjonen og i sykehuskorridorene - det er scener som kunne vært hentet fra en film.

- Husker du den sykehusscenen fra Gudfaren? Der Michael Corleone redder sin innlagte far fra leiemorderne. Det er vår hverdag, forteller doktor Héctor Rico til The New York Times.

Aggressiv og blodig kamp
Mexicanske myndigheter hevder dødstallene og voldsøkningen gjenspeiler president Felipe Calderons aggressive kamp mot narkotikahandelen.

De fleste drapene skjer innbyrdes, mellom rivaliserende grupper.

Da Calderon tiltrådte som president for to år siden sendte han 20 000 av sine soldater og politimenn ut i gatene for å ta opp kampen mot de mektige narkotikakartellene.

Narkobaronene har imidlertid svart med å sende drapsmenn etter politiet. I flere av Mexicos byer konfronteres politi og soldater med det uhyggelige budskapet: «Enten er du med oss eller så dør du».

Også journalister lever i livsfare. Bare siden 2000 er 24 journalister blitt ofre for narkotikakrigen. Sju andre er forsvunnet.

Med lovløse slike tilstander, ble nyheten om at den amerikanske Kongressen nå skal begynne å gi av hjelpepakken på 400 millioner dollar kjærkomment mottatt.

Under en seremoni i Mexico City i går, undertegnet USAs ambassadør Tony Garza overføringen av de første 197 millioner dollarne som skal gå til narkotikabekjempelse, melder nyhetsbyrået AP.